UPDATE CSM a trimis la Cotroceni motivarea avizului negativ în cazul cererii de revocare a lui Kovesi

D.I,
Anticorupţie / 16 martie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Actualizare 15:00 Motivare CSM: Nu se poate angaja răspunderea procurorului şef pentru un act întocmit personal de procurorul din subordine

Potrivit motivării avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.

Constatarea vizează unul dintre motivele invocate de ministrul Justiţiei în cererea de revocare, şi anume "lipsa de măsuri în cazuri grave constatate de instanţele de judecată - falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice", cu referire la un anumit dosar.

Textul motivării precizează în acest sens: "Secţia pentru procurori, constatând că până la acest moment nu există o soluţie definitivă în cauza privind o eventuală activitate de falsificare a mijloacelor de probă, apreciază lipsit de temei motivul de revocare invocat. Mai mult, Secţia consideră că nu se poate angaja răspunderea directă a procurorului cu funcţie de conducere pentru un act întocmit personal de către procurorul din subordine şi pentru care nu este incidentă procedura legală a confirmării".

Conform aceleiaşi surse, Codul de procedură penală prevede verificarea, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, a ordonanţei prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală şi a rechizitoriului de către procurorul cu funcţie de conducere sau de către procurorul ierarhic superior, dar aceste prevederi nu se referă şi la procesele verbale de transcriere a unor înregistrări audio.

Totodată, motivarea CSM explică: "Nu în ultimul rând, se observă că art.64 alin.(2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară instituie principiul independenţei procurorului în soluţiile dispuse (prin aceasta înţelegându-se întreaga activitate de urmărire penală concretizată în actele şi măsurile de urmărire penală efectuate)".

--------------

Actualizare 14:05 Motivare CSM: Activitatea managerială a conducerii DNA a fost una eficientă

Ministrul Justiţiei a invocat, în cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, lipsa unor veritabile aptitudini manageriale, având ca sursă un raport al Inspecţiei Judiciare, însă concluzia Secţiei pentru procurori, după analizarea aceluiaşi raport, a fost că activitatea managerială a conducerii DNA a fost una eficientă, potrivit motivării avizului negativ dat în cazul procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Textul motivării precizează în acest sens: ""Ministrul Justiţiei invocă un comportament al procurorului şef al DNA contrar statutului procurorului într-un stat de drept şi lipsa unor veritabile aptitudini manageriale, constând într-un comportament excesiv de autoritar, discreţionar, contrar obligaţiilor de rezervă şi deontologice impuse magistraţilor. Secţia pentru procurori constată că în argumentarea motivului se face referire la raportul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori (...). Se observă astfel că aspectele reţinute a fi deficienţe prin Hotărârea nr. 636/31.10.2017 a Secţiei nu vizează comportamentul autoritar sau discreţionar al procurorului şef DNA, ci împrejurări diferite de cele invocate de către ministrul Justiţiei în raportul înaintat Secţiei de procurori şi în prezentarea orală a domniei sale în şedinţa aceleiaşi secţii", se arată în motivare".

Conform aceleiaşi surse, concluzia centrală a Secţiei pentru procurori, formulată după analizarea întregii documentaţii aferente raportului Inspecţiei Judiciare, a fost că activitatea managerială a conducerii DNA a fost una eficientă.

Referitor la acuzaţia de obstrucţionare de către procurorul şef al DNA a activităţii inspectorilor judiciari, cu ocazia controlului efectuat în instituţie, Secţia pentru procurori a CSM a avut în vedere rezoluţia de clasare în care se arată că fapta respectivă poate fi săvârşită "doar cu forma de vinovăţie a intenţiei", care nu rezultă din probele administrate.

În ceea ce priveşte acuzaţia de implicare a Laurei Codruţa Kovesi în anchetele altor procurori, Secţia pentru procurori arată că Inspecţia Judiciară a respins deja o sesizare în acest sens.

Conform CSM, "Secţia pentru procurori nu are competenţa de a reanaliza soluţia Inspecţiei Judiciare. (...) Pe cale de consecinţă, Secţia pentru procurori nu poate reţine nici acest motiv de revocare".

-------------

Actualizare 12:35 Motivare CSM: În cuprinsul cererii de revocare a procurorului-şef al DNA nu s-a făcut referire la atribuţiile legale încălcate

Secţia pentru procurori a CSM afirmă, în motivarea avizului negativ dat solicitării ministrului Justiţiei de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că în cuprinsul cererii de revocare nu s-a făcute referire la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată componenta managerială vizată.

Textul motivării precizează: "Secţia pentru procurori constată că dispoziţiile art. 51 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor instituie un cadru legal privind revocarea din funcţiile de conducere, stabilind nu doar situaţiile în care aceasta poate interveni şi titularii propunerii, ci şi aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor patru componente manageriale: organizarea eficientă a activităţii, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale. (...) Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată".

Conform aceleiaşi surse, ministrul Justiţiei a indicat de la început că analiza sa a vizat organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale, iar după prezentarea primelor zece motive au fost indicate temeiuri ale revocării, dar singurele care se încadrează în temeiul dispoziţiilor legale sunt cele privind "folosirea nelegală de către procurorul şef al DNA a resurselor umane şi materiale", în sensul deturnării DNA de la scopul şi competenţele sale legale, "o repartizare nelegală a sarcinilor" şi "un comportament vădit neconstituţional".

Totodată, motivarea deciziei CSM explică: "De asemenea, în şedinţa Secţiei pentru procurori din data de 27 februarie 2018, titularul prezentei propuneri de revocare a învederat că aceasta vizează toate cele 4 componente ale atribuţiilor manageriale. Cu toate acestea, se observă existenţa unei enumerări generice a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă a resurselor nelegal folosite, a deficienţelor comportamentale, a atribuţiilor legale neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos".

-------------

Raportul cu motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cererii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost finalizat şi a fost "transmis decidenţilor", anunţă CSM.

CSM a transmis astăzi: "În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului justiţiei de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată şi înaintată decidenţilor pentru a dispune măsurile legale".

"Motivarea avizului este pe final. Până la sfârşitul acestei săptămâni o vom înainta decidenţilor", declara, ieri dimineaţă, vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru.

El a fost întrebat de jurnalişti şi despre acuzaţiile aduse Secţiei pentru procurori a CSM de către ministrul Justiţiei şi a spus că nu vrea să intre în polemică. "CSM se va exprima absolut în scris", a adăugat vicepreşedintele CSM.

Referitor la avizul CSM, Tudorel Toader a explicat luni: "Aşteptăm motivarea Secţiei de Procurori. Cred că hotărârea a fost luată în câteva minute, dar motivarea durează de vreo două săptămâni, pentru că e dificil să motivezi contra evidenţei. E dificil să feliciţi pe cineva pe motivul că a încălcat de trei ori Constituţia, adică trei conflicte juridice de natură constituţională, în jumătate de an de aceeaşi persoană, între puterile statului, chiar dacă al treilea, Curtea, a spus că se respinge, dar considerentele sunt ad literam ca în Decizia 68 din admitere".

Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ...art.64 alin.(2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară instituie principiul independenţei procurorului în soluţiile dispuse (prin aceasta înţelegându-se întreaga activitate de urmărire penală concretizată în actele şi măsurile de urmărire penală efectuate)". 

    Bravos! de aceea infloresc portocalele in Romania.

    Oare de ce mai trebuie sefi in fruntea institutilor statului?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb