Ca urmare a unui nou val de informaţii "false şi denigratoare" lansate în spaţiul public de "o organizaţie patronală care reprezintă interesele unei părţi a patronilor de firme de transport rutier, fără competenţe în domeniul serviciilor financiare", UNSAR vine cu o serie de clarificări absolut necesare, menite a contribui la buna informare a publicului. Astfel, industria de asigurări, una puternic reglementată şi cu o contribuţie importantă în economie, atrage atenţia asupra faptului că fenomenul fake news riscă să ia amploare şi pe zona serviciilor financiare, se arată într-un comunicat remis redacţiei."UNSAR a atras public si constant atentia in ultimul an asupra dezinformarilor care circula in spatiul public - distribuite de acelasi patronat din zona transporturilor comerciale, dezinformari care se suprapun contextului pandemiei de COVID-19 si care pot afecta suplimentar si in mod nejustificat increderea clientilor si stabilitatea economiei romanesti", arată sursa citată.
UNSAR transmite cateva exemple de informaţii incorecte, comunicate public de această asociaţie:
Conform cifrelor date publicităţii de către ASF, dauna medie aferentă asigurărilor RCA a fost de 8.886 lei şi NU de 5.532 de lei, aşa cum fals se arată în materialul transmis mass-media de patronatul menţionat anterior. Având în vedere că majoritatea calculelor pleacă de la această cifră eronată, este evidentă şi "corectitudinea" concluziilor ce sunt prezentate publicului larg. Spre exemplu, doar din utilizarea corecta a daunei medii plătite, ar rezulta că volumul de despagubiri ar fi cu 1 mld. lei mai mare.
În acelaşi material se menţionează că "preţul RCA a crescut, deşi a scăzut semnificativ numărul de accidente de circulaţie". În realitate, pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2020, comparativ cu anul trecut, prima medie RCA a înregistrat o diminuare cu aproximativ 1%, în timp ce dauna medie a crescut cu 6%. Mai mult, acelaşi raport al ASF arată că, în perioada T3 2016 - T3 2020, prima medie RCA s-a redus cu 23%, în timp ce dauna medie a crescut cu 26%.
În plus: din pacate, în primele nouă luni ale anului 2020, rata daunei aferentă segmentului RCA (unul dintre cei mai importanţi indicatori ai industriei de asigurari) a crescut cu peste 4 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioada din 2019, până la 84,61% - arată tot datele ASF. Totodata, în ciuda stării de urgenţa / alertă, în primele nouă luni ale anului 2020, un alt indicator specific activităţii de asigurare, rata combinată pe segmentul RCA, a atins valoarea supraunitară de 113,3% în contextul în care rata cheltuielilor de achiziţie şi administrare a scăzut cu 2,74 p.p., ceea ce reflectă eforturile asiguratorilor pentru reducerea cheltuielilor, în beneficiul consumatorilor (ex. imbunatatire fluxuri, procese, digitalizare etc.). Simplificat, rata combinată reflectă raportul dintre despăgubirile plătite plus rezervele de daună şi alte costuri, pe de o parte, şi primele brute subscrise, pe de alta parte. Un nivel de peste 100% al acestui indicator reflectă faptul că, în general, asiguratorii plătesc mai mult decat încasează, ceea ce pune presiune asupra pieţei de asigurări RCA.
Tot în materialul citat se mentionează că "mai puţin de jumătate din dosarele de daună sunt achitate în termenul legal". În realitate, în trimestrul trei al anului 2020, conform ASF, au fost avizate 86.429 dosare aferente asigurărilor RCA, dintre care 40.584 dosare au fost deja achitate, 813 dosare (1,82%) sunt pe rolul instanţelor de judecată, iar restul de 43.922 dosare sunt dosare incomplete: dosare cu regrese (unde nu sunt afectaţi consumatorii, căci sunt dosare în care sunt implicaţi doi asiguratori) sau dosare cu vătămări corporale (care presupun o procedură legală mai indelungată cu implicarea organelor competente ale statului etc.).
În contextul pandemiei de coronavirus, numărul de dosare avizate în trimestrul III al anului 2020 a fost cu doar 7,4% mai mic faţă de perioada similară din 2019, când au fost avizate 93.392 dosare.
"Într-un mod absolut surprinzător, aceasta organizaţie patronală fără legatură cu pieţele financiare face referire şi la modul în care se determină profitabilitatea activităţii de asigurare, pornind în mod eronat de la premisa că diferenţa dintre primele brute subscrise şi despăgubirile plătite reprezintă câştigul unei companii de asigurări. În realitate, din primele pe care le subscriu, în afară de despăgubirile pe care le plătesc, companiile de asigurări sunt obligate prin lege să constituie rezerve de daună, să incheie contracte de reasigurare (şi acestea tot obligaţie legală), să acopere costurile de administrare şi de achiziţie specifice, contribuţii la mai multe fonduri prevăzute de legislaţia specifică domeniului, şi să plătească, aşa cum este şi firesc, taxe şi impozite specifice unor societăţi comerciale", arată sursa citată.
Potrivit celor mai recente date ale ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară, industria de asigurări a plătit în fiecare zi din primele 9 luni ale anului 2020, numai în baza politelor RCA, despăgubiri de aproape 1,8 mil. EUR, în timp ce a gestionat un total de 9,1 milioane contracte RCA, respectiv 4,7 milioane polite exprimate în unităţi anuale.