UPDATE: DEŞI IERI LE-A SUSPENDAT, Chevron va relua activităţile la Pungeşti

F.A.
Companii / 8 decembrie 2013

Protest la Pungeşti în data de 19 octombrie 2013

Protest la Pungeşti în data de 19 octombrie 2013

Update 18:25 Proteste şi în Alba Iulia

Peste o sută de persoane au protestat astăzi şi la Alba Iulia, împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist, transmit sursele de presă.

Adunarea a fost autorizată, fiind iniţiată de Fundaţia Pro Munţii Apuseni.

---

Update 17:23 Protestele continuă şi astăzi în Capitală

Protestele împotriva explorării gazelor de şist continuă şi astăzi, în Capitală.

Circa 250-300 de persoane s-au strâns, în Piaţa Universităţii, pentru a protesta.

---

Update 11:05 Chevron reia operaţiunile în Pungeşti

Chevron a anunţat în această dimineaţă, printr-un comunicat de presă, că va relua operaţiunile de explorare a zăcămintelor de la Pungeşti, folosind tehnologii convenţionale.

Potrivit documentului citat de sursele de presă, Chevron precizează că vrea să "realizeze în zonă exclusiv acţiuni de explorare, folosing tehnologii convenţionale".

Localnicii din Pungeşti se adună să protesteze din nou, în zonă aflându-se, în continuare, un număr important de jandarmi, arată sursele de presă. Pe parcursul nopţii, drumul care face legătura dintre Vaslui şi Pungeşti a fost blocat, maşinile putând trece doar în urma controalelor efectuate de jandarmi.

---

Manifestanţii au dărâmat gardurile Chevron

Compania americană Chevron a suspendat, din nou, activităţile în Siliştea, comuna Pungeşti, în urma protestelor desfăşurate ieri.

Chevron a confirmat că a suspendat operaţiunile în Pungeşti, printr-un comunicat de presă. "Chevron confirmă astăzi (ieri - n.r.) suspendarea activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, ca urmare a activităţii protestatarilor. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm şi în siguranţă, însă acest lucru nu a fost posibil astăzi (ieri - n.r.). Respectăm dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii", se menţionează în documentul reprezentanţilor Chevron.

Circa 400 de persoane au protestat din nou ieri, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia companiei Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Manifestanţii au dărâmat gardurile companiei petroliere şi au aruncat cu pietre în camioanele firmei angajate de către Chevron.

Totodată, protestatarii au scandat lozinci împotriva companiei, Jandarmeriei şi Guvernului.

Claudiu Crăciun, lector la SNSPA şi unul dintre liderii informali ai mişcării "#uniţisalvăm", ne declara, pe 5 decembrie, că va participa, la finalul săptămânii, la protestele din Pungeşti, împotriva explorării gazelor de şist.

Angajaţii firmei Chevron au ajuns, pe 2 decembrie, în perimetrul de aproape două hectare concesionat de la Primăria Pungeşti, pe care l-au delimitat cu un gard de sârmă.

Întoarcerea angajaţilor Chevron la Pungeşti are loc la două săptămâni după ce Tom Holst, managerul Chevron pentru România, promitea că nu va începe explorarea decât după ce îi va convinge pe săteni de beneficiile proiectului.

Protestele localnicilor din Pungeşti au început la jumătatea lunii octombrie, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna. Activişti de mediu, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile au declarat că exploatarea ulterioară a gazelor de şist se va face prin folosirea unor metode neconvenţionale, periculoase pentru mediu şi pentru locuitori.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Se vorbeste mult de dusmanii poporului din ministerul de interne si prea putin de cei din ministerul anti-mediului, care dau avize si autorizatii ilegale. Pentru ce platim o armata de functionari care manipuleaza hartii cu minciuni? Mincinosii de la Chevron spun ca exploarea se face conventional, si nu prin fracturare. N-ai cum sa cauti gaze de sist fara fracturare. Tovarasa Plumb tace si face, ca doar ea nu-i platita de noi decat in procent de 0,01%, restul banilor ii ia la negru de la RMGC, Chevron, mafia microhidrocentralelor si alti "contribuabili"!

    Afirmatiile dumneavoastar,gratuite si nebazate decat pe buna credinta a fraierilor,nu sunt luate in considerare nici de maidanezi.

    Adevarul:"În urma controalelor, în tabăra de rezistenţă a fost găsită o cutie cu 20 de obiecte pirotehnice din clasa a treia, cu efect luminos şi zgomotos, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei. De asemenea, au fost găsite şi şapte recipiente din plastic cu benzină, cu capacitate cuprinsă între 2 şi 5 litri, în total 20 de litri, şi o sticlă de un litru ce avea ataşat un fitil din material textil.

    Toate obiectele pe bază de amestecuri pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării, poliţiştii continuând cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere fără drept de obiecte pe bază de amestecuri pirotehnice."

    acum 16 ore · Îmi place · 1 

    Dragi comentatori,

    astazi de la ora 19:05 pe canalul RTL se va difuza o emisiune de genul Surprize,surprize unde o fata isi cauta fratele pe care l-a lasat cu 23 de ani in urma intr-un camin de copii.Neavand totusi nici o obiectie pentru caracterul uman al acestei emisiuni, prima fraza din reportaj incepe...Valentina s-a nascut in Romania in saracie.--Valentina (31) wurde in Rumänien in Armut geboren. Citind despre evenimentele de la Pungesti se pune intrebarea: daca suntem atat de saraci pentru ce aceste firme sunt atat de hotarate in deciziile lor. Sa fie Romania, acea tara unde atributul problema nu este uitat de niciun factor decizional acel punct geografic de care depinde bunastarea marilor concerne internationale ... 

    Astia cred ca romanii sunt indieni! Or sa afle ca nu-i asa!

    1. un guvern are nevoie de fortele de ordine sa convinga pentru ca cetatenii unei tari nu vor sa fie bogati, sa aiba independenta energetica. Desi logic vorbind, ideea independentei nu este de neglijat, exemplele pe care le au in industria de hidrocarburi probabil ca inca nu au gasit coarda sensibila pentru a-i face sa inteleaga ca se actioneaza cu bun simt pentru binele lor.

    ATENTIE !! Dintr-o conjuncura nefericita a murit Nelson Mandela , Asa am citit cateva randuri din biografia sa. ... SEAMANA IZBITOR CU CE FACE CLAUDIU CRACIUN AZI ... Acum e la Pungesti ... Claudiu ... Cred ca sunt vizionar strigand : TRAIASCA VIITORUL CONDUCATOR AL ROMANIEI

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb