Uniunea Europeană 2016:  Prea puţină Uniune, insuficientă Europă

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 16 septembrie 2016

Cornel Codiţă

Ca să înţeleagă toată lumea că Uniunea Europeană înseamnă, de fapt, Statele Unite ale Europei, Preşedintele Comisiei Europene mai-muţăreşte norma constituţională a SUA, care impune şefului executivului american să dea seamă de starea uniunii în faţa Congresului, an de an. Uniunea Europeană nu s-a trans-format, încă, în SUE, nici preşedintele Comisiei nu este şeful uniunii, nici Parlamentul European nu este tot una, ca structură, putere şi relevanţă democratică, cu Congresul SUA. Dar, ce mai contea-ză tratatele şi "amănuntele" constituţionale cînd ai un obiectiv de imagine atît de generos şi de înălţător: să vadă lumea că tu eşti şeful!

Să uităm însă de formă şi să vedem cum stăm cu conţinutul discursului rostit de domnul Jean-Claude Juncker mai deunăzi, la Strasbourg. După modelul "clasicizant" (sic!), Caţavencu, orice discurs serios începe cu diagnosticul stării de fapt. Industria română..., pardon, Uniunea Europeană e admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvîrşire! Mă rog, e prea puţină uniune şi prea puţină Europă în aceas-tă Uniune Europeană, spune domnul Juncker, în diagnosticul său: terenul comun al cooperării intrestatale este mai îngust ca niciodată; politicienii sunt interesaţi doar să nu piardă viitoarele alegeri şi vorbesc doar despre problemele lor, nicidecum de cele ale Europei; instituţiile europene impun o agendă în directă opoziţie cu cea a guvernelor şi a parlamentelor naţionale; populismul este în floare. Toate acestea au ca rezultat fragmentarea excesivă şi reducerea comunalităţii de decizie şi de acţiune.

Puţină lume ar fi dis-pusă şi ar avea motive să contrazică evaluarea domnului Juncker.

În următoarele 12 luni, domnul Juncker ar dori o Europă mai bună, iar pentru aceasta, după opinia sa şi a instituţiei în numele căreia vorbeşte, ea ar trebui să capete cinci atribute esenţiale: să protejeze, să păstreze modul de viaţă european, să dea mai multă putere cetăţenilor, să apere şi să îşi asume responsabilităţi. După modelul "cei patru evanghelişti erau trei, Luca şi Matei" discursul detaliază doar patru din cele cinci caracteristici enunţate. (Iar mă leg de formă, ca şi cînd asta ar mai conta, acum!!!)

Modul de viaţă european înseamnă pace, solidaritate şi valori: libertatea de mişcare a forţei de muncă, interzicerea pedepsei cu moartea, sisteme judiciare independente şi eficiente, comerţ ca sursă de avuţie şi locuri de muncă, protejarea datelor personale, "fair play" în raporturile economice şi apărarea intereselor cetăţeanului împotriva abuzurilor marilor jucători ai economiei globale, euro şi Banca europeană care au economisit europenilor 50 de miliarde în dobînzi, doar într-un an, plus alte 8 milioane de locuri de muncă în ultimii trei ani.

Puterea de la Uniune către cetăţeni are ca suport dezvoltarea infrastructurii digitale, iar ca instrument financiar principal Fondul European pentru Investiţii Strategice. Într-un singur an, valoarea sa a ajuns la circa 1,16 miliarde euro, urmînd să crească, pînă în 2020, la jumătate de trilion. Uniunea Pieţelor de Capital este următorul obiectiv pentru a mări rezistenţa sistemului financiar european şi pentru a crea surse alternative de finanţare.

Pericolul ca generaţia mileniului să fie prima, din istoria ultimilor 70 de ani ai Europei, mai săracă decît cea a părinţilor trebuie contracarat, iar acţiuni precum Fondul de garantare al UE pentru tineri, de care beneficiază peste 9 milioane de tineri cetăţeni ai Europei s-a dovedit un instrument util şi eficace.

Solidaritatea este indispensabilă Europei şi ea trebuie învăţată prin instituţii, de aceea este propusă înfiinţarea unui Corp European de Solidaritate, ca formă de voluntariat, care ar trebui să aibă, pînă în 2020, circa 100.000 de participanţi.

Europa care apără, în interior şi în afară, de la terorism, la frontiere şi de la crizele politico-militare din vecinătate, la teatrele globale de operaţiuni, nu este o idee chiar nouă. Măsurile noi par să preseze pentru readucerea pe agenda strategică a deciziilor privind crearea unei politici unitare (europene) de apărare, de la producţie şi dotarea forţelor armate, la crearea unei forţe comune capabilă să se exprime nu doar în domeniul soft al puterii (peace keeping, crisis management), ci şi în cel hard (război!).

Europa care îşi asumă responsabilităţile înseamnă, deopotrivă, guverne, parlamente naţionale, birocraţia de la Bruxelles şi cetăţenii responsabili de pe agenda cărora trebuie să dispară prea mult amînatele decizii, prea multele goluri care se cer de mult umplute cu politici şi rezultate necesare pentru dezvoltarea uniunii. Planul de Stabilitate şi Creştere (economică) poate fi unul dintre instrumentele pentru a materializa aceste responsabilităţi şi pentru a transforma dezideratele în realitate.

"De! Bobocule, să zic şi eu cum zici, că după cum le spui dumneata, una şi cu una fac două, n-are de unde să te mai apuce omul... (stînd la gînduri şi iar îndoindu-se.)"

Te uiţi la discurs... te uiţi la Europa...iar la discurs şi iar la Europa şi mai că îţi vine să zici ca Efimiţa: "Adică, zău, bobocule, de! eu, cu mintea ca de femeie, pardon să te întreb şi eu un lucru": să vorbeşti despre starea uniunii şi să nu sufli o vorbuliţă, în tot textul, despre cele două torpile care s-au înfipt deja în coca corăbiei numită UE şi mai au doar o secundă, două, pînă să explodeze, se poate? Cum, care două torpile: brexitul şi criza monetar-financiară; asta ca să nu mai spun nimic despre criza refugiaţilor care este un fel de piatră de moară atîrnată de gîtul condamnatului la înot de performanţă. Hai că, despre criza financiră, e clar, nu e voie de la "poliţie" să vorbim (de... funie... casa spînzuratului, self fulfilling prophecy etc.), asta se înţelege clar din osanalele ridicole ridicate în text lui Draghi: "El aduce o contribuţie mai importantă la crearea de locuri de muncă şi creştere decît a multora dintre statele membre" (!!!!). Dar, nici despre brexit nu este voie?? Despre cea mai mare criză instituţională, politică şi de identitate a UE chiar nu avem nimic de spus, de la înălţimea Preşedintelui Comisiei?? Despre cauzele şi problemele care au dus aici şi despre consecinţele pe care le va crea, despre măsurile necesare pentru a disipa şi absorbi efectele negative, nici un cuvînt???

Din păcate nu! Ceea ce ne dă apă la moară să credem că domnul Juncker n-a priceput unul dintre cele mai importante puncte ale discursului pe care l-a rostit în faţa Parlamentului European: "Trebuie să fim conştienţi că nu putem soluţiona problemele pe care le avem doar cu un alt discurs, sau cu încă un summit".

După modelul "clasicizant" (sic!), Caţavencu, orice discurs serios începe cu diagnosticul stării de fapt. Industria română..., pardon, Uniunea Europeană e admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvîrşire!

Opinia Cititorului ( 12 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Juncker's speech came two days before the 27 EU leaders meet without Britain in the Slovakian capital Bratislava, for a summit aimed at drawing up a roadmap for the post-Brexit future.

    Nigel Farage, leader of the UK Independence Party which led the push for Brexit, criticised the focus on "military Europe" and added: "Having listened to you, I am pleased we voted to leave."

    In a summit invitation letter published late Tuesday, EU President Donald Tusk said it would be a "fatal error" for the EU to ignore the lessons of Brexit and urged the bloc to be less "politically correct" on migration.

    1. The leaders will launch a "Bratislava process" of reforms that they aim to approve at a summit in Rome in March 2017 to mark the 60th anniversary of the founding of the EU, a senior EU official said.

      Poate ca ar fi momentul sa schimbe natura UE si a institutiilor sale, sa fie in slujba fiintei umane si nnu a aexploatarii ei prin orice cai!

      Nu poti iubi daca esti gelos. gelozia este mama rautailor, statele sunt geloase pe resursele altora...se cearta intre ele pentru acest control al... 

    Avem strategii cum a fost Agenda Lisabona, simple declaratii politice...care nu sunt bugetate...doar ope hartie sa dea bine, realitatea este diferita si in flagranta contradictie cu toate aceste proncipii, obiective si vorbe goale...ca sa isi justifice salariile uriase si confortul birocratiei de la Bruxelles...corupte, lipsita de principii in realitate, cu mici exceptii. Nu inventez ci trag o concluzie dupa observare indelungata.

    Daca nu schimbam natura umana, daca nu se schimba fiecare... 

    1. Nu poti fi generos daca nu iubesti...Oamenii lovesc unii in altii pentru ac nu se iubesc. E cel mai nobil lucru lasat de divinitate oamenilor si animalelor sa iubeasca. trebuie sa invatam sa ne iubim unii pe altii. ne va fi rusine sa exploatam semenul daca il iubim...si il conisderam egalul nostru. Credeam in naivitatea mea ca religiile pot modela fiinta umana...ca o pot face sa raana nobila, asa cum a fost creata. Mare dezamagire... politica religiilor nu face decat sa o continue pe cea a...

      cogito ergo dubito.......

      Devine din ce in ce mai evident ca Rusia devine o alternativa cu Uniunea Euroasiatica care este altceva decat se spune. Totusi nu stiu de ce se spune asa despre aceasta Uniune Euroasiatica.

      Mesajul 4.3 nu aparține cititorului Cristi C.

      Cogito ergo iubito! 

    ... o armata supradimensionata cere in permanenta dusmani!!! ... ideea ca razbiul rezolva probleme economice este o stupiditate! razbiul distruge, ceea ce este antieconomic ... doar cei ce nu au cunoscut distrugerea, canta razboi! ... problemele europei sunt de natura economica - mecanismele de colectat bani si distribuit autoritate sunt ultra institutionalizate si aici se ascunde CAUZA problemelor!!! ... EFECTUL consta in polarizarea claselor sociale, moment in care "democratia" nu mai este...

    1. Undese pot orienta bani elicopterati? Ar fi un subiect de articol si de reflectie.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb