Un an în lupta pentru viaţa privată în mediul digital

A.B.
Comunicate de presă / 28 noiembrie 2020

Un an în lupta pentru viaţa privată în mediul digital

Pentru a marca Ziua Internaţională pentru Oprirea Violenţei împotriva Femeilor, Kaspersky a introdus un instrument special de detectare a ameninţărilor de tip stalkerware şi spyware, la 12 luni de la înfiinţarea Coaliţiei împotriva Stalkerware, transmite un comunicat de presă.

Programele de tip stalkerware permit cuiva să spioneze în secret viaţa privată a altei persoane printr-un dispozitiv inteligent şi sunt adesea folosite pentru a facilita violenţa împotriva unui partener de cuplu. Coalition Against Stalkerware a fost fondată în noiembrie anul trecut ca răspuns la această ameninţare în creştere. Cu scopul de a lupta împotriva tehnologiei care a facilitat abuzul, iniţiativa îşi propune să unească atât organizaţiile care lucrează pentru combaterea violenţei domestice, cât şi comunitatea din domeniul securităţii IT.

În decursul unui an, alianţa a crescut de la zece parteneri fondatori la un mare grup internaţional de lucru. Certo Software, ECHAP, Institutul German pentru Tehnologie şi Jurnalism (ITUJ e.V.), Traced Ltd şi WESNET s-au alăturat recent coaliţiei, care are acum 26 de parteneri.

Păstrarea în siguranţă a tehnologiei pentru toţi

Coaliţia consideră că stalkerware-ul este o problemă în creştere, care, din păcate, nu dă semne de recul. În 2019, Kaspersky a detectat o creştere de 67% de la an la an a utilizării programelor de tip stalkerware pe dispozitivele mobile ale utilizatorilor săi, la nivel global. Numărul de instalări de stalkerware la nivel mondial în primele 10 luni ale anului 2020 (din ianuarie până în octombrie) a depăşit 48.500, ceea ce reprezintă aproape totalul (aproximativ 52.000 de instalări) observat în aceeaşi perioadă din 2019. Deşi există o uşoară scădere a fenomenului în comparaţie cu anul trecut, nu sunt suficiente motive pentru a sărbători, deoarece încă nu există niciun indiciu că aceste programe ar dispărea.

Experţii Kaspersky văd astfel de incidente în fiecare zi pe tot globul. Este important să subliniem că, în ciuda riscului pe care îl pot aduc tehnologiile moderne, persoanele care au trecut prin astfel de situaţii nu ar trebui să fie discriminate şi nu ar trebui să înceteze să-şi mai folosească dispozitivele tehnologice. "Trebuie să ne asigurăm că persoanele afectate au acces la un Internet sigur, la telefoane şi dispozitive sigure, astfel încât să poată rămâne conectate, să solicite ajutor şi, cel mai important, să fie împuternicite să ia cele mai bune decizii pentru ele", a subliniat Rachel Gibson, Senior Technology Safety Specialist la National Network to End Domestic Violence.

Pentru a ajuta la protejarea utilizatorilor împotriva programelor de tip stalkerware, Felix Aime, cercetător în securitate în echipa globală de cercetare şi analiză (GReAT) a Kaspersky, a dezvoltat "TinyCheck" - un instrument simplu pentru a detecta stalkerware-ul şi spyware-ul instalate pe smartphone-uri şi tablete, fără ca făptuitorul să ştie că se efectuează o astfel de verificare. "Ideea mi-a venit într-o şedinţă în timp ce discutam despre problema stalkerware-ului cu o organizaţie non-profit pentru drepturile femeilor franceze. Grupul a dorit să ajute persoanele care suspectează că pe dispozitivele lor rulează programe de stalkerware , fără a fi nevoie să instaleze aplicaţii suplimentare sau să efectueze o investigaţie", explică Felix Aime.

Acest instrument open-source uşor de utilizat se bazează pe Raspberry Pi, o platformă accesibilă la scară largă. Folosind o conexiune Wi-Fi obişnuită, TinyCheck scanează traficul extern al unui dispozitiv mobil şi identifică interacţiunile cu surse rău intenţionate cunoscute, cum ar fi serverele care au legătură cu spyware. Scopul aplicaţiei TinyCheck este de a ajuta organizaţiile non-profit, precum furnizorii de servicii, să sprijine victimele violenţei domestice astfel încât să protejeze aceste persoane şi viaţa lor privată.

Activ împotriva stalkerware-ului

"Aceasta este prima aniversare a Coaliţiei împotriva Stalkerware şi a fost un an în care am învăţat multe", comentează Kristina Shingareva, Head of External Relations la Kaspersky. "Acum înţelegem că stalkerware-ul nu este doar o problemă tehnică. Provocarea reală nu o reprezintă partea IT, ci faptul că trebuie să ne ocupăm de problema disponibilităţii comerciale a stalkerware-ului, de lipsa de reglementare cu privire la modul în care sunt utilizate astfel de programe şi, probabil, cea mai dificilă problemă, de faptul că violenţa asupra femeilor şi diferite forme de abuz online au devenit ceva normal. Putem oferi instruire tehnică cu privire la diferite forme de abuz tehnologic pentru ONG-uri, dar nu este suficient. Aceasta ar trebui să fie completată cu un capitol care să se ocupe de şi să evalueze experienţele psihologice ale persoanelor care au trecut prin astfel de situaţii."

În conformitate cu angajamentul de a sensibiliza publicul şi de a educa organizaţiile de servicii despre fenomenul stalkerware, membrii Coaliţiei s-au concentrat pe organizarea de evenimente publice şi pe schimbul de cunoştinţe cu experţii. Activităţile din ultimele luni au inclus un workshop online ţinut de experţii Kaspersky la conferinţa anuală a European Network for the Work with Perpetrators (WWP EN), de la începutul lunii septembrie.

Luna trecută, Kaspersky şi alţi membri ai Coaliţiei au avut oportunitatea de a se asocia cu United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) şi cu United Nations (UN) Women), pentru a găzdui un eveniment online pe tema stalkerware-ului. În mod similar, pe 2 noiembrie, forumul UN Internet Governance Forum a găzduit o sesiune virtuală pre-eveniment, în care câţiva membri ai Coaliţiei împotriva Stalkerware au discutat problema. Evenimentul a avut loc în colaborare cu un reprezentant al Europol European Cybercrime Center EC3, pentru a identifica modalităţi de a acţiona împreună împotriva acestei ameninţări cibernetice în creştere.

Întrucât luna octombrie este, de asemenea, luna dedicată creşterii gradului de conştientizare cu privire la securitatea cibernetică în multe ţări, Kaspersky a organizat evenimente digitale regionale destinate utilizatorilor din regiunea vorbitoare de limbă germană din Austria, Germania şi Elveţia, precum şi din zonele vorbitoare de limbă engleză din America de Nord. Kaspersky a făcut echipă cu influenceri cunoscuţi, precum şi cu experţi în prevenirea hărţuirii şi combaterea abuzului digital, pentru a ajunge la o audienţă publică mai largă şi pentru a informa despre abuzurile realizate prin intermediul tehnologiei şi despre stalkerware.

Activităţi pentru cele 16 Zile de Activism ale ONU

Ca parte a activităţii sale, membrii Coaliţiei au planificat câteva activităţi în sprijinul celor 16 Zile de Activism ale ONU împotriva violenţei de gen, care se vor desfăşura până pe 10 decembrie. Aceasta include lansarea de către WWP EN a unei campanii europene împotriva violenţei cibernetice. Campania 2020 Responsible Together îşi propune să crească nivelul de conştientizare privind violenţa cibernetică împotriva femeilor şi a fetelor.

În ultima zi a celor 16 Zile de Activism, pe 10 decembrie, Kaspersky va găzdui un alt eveniment online regional, destinat publicului vorbitor de limbă franceză, pentru a informa despre fenomenul stalkerware. Evenimentul va facilita o discuţie cu privire la modul în care indivizii se pot proteja, la care participă un influencer şi Centre Hubertine Auclert, un membru francez non-profit al Coaliţiei împotriva stalkerware-ului. Mai multe informaţii despre alte activităţi care implică membrii Coaliţiei pot fi găsite pe site-ul acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb