Actualizare 18:14 Georgian Pop, în cazul crizei dezinfectanţilor: "În zilele următoare o să primim răspunsul oficial de la SRI"
Comisia parlamentară pentru exercitarea controlului asupra activităţii SRI va primi, în perioada următoare, răspunsul oficial de la Serviciul Român de Informaţii, sub forma unui document scris, cu privire la criza din sănătate, a afirmat astăzi preşedintele comisiei, deputatul PSD Georgian Pop.
"Mâine sau în zilele următoare, cel târziu, o să primim răspunsul oficial, adică documentul oficial la activitatea de control şi în mod normal o să fac declaraţii publice după ce primesc acest document, nu pot face înainte. Audierea este un instrument la fel cum este şi un document sau o informare pe care o solicit scris. Fiind un subiect extrem de delicat şi de important, am preferat să aleg acest instrument, adică solicitarea unui document scris, să fie negru pe alb. Până primesc răspunsul oficial şi prezint concluziile în mod public pot să asigur că toate aspectele de controversă publică sunt trecute în conţinutul controlului pe care îl efectuăm şi practic răspunsul va fi pe toate aceste aspecte", a declarat Pop, potrivit unor surse din media.
Pop a precizat că în momentul în care se declanşează o anchetă penală de către organele judiciare pe un subiect o comisie parlamentară îşi încetează activitatea în ceea ce priveşte acel caz. "Dar controlul a fost declanşat, de săptămâna viitoare, mâine sau în zilele următoare cel târziu primim răspunsul oficial şi după aceea revin cu mai multe declaraţii. Competenţele comisiei sunt stricte - de control asupra activităţii SRI", a arătat Pop.
Întrebat ce a solicitat în mod concret, deputatul PSD a spus că informaţii legate de ceea ce cunoştea SRI şi ce beneficiari legali au fost informaţi şi când.
"Acestea sunt aspectele de bază în ale controlului. (...) Am pus toate întrebările care primează şi care există în spaţiul public şi vom primi răspunsuri aplicate pe toate aceste întrebări. Sunt toate întrebările şi toate aspectele care au fost sesizate în spaţiul public, cu precizarea - acest fenomen nedorit şi negativ al infecţiilor intraspitaliceşti este un aspect de interes de nişă pentru SRI, pentru că până la urmă este dreptul constituţional la sănătate, adică nu reprezintă decât un aspect de nişă. Dar pot spune că, aşa cum a comunicat şi SRI, şi o să dau eu mai multe detalii după ce primesc răspunsul oficial, a fost cunoscut acest fenomen şi factorii sau beneficiarii legali au fost informaţi", a mai declarat astăzi Pop, la Parlament.
(S.A.)
------------
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a solicitat plenului CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica şi comunica public modul în care parchetele au valorificat "datele şi informaţiile" primite în ultimii zece ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma, potrivit unui comunicat publicat astăzi pe site-ul UNJR.
Astfel, informările au vizat fapte "referitoare inclusiv la posibile licitaţii trucate şi diluarea de mii de ori a dezinfectanţilor vânduţi spitalelor".
"SRI a recunoscut într-un comunicat public din data de 9 mai 2016 că numai în ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informări despre «chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti», informări în care «au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară«. (...) Din comunicatul SRI menţionat reiese evident că acesta a luat la cunoştinţă despre «date şi informaţii din care se indica pregătirea sau săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală». SRI însuşi face legătura de cauzalitate între diluarea dezinfectanţilor şi infecţiile nosocomiale, infecţii care conduc la îmbolnăviri şi decese", se arată în comunicat.
Valorificarea de către parchete a informărilor trimise de către SRI ar fi putut preveni şi evita îmbolnăvirea şi moartea a mii de români în ultimii 10 ani, spun judecătorii.
"Medici şi pacienţi, deopotrivă, sunt îngroziţi că de 10 ani au folosit apa pe post de dezinfectanţi în spitale, motiv pentru care, în mod legitim, se naşte întrebarea ce a făcut justiţia în toţi aceşti ani pentru a preveni această situaţie înfricoşătoare pentru orice om care se internează în spital. (...) Rolul CSM de garant al independenţei justiţiei îi impune şi obligaţia de a prezerva încrederea publicului în justiţie", precizează comunicatul.
UNJR a solicitat CSM ca, după efectuarea verificărilor, să comunice câte date şi informări legate de posibila activitate infracţională a firmei Hexi Pharma a trimis SRI către parchete în ultimii 10 ani, spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date şi informări, când au fost transmise şi dacă au fost deschise dosare penale în urma acestora şi care e stagiul dosarelor.
"Investigaţia de presă a scos la iveală nu doar posibile acte de corupţie extinse pe o lungă perioadă de timp, ce ar intra în competenţa DNA, dar şi acte cu consecinţe extrem de grave şi pe termen lung privind viaţa şi sănătatea cetăţenilor români, fapte a căror investigare intră în competenţa altor parchete. Acest gen de fapte nu poate fi ignorat, trecut cu vederea sau minimalizat. (...) Dincolo de ancheta penală demarată în ultimele zile, fiecare cetăţean are dreptul să ştie cum au acţionat instituţiile în raport cu competenţele ce le revin, pentru a preveni sau combate rapid faptele ce au ieşit la iveală acum în urma unei investigaţii jurnalistice", se mai arată în comunicatul UNJR.
CSM are atât obligaţia legală cât şi "obligaţie morală faţă de fiecare cetăţean, care are dreptul să ştie cum acţionează instituţiile statului, atunci când viaţă să este ameninţată de corupţie, neglijenţă sau acţiuni criminale", argumentează judecătorii.