UPDATE Băsescu: "Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului Roşia Montană"

F.A.
Politică / 29 septembrie 2013

Băsescu: "Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului Roşia Montană"

Update 14:00 Băsescu despre Siria: "Există riscul ca Rusia să se compenseze în Transnistria"

Preşedintele Traian Băsescu a explicat, astăzi, prudenţa la care a făcut apel în cazul conflictului sirian, precizând că în analiza sa exista riscul ca Rusia să-şi piardă baza militară din acea zonă şi să "se compenseze" în Transnistria, după modelul Kosovo.

"Avem de tras învăţăminte. Poziţia mea a fost tot timpul prudenţă, prudenţă, prudenţă (...) Aici analiza mea fiind o analiză de risc pentru regiune şi legat de posibilitatea extinderii la nivel regional a conflictului dacă Siria ar fi fost atacată şi a plăţii unui cost de către România. Costul era că în situaţia unui conflict militar, fie numai în Siria, fie numai a unui atac fie numai în Siria, fie o regionalizare a conflictului există riscul ca Federaţia Rusă să piardă baza militară din Siria şi să se compenseze exact cum cum s-a compensat pentru Kosovo. Pentru Kosovo s-a compensat în Georgia, şi pentru baza din Siria exista în analiza mea posibilitate, deci nu certitudinea, să se compenseze ca prestigiu în Transnistria (...) Schimb pe schimb", a comentat preşedintele Băsescu, conform surselor de presă.

---

Update 12:38 Băsescu: "Băncile din România repatriază destui bani"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că băncile din ţara noastră repatriază "destui" bani către băncile-mamă, el arătând că Guvernul a comis o eroare de strategie în negocierea ultimului acord cu FMI.

"Băncile repatriază destui bani. Cred că aici Guvernul a greşti puţin. Dacă vă aduceţi aminte, când eram cu Boc pe cele două acorduri care s-au făcut în 2009 şi 2011, unul dintre obiective a fost ca FMI să încheie o înţelegere cu băncile să nu retragă capital către băncile-mamă. Acum Guvernul Ponta nu ştiu de ce nu vrut să mai facă acest lucru. Cred că este o greşeală de strategie în negociere. Poate au greşit, poate nu, poate au făcut altceva, nu ştiu exact pentru că nu m-am implicat în negociere", a spus Băsescu.

În plus, şeful statului a afirmat că în acest moment condiţiile în care băncile creditează companiile sunt "absolut antieconomice", el precizând că nivelul dobânzilor şi al garanţiilor descurajează angajarea creditelor.

"Companiile sunt secătuite. Sistemul bancar, dacă le creditează, le creditează în condiţii absolut antieconomice, repet, absolut antieconomice. Să nu se supere bancherii", a adăugat Băsescu.

----

Update 12:02 Băsescu: "Cred că PSD va avea candidat la prezidenţiale"

Cel mai mare dezastru pentru România, în momentul de faţă, ar fi o criză politică, a declarat, într-o emisiune televizată, preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, preşedintele a vorbit despre şansele pe care Crin Antonescu sau Victor Ponta le-ar avea în eventualitatea în care ar candida la alegerile prezidenţiale.

"Nu e o joacă între ei, dar sper să nu întindă elasticul până plesneşte", a spus Traian Băsescu, referitor la disputele dintre cei doi lideri.

Întrebat dacă îl vede pe Crin Antonescu preşedinte anul viitor, Băsescu a răspuns: "Sincer, nu." Cât despre şansele lui Victor Ponta, preşedintele a adăugat: "Nicinul din ei nu este ce ar trebui României. Nu am pe cineva despre care să spun < Acest om e bun pentru a fi preşedinte! >".

Întrebat dacă vede un tur doi între cei doi lideri principali ai Alianţei, Băsescu explică: "Unul din ei va fi în turul 2, dar nu poate să câştige. Nu cred că românii ar putea să voteze aşa ceva. Cred că PSD va avea candidat."

---

Update 11:14 Băsescu: "Economia României gâfâie"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în acest moment economia României "gâfâie", el arătând că Guvernul Ponta, deşi nu a făcut excese, pregăteşte eşecul anilor viitori, pentru că taie mereu fonduri de la investiţii.

Traian Băsescu a menţionat: "Gâfâie din punct de vedere al funcţionarii societăţilor. Din punct de vedere economic suntem stabilizaţi. Guvernul Ponta nu a făcut excese însă face ceea ce nu trebuie făcut şi care se va resimţi pe viitor, tăind din investiţii mereu. Tot timpul s-a tăiat de la investiţii. Ne pregătim pentru o intrare într-o creştere accelerată a şomajului anul viitor. Mă uit la cifre. În momentul de faţă, nivelul pe care bancherii îl aplică, descurajează companiile să ia credite, de frică că nu le pot înapoia. Privind la cifrele din investiţii, şomajul va creşte. Sper să meargă agricultura, pentru că ea ne salvează, şi exporturile".

"Aş mai da încă o veste proastă. Am trecut pe un uşor excedent de cont curent. Pentru România nu este bine. Este un semnal că nu vin investiţiile străine", a adăugat preşedintele, în cadrul unei emsiuni televizate.

----

Update 11:00 "Din câte ştiu, GFR nu va avea banii pentru a cumpăra CFR Marfă"

În ceea ce priveşte privatizarea CFR Marfă, preşedintele a declarat că pe 4 octombrie, GFR trebuie să depună 20,2 milioane de euro ca garanţie, după care alte 180 milioane de euro.

Întrebat dacă Gruia Stoica va avea banii, Traian Băsescu a răspuns: "Nu vreau să descurajez investititorii, dar din câte ştiu nu va avea, de aceea se caută tot felul de tertipuri. Dacă nu îi depune pe 4 octombrie, lucrurile sunt închise, dacă îi depune până pe 4 octombrie, are 30 de zile să semneze contractul. Obligaţia de a dezvolta compania trebuie să existe, nu e simpla achiziţie a companiei, trebuie investit în depouri, echipamente etc".

---

Update 10:49 Şeful statului: "Miza în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică"

Traian Băsescu a afirmat, astăzi, că nu va "apuca în mandat momentul în care se va scoate primul metru cub de gaze de şist din România".

"Eu mai am un an şi câteva luni de mandat, deci nu voi mai apuca momentul în care se va scoate primul metru cub de gaze de şist din România. Miza în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică. Eu am ţinut atât de mult de acest tip de independenţă încât ca responsabil pentru politica externă a României am refuzat orice contract cu South Stream sperând că iese Nabucco, nu a ieşit Nabucco. Nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României şi asigurarea resurselor ei. Şi de aici judecăţi...Riscurile de mediu sunt, dar nimic nu este fără riscuri", a menţionat preşedintele Traian Băsescu, referitor la subiectul gazelor de şist.

---

Update 10:36 Băsescu: "Protestul de la Roşia Montană este fabricat"

Şeful statului a menţionat: "Protestul din Piaţa Universităţii este unul curat, cel de la Roşia Montană este fabricat. Aş putea declanşa un referendum pe tema Roşia Monatnă, dar nu avem garanţia că se vor prezenta 50 la sută din cei cu drept de vot. Roşia Montană este un subiect de interes pentru serviciile de securitate. Din informaţiile pe care le am, Soros nu trimite ONG-urile în stradă. Dacă din stradă ar ieşi un partid curat, ar fi bine pentru clasa politică".

---

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că este un adept al relansării industriei extragerii de metale preţioase şi că va încerca să fie neutru în conflictul privind proiectul minier de la Roşia Montană, precizând că nu a spus că nu rămâne un susţinător al proiectului.

"Sunt un adept fără rezerve al relansării acestei industrii, de extragere de metale preţioase. Dacă m-aş pronunţa, 70% dintre clasa politică ar fi împotrivă. Voi încerca să fiu neutru, dar asta nu înseamnă că nu voi fi corect. Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului Roşia Montană, dar când s-a creat această falie în societate am considerat că trebuie să devin neutru", a menţionat preşedintele, în cadrul unei emisiuni televizate.

"Există două abordări mincinoase: Proiectul nu crează multe locuri de muncă, iar utilizarea cianurilor nu este crima cea mare. Rentabilitatea proiectului nu este problema noastră. Luăm redevenţă, dar nu contribuim la investiţie. Nu noi ne asumăm riscul investiţiei. Aici discutăm despre nişte fonduri de investiţii, care sunt dispuse investiţii pentru a obţine profit. Mai există o minciună: că ne pleacă aurul din ţară. Există o negociere nefinalizată de Guvern, care avea două punte: 1. Ceea ce rezultă din procesarea minereului, se procesează până la final în Romania şi 2. Dreptul prioritar de achiziţie al BNR. Aceste elemente trebuiau continuate în negociere", a mai spus Traian Băsescu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Las-o balta d-le PRESEDINTE,.De 8 ani numai farse,minciuni,santaje aud ....Cum vad la TV aceste discursuri ,nu le mai suport si ma duc pe alte canale..

    Las-o balta d-le PRESEDINTE,.De 8 ani numai farse,minciuni,santaje aud ....Cum vad la TV aceste discursuri ,nu le mai suport si ma duc pe alte canale..

    Las-o balta d-le PRESEDINTE,.De 8 ani numai farse,minciuni,santaje aud ....Cum vad la TV aceste discursuri ,nu le mai suport si ma duc pe alte canale..

    base ia-ti o pluta si dute..... si ocoleste de 1000 de ori planeta

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb