Preşedintele Klaus Iohannis, în calitate de reprezentant al ţării noastre, ce deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va participa, astăzi, la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german.
Evenimentul va avea loc la Aachen, Germania, iar protagonişti vor fi cancelarul Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron. La semnarea Tratatului vor mai fi prezenţi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Ideea încheierii unui nou tratat de cooperare franco-german a fost menţionată de preşedintele Emmanuel Macron în discursul său de la Sorbona, intitulat "Iniţiativă pentru Europa", din septembrie 2017. Ulterior, Angela Merkel şi Emmanuel Macron au anunţat încheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declaraţie comună adoptată la 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee de către preşedintele Charles de Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat şi instituţionalizat reconcilierea franco-germană postbelică.
Tratatul de la Aachen îşi propune să completeze Tratatul de la Elysee, care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergenţe sporite între Berlin şi Paris, urmărind adaptarea relaţiilor dintre cele două state la provocările cu care sunt confruntate în secolul XXI.
Tratatul care se va semna la Aachen va întări legăturile dintre Germania şi Franţa, mai ales în domeniile economic, al politicii externe şi de securitate, educaţiei şi culturii, cercetării şi tehnologiei, schimbărilor climatice şi mediului, precum şi în materie de cooperare transfrontalieră şi la nivelul societăţii civile. Cele două ţări urmăresc aprofundarea angajamentului comun în favoarea securităţii şi a prosperităţii cetăţenilor lor, în cadrul unei Europe suverane, unite şi democratice.
În cadrul noului tratat, cele două state îşi exprimă viziunea conform căreia o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania şi Franţa aprofundează modelul de succes al unificării europene, stabilind totodată reperele pentru următoarea generaţie în demersul de a continua parcursul european comun trasat încă din 1963.
Cu prilejul deplasării în Germania, preşedintele Klaus Iohannis are programată o întâlnire cu militarii români care activează la baza militară NATO de la Gelsenkirchen.