Un alt proiect pentru Europa

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 12 februarie 2016

CORNEL CODIŢĂ

Poate să pară neobişnuit, dar prăbuşirea actualului proiect european nu găseşte aproape pe nimeni nepregătit. Proiecte alternative există şi puţini mai sunt cei care cred că părăsirea actualului parcurs ar echivala cu "sfîrşitul lumii". O lume se sfîrşeşte, este adevărat, dar una rău croită. Nu e nici o pagubă dacă în loc să tot încerce cineva să cîrpească ceea ce, de fapt, nu se poate cîrpi, caută alte soluţii, capabile să ofere o ţesătură frumoasă, trainică şi generoasă, sub care întregul continent şi-ar putea regăsi liniştea şi confortul.

Proiecte alternative pentru Europa propun, nu doar în teorie, ci cu mutări semnificative pe teren, deja, cele două hiperputeri ale războiului rece: Statele Unite şi Rusia. Proiectul Rusiei se bazează pe destructurarea actualului sistem european de instituţii şi chiar de alianţe şi are ca finalitate transformarea spaţiului european într-un soi de hinterland al Rusiei, complet compatibilizat cu cerinţele de securitate şi economice ale fostului pol de putere mondială. Retrasarea hărţilor Europei face parte integrantă din acest demers, iar Rusia nu se sfieşte să afirme că drumul acesta nici măcar nu a fost ales de ea, ci de partenerul său de război rece, Statele Unite. SUA au presat pentru reunificarea rapidă a Germaniei, în loc de o reunificare pe termen lung (20-30 de ani!), aşa cum o doreau şi Franţa, şi Marea Britanie şi, desigur, i-ar fi convenit şi URSS/Rusiei. Statele Unite, împreună cu Germania au dorit retrasarea hărţii Iugoslaviei şi au folosit în acest scop inclusiv mijloace militare. Mişcările politice menite să rupă în bucăţi Belgia, Italia, Marea Britanie şi Spania, chiar dacă sunt privite cu ochi buni, nu sunt opera Moscovei, ci îşi au rădăcinile în istoria vechiului continent. Cînd i-a venit bine, desigur, Rusia nu a ezitat să retraseze în favoarea sa cîteva frontiere; mai întîi mica Georgie şi ulterior Ucraina, Uniunea cu Belarus, încercarea de refondare a unei mari uniuni regionale, chiar dacă nu sovietice, croită însă după acelaşi calapod, cu Rusia în postura de pivot, de principal beneficiar geopolitic şi economic, fără să mai vorbim despre repetatele "ameninţări" că o soartă asemănătoare ar putea fi "aranjată" şi pentru unele dintre Statele Baltice, România sau chiar Polonia. În această "Europă a comitatelor" şi "Oraşelor stat", organizaţii precum NATO nu şi-ar mai avea locul, iar prezenţa americană ar fi mai degrabă turistică, ori s-ar limita la interese economice, aşa cum ar mai putea fi ele "amenajate" în noile condiţii.

Chiar dacă tîrziu şi teribil de puţin coerent, Statele Unite în sfîrşit par să reacţioneze la proiectul rusesc, pus deja pe bucăţele în teren. Ca şi în alte cazuri, avem mai degrabă de a face cu un soi de reacţie "forţată", decît cu un plan strategic. Ceea ce ne spun ultimele decizii şi măsuri de întărire a prezenţei militare americane în Europa este cît se poate de simplu: SUA trebuie să construiască o forţă europeană de descurajare suficient de credibilă, astfel încît să taie elanul Moscovei de a trece la noi etape ale procesului de redesenare a graniţelor din Europa de Sud-Est, de Nord şi de Centru. Cum va funcţiona şi în ce măsură va produce rezultatele aşteptate noua abordare americană, undeva la jumătatea drumului între o nouă doctrină a îndiguirii şi o variantă soft a doctrinei descurajării, este departe de a fi clar, ori previzibil. S-ar prea putea ca rezultanta ciocnirii celor două proiecte pentru Europa, cel al Rusiei şi cel de răspuns, american, să fie o nouă perioadă de instabilitate şi glaciaţiune politică pe continent, pentru alţi cincizeci de ani, după cum s-ar putea să deschidă calea unui "război cald", cu mai multe episoade, de intensitatea moderată, astfel încît pericolul nuclear să fie ţinut sub control.

Dar, Europa are vreun proiect pentru ea? Da, unul conturat din actualele etape de destrămare a vechiului proiect şi de înlocuire a sa cu altul. Noul proiect se întrevede cu uşurinţă prin ţesătura negocierilor actuale menite să ţină Marea Britanie legată de un proiect european, dar şi din regrupările şi realinierile diferitelor state, ca reacţie la decesul de facto al proiectului Uniunii Europene. Proiectul Statelor Unite ale Europei a murit, trăiască proiectul Comunităţii Statelor Europene!!! Este o formulă de interacţiune şi cooperare economică şi politică intensivă, continuă şi multilaterală, de natură pur interguvernamentală, bazată pe existenţa, menţinerea şi dezvoltarea spaţiului economic unic integrat, bazat pe cei patru piloni ai libertăţii de circulaţie a mărfurilor, serviciilor, capitalurilor şi persoanelor şi pe măsuri tarifare unice la limita exterioară a spaţiului. Moneda unică este bine venită şi va fi păstrată. Din actuala construcţie instituţională rămîne în picioare doar Consiliul Comunităţii, inclusiv cu variantele sale locale tematice - consiliul pe justiţie, economic, afaceri interne etc. Comisia dispare, iar Parlamentul, dacă se doreşte eventuala sa menţinere în viaţă, ar putea lua forma unui Senat Unional, de tipul Senatului SUA sau al Bundesratului în Germania, unde entităţile reprezentate sunt statele membre ale Uniunii, iar nu cetăţenii, aşa cum pretinde actuala formulă a Parlamentului UE. Cineva trebuie doar să rescrie tratatele de bază, iar parlamentele şi guvernelor ţărilor membre să le aprobe. Noua formulă va permite spaţii de cooperare "cu mărime şi componenţă variabilă", dorite de fondatorii fostului proiect, care nu mai vor să fie vîrîţi cu forţa în troaca zonelor de mîna a doua şi a treia din "noua Europă". Iar, cui nu-i place, n-are decît să plece acasă şi să ne lase în pace! Ne-a spus-o chiar aşa, pe şleau şi în public, vajnica doamnă Viviane Reding, fostă înaltă oficialitate a Comisiei Europene, în mai multe rînduri membru al Comisiei Europene (Informaţii şi, ulterior, Justiţie), actualmente distins membru al Parlamentului Uniunii Europene.

După cum se poate cu uşurinţă observa, cele trei proiecte pentru Europa nu sunt congruente. Realizarea unuia împiedică radical realizarea celorlalte două, oricum aţi lua combinaţiile dintre ele! Acest fapt este buturuga mică şi tare de care s-ar putea sfărîma obezile carului european, în drumul său către o nouă istorie! Cine şi cum le-o repara, vorba orbului, vom trăi şi vom vedea!

Opinia Cititorului ( 14 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Uneori, cand observi lipsa de coerenta si de logica a diverselor hotarari luate de actualii capi ai marilor puteri, incepi sa regreti perioada razboiului rece!

    Atunci exista macar vointa conducatorilor celor doua sisteme, capitalist si comunist, sa isi dovedeasca superioritatea, si prin altceva decat prin puterea militara.

    O contributie la acea "ordine mondiala" a avut-o si Romania care a propagat consfintirea dreptului fiecarei natiuni de a-si stabili singura modul de dezvoltare.... 

    Proiectul american se observă, într-adevăr, cu ușurință.

    Dar proiectul rusesc?  

    Ideea obsesivă la modă cu dorința Moscovei de redesenare a graniţelor nu este altceva decât o justificare a proiectului american de a controla și stapâni tot ce mișcă pe planeta asta. 

    Cât despre proiectul Europei propriu-zise, ar fi bine să fie așa cum a fost prezentat în editorial.

    Mă tem însă că noua Moscovă, adică Bruxelles (centrul de comandă al sovietelor europene), nu va... 

    Nu este decat o continuare a celor 3 viziuni asupra Europei post-belice, cea a superputerilor amintite in articol, cea a statelor natiune si mai lipseste una cea a cetatenilor europeni, proiect ce a ramas speranta noastra de mai bine dar cu sanse minime de realizare deoarece societatea civila europeana nu are nici institutii puternice, nici capabilitati materiale, informationale si financiare necesare unui salt calitativ si nici resurse umane foarte bine pregatite astfel incat sa isi impuna...

    1. 1 Viziunea superputerii

      Un lucru este atât de evident încât nu are nevoie de nicio analiză şi argumentare: Uniunea Sovietică era hotărâtă să domine fără ambiguităţi întreaga parte a continentului care i se concesionase deja la faimoasele conferinţe de la Teheran, Yalta şi Postdam. Momentul instalării de către URSS era numai o chestiune de timp, dacă era necesar chiar printr-un puch, a regimurilor din statele Central - Estice, unde hegemonia sa era foarte importantă pentru interesele sale... 

      2 Viziunea statului -naţiune

      La o săptămână de la armistiţiu, 15 mai 1945, generalul de Gaulle a ţinut o cuvântare la Adunarea Naţională a Constituantei Franceze, o cuvântare care arată viziunea sa pentru viitorul Franţei şi implică, după cum se poate observa prin extrapolare, un viitor al Europei ca întreg. Întâi, el consideră Al Doilea Război Mondial un altul dintr-o serie lungă de războaie similare, motivate de ambiţia unuia sau altei puteri europene de a domina pe celelalte. „... 

      3 O viziune europeană autentică

      O a treia propunere pentru noua Europă s-a concentrat pe nivelul continental, şi a considerat Europa actorul adecvat capabil să se adapteze la noua situaţie istorică. Această a treia viziune a pornit de la ideea că statele naţiune sunt incapabile să-şi rezolve conflictele în mod paşnic, astfel încât reconstruirea lor ar duce la aceleaşi războaie ca şi în trecut, singura diferenţă fiind aceea că armele moderne industriale ar avea potenţialul de a ucide popoare... 

      The last real American president was John F. Kennedy. The Presidents who came after him made peace with the fact that America is owned and operated by an international financial oligarchy that views the American people as slaves. Most politicians who climb the ladder of blood and lies in Washington believe the elitist arguments that the American people are not fit for self-government and deserve to be ruled by a small power elite.

      But the exact opposite is true. Society has more to fear... 

      Pe siteul Fundaţiei Keshe puteţi consulta mai multe mărturii şi probe video în cazuri de cancer, scleroză multiplă, Parkinson, cangrenă, A.L.S., fibromialgie, alergii, epilepsie şi altele, care au fost cu succes anulate definitiv. Într-un mod deschis şi sugestiv, membrii Fundaţiei Keshe ne transmit că: „Tot ceea ce vă prezentăm poate părea mult prea frumos ca să fie adevărat. Dar cu toate acestea este vorba despre nişte fapte”. Ei consideră că este important ca toţi oamenii să...

      Tehnologia Keshe se anunţă absolut revoluţionară şi ea pare să aibă cu uşurinţă potenţialul de a restructura complet toate domeniile vieţii economice, politice, sociale sau militare. Tocmai de aceea nici nu ne mai mirăm prea mult că în mass-media internaţională informaţiile despre această organizaţie sunt aproape cu desăvârşire absente. Şi totuşi, fundaţia are filiale în zeci de ţări ale lumii, iar site-ul său oficial a înregistrat chiar şi un milion de vizite pe zi. Iată clipul de...

      Cercetările şi experimentele realizate au demonstrat în mod clar că acest tip de tehnologie este fezabilă și de încredere și că energia și materia pot fi generate ieftin şi curat (fără poluare), într-un mod extrem de performant, care a fost până acum total necunoscut științei oficiale. Au fost îndosariate patente pentru sute de aplicaţii ale acestei tehnologii, cum ar fi generatoare super-eficiente de energie, sisteme antigravitație, purificarea mediului ambiant,...

      Aplicaţii deosebit de eficiente au fost realizate în domeniul vindecării diferitelor tipuri de boli. Aspectul esenţial este că metodele Keshe operează direct la nivelul structurilor plasmatice şi atomice ale corpului uman. Odată ce o boala este diagnosticată, reactorul plasmatic este calibrat pe configuraţia şi frecvenţa necesară a organului afectat. Sistemul poate stimula organismul prin intermediul câmpurilor energetice în direcţia inversării unor procese maladive, sau pentru deschiderea...

      divizarea nu divizia

    Thanks again! Now is clear! Wait and see is the aproache for Romania

    1. Wait and see is the best way!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb