UN PROGRAM CARE DEMONSTREAZĂ VALOAREA PRACTICII PENTRU STUDENŢI:  Psiholog Mirela Minciu: "Aşa cum nimeni nu învaţă să înoate din cărţi, nici profesia nu se «prinde» în amfiteatre"

Larisa Bănică
Companii / 11 septembrie 2015

EGIS, grup internaţional care oferă servicii de consultanţă şi inginerie, a lansat un program de pregătire practică pentru 170 de studenţi cu specialitate tehnică şi economică, care vor beneficia de acces la formare profesională în mai multe grupuri, pe durata a trei luni.

Proiectul "Stagii de pregătire practică, o şansă pentru viitorul tău - SPOT" a fost prezentat săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu presa, de Camera Franceză de Comerţ şi Industrie în România (CCIFER), în parteneriat cu EGIS. S-a vorbit despre iniţiative prin care companiile şi organizaţiile pot deschide punţi între tinerii studenţi şi piaţa muncii. Proiectul este derulat în cadrul POSDRU, iar valoarea lui se ridică la 1.915.464 lei.

Prin acest program se facilitează tranziţia tinerilor de la Universitate la viaţa activă, prin adaptarea cunoştinţelor asimilate în timpul studiilor la necesităţile mediului de afaceri, facilitând astfel inserţia acestora pe piaţa muncii. Dragoş Alexandru, manager proiect POSDRU, a declarat în cadrul conferinţei de presă: "Am vrut ca studenţii să afle cum se lucrează într-o companie, să se acomodeze şi să vadă care sunt responsabilităţile. Studenţii vor veni, practic, în cele trei firme partenere (ADA Computers, Omega Trust şi Egis România) timp de trei luni şi vor lucra cot la cot cu angajaţii vechi. Fiecare dintre ei va avea câte un «tutore». La finalul stagiului, studenţii vor fi evaluaţi printr-un colocviu".

Partea de consiliere profesională este o altă ramură a proiectului. Psihologul Mirela Minciu va discuta cu studenţii înainte de începerea stadiului de practică şi le va întocmi un profil socio-profesional. Domnia sa se declară încântată de acest proiect, fiind de părere că experienţa nu se învaţă pe băncile facultăţii, ci într-o firmă. "Aşa cum nimeni nu a învaţăt să înoate citind o carte, nici experienţa profesională nu se «prinde» în amfiteatre".

Clotilde Armand, director EGIS România, a menţionat în legătură cu acest ambiţios proiect: "Programul este o şansă pentru tinerii de astăzi - de a intra în contact direct cu viaţa profesională şi, mai ales, de a face legătura dintre întreprinderi şi instituţiile de formare. Finanţarea formărilor tehnice şi profesionale poate fi asigurată prin programe de tipul celui prezentat acum şi prin care dorim să facilităm relaţia dintre stagiari şi viitorul lor mediu profesional. Este o şansă pentru viitorul lor!"

Formarea profesională a fost identificată ca unul dintre vectorii principali de dezvoltare în Cartea Albă a Competitivităţii, lansată de CCIFER şi Secţia Română a Consilierilor de Comerţ Exterior ai Franţei (CCEF), în mai 2015, pentru ca România să se poată transforma într-o economie competitivă. Au fost reliefate, în multitudinea informaţiilor oferite presei, şi alte idei semnificative, cum ar fi :

-O forţă de lucru formată în acelaşi ritm cu schimbarea şi capacitatea de inovaţie a pieţei reprezintă cheia atractivităţii unei economii.

-Orientarea şi dinamica investiţiilor străine în următorii ani în România se vor baza în mare parte pe dezvoltarea sistemului de educaţie şi a instituţiilor de formare.

- Companiile şi organizaţiile pot juca un rol esenţial în crearea legăturilor dintre viitori participanţi la piaţa muncii şi viitori angajatori.

Dintre studenţii - beneficiari ai proiectului, în rol de purtător de cuvânt a fost Maria Răileanu. Extrem de emoţionată, aceasta a spus: "Această experienţă ne-a plăcut foarte mult, pentru că angajaţii ne-au împărtăşit lucruri noi. Am văzut pentru prima dată cum se lucrează într-un birou şi în echipă. M-am dus de plăcere la practică, fiecare student a avut partea lui de lucru. La sfârşit, am avut un colocviu, la care m-am descurcat destul de bine."

Studenţii au aflat, la faţa locului, că într-o firmă nu te plimbi pe holuri cum te plimbi la facultate, nu ieşi în pauză când vrei şi nici nu chiuleşti, pentru că te "costă" dacă eşti angajat...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb