UPDATE Bulgaria acuză oficial patru companii petroliere de fixarea preţurilor

Elena Voinea
Internaţional / 17 martie 2012

Bulgaria acuză oficial patru companii petroliere de fixarea preţurilor

Update

Compania Rompetrol afirmă că acuzaţiile care i se aduc în Bulgaria sunt cu totul nefondate, relatează Agerpres.

'Suntem surprinşi de afirmaţiile făcute de Comisie pentru că toate activităţile ale Rompetrol au fost întotdeauna în conformitate cu toate prevederile legislaţiei interne şi internaţionale care reglementează activitatea noastră. Considerăm că în ceea ce priveşte Rompetrol afirmaţiile Comisei sunt cu totul nefondate. Rompetrol-Bulgaria împărtăşeşte principiile concurenţei libere între toţi participanţii de pe piaţă şi niciodată şi în niciun fel de circumstanţe nu a făcut parte din aranjamente interzise şi/sau practici coordonate, aşa cum susţine Comisia', potrivit unei poziţii a companiei remisă Agerpres.

În termenul legal de 30 de zile, Rompetrol-Bulgaria va trimite la Comisia în scris obiecţiile pe care le are. Compania va folosi toate posibilităţile oferite de legislaţia Bulgariei şi de cea a Uniunii Europene pentru a-şi apăra bunul renume comercial, angajaţii şi interesele acţionarilor săi, se mai spune în comunicat.

...

Comisia anti-monopol din Bulgaria a anunţat, vineri, că Lukoil Bulgaria, OMV, Rompetrol Bulgaria şi Naftex Petrol au fost implicate în acorduri de fixare a preţurilor carburanţilor, potrivit Mediafax.

"Ilegalitatea a constat în încheierea unui acord interzis şi coordonarea practicilor de stabilire a preţurilor, pentru a limita concurenţa pe pieţele en-gros de benzină şi motorină", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Companiile au la dispoziţie 30 de zile pentru comentarii, comisia urmând apoi să emită o decizie finală în această problemă.

Autoritatea de reglementare a refuzat să ofere alte detalii, inclusiv perioada în care a avut loc fixarea preţurilor.

Reprezentanţii celor patru companii nu au fost disponibii pentru comentarii.

În august anul trecut, comisia a lansat o investigaţie împotriva diviziei de trading a grupului rus Lukoil, în urma suspiciunilor că a abuzat de poziţia dominantă pe piaţă şi a încheiat acorduri cu concurenţa.

Lukoil deţine singura rafinărie operaţională din Bulgaria, Burgas Neftochim, care asigură peste 60% din necesarul de carburanţi din ţară şi deţine peste 200 de benzinării, cu o cotă de piaţă de 26%.

OMV are o cotă de piaţă de 20% şi 93 de benzinării în Bulgaria, iar Rompetrol circa 70 de staţii, având ca ţintă o cotă de 7%-8%.

Presa din Bulgaria a relatat, săptămâna trecută, că autoritatea antitrust din Bulgaria a decis să amendeze Lukoil Bulgaria, Naftex Petrol, Rompetrol şi OMV pentru formarea unui cartel în vederea creşterii preţurilor.

În ţara noastră, Consiliului Concurenţei a sancţionat în ianuarie companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor. Consiliului Concurenţei a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb