Actualizare 18:30 MFP, despre taxa pe activele bancare: "Nu există intenţia introducerii unei astfel de taxe"
Ministerul Finanşelor Publice (MFP) a precizat că Atât la nivelul Ministerului de Finanţe cât şi la nivelul grupurilor de lucru din care fac parte reprezentanţi ai societăţii civile cu care se dezbat toate proiectele legislative, nu există intenţia introducerii unei taxe de 0,5% pe activele bancare, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
În comunicat se menţionează: "În urma solicitărilor transmise Ministerului Finanţelor Publice şi a articolului apărut într-o publicaţie economică de prestigiu cu titlul "Pierderi masive pentru acţiunile bancare după declaraţiile lui Florin Cîţu, membru al Comisiei de Buget Finanţe, care anunţă o taxă specială pe active de 0,5%", facem următoarea precizare: Atât la nivelul Ministerului de Finanţe cât şi la nivelul grupurilor de lucru din care fac parte reprezentanţi ai societăţii civile cu care se dezbat toate proiectele legislative, nu există intenţia introducerii unei astfel de taxe".
Potrivit sursei citate, pe viitor MFP recomandă tuturor să se raporteze doar la documentele şi comunicările oficiale ale instituţiei.
(A.C.)
------
Actualizare 16:01 Bloomberg: Tudose neagă intenţia de a taxa activele bancare
Premierul Mihai Tudose a declarat, pentru Bloomberg, cu privire la intenţia de a taxa activele bancare, potrivit Hotnews: "Nu, deloc!".
(M.I.)
-------
Actualizare 15:40 AURSF: "Dacă informaţiile apărute în ultimele zile vor fi puse în practică, vor afecta grav interesele participanţilor la sistemul de pensii administrate privat"
Consiliul Director al AURSF precizeză că este profund preocupat faţă de informaţiile şi declaraţiile apărute în ultimele zile în spaţiul public, care o dată ce ar fi puse în practică în forma enunţată, ar afecta grav interesele participanţilor la sistemul de pensii administrate privat, potrivit unui comunicat de presă.
În comunicat se precizează: "Consiliul Director al AURSF îşi manifestă profunda preocupare faţă de informaţiile şi declaraţiile apărute în ultimele zile în spaţiul public, care o dată ce ar fi puse în practică în forma enunţată, ar afecta grav interesele participanţilor la sistemul de pensii administrate privat. Solicităm autorităţilor să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să se abţină pe viitor de la formularea oricăror propuneri care nu au fost discutate în prealabil cu toate părţile interesate, într-un proces deschis si transparent de consultare publică".
Conform sursei, orice modificare a actualului cadru legislativ trebuie realizată în primul rând cu luarea în considerare a intereselor participanţilor.
Potrivit reprezentanţilor AURSF, eventualele modificări nu trebuie să aibă în vedere doar nivelul contribuţiilor şi al comisioanelor percepute, ci şi alte aspecte de maximă importanţă, printre care se aminteşte stabilirea unui calendar strict pentru adoptarea legii privind plata pensiilor administrate privat, amânată de mulţi ani, precum şi identificarea de măsuri pentru încurajarea participanţilor noi care intră în sistem să opteze pentru un fond de pensii administrat privat şi nu să fie repartizaţi aleatoriu, aşa cum se întâmplă în prezent, se arată în sursa citată.
(A.C.)
------
Actualizare 13:49 Cîţu, către Tudose: "Chiar dacă suprataxaţi băncile, companiile de asigurări, confiscaţi banii din pilonul II şi vă faceţi bancă, tot nu acoperiţi gaura de la buget"
Senatorul liberal Florin Cîţu susţine că gaura de la buget nu poate fi acoperită nici dacă Executivul condus de Mihai Tudose suprataxează băncile, companiile de asigurări, "confiscă" banii din Pilonul II de pensii şi înfiinţează o bancă a PSD.
Florin Cîţu a scris, pe Facebook: "«Derbedeul politic» în pat cu evaziunea fiscală!? Să vă zic de ce l-am catalogat pe Tudose «derbedeu politic». Băiatul ăsta din Brăila de câteva săptămâni îşi dă cu părerea, deşi habar nu are, despre sistemul financiar-bancar. Au mai fost şi alţii! Dar până acum niciun prim-ministru nu a comparat sistemul bancar cu Terente. Lucrurile devin periculoase când începe să ameninţe şi să ordone controale dirijate la anumiţi agenţi economici, acum la rând sunt băncile. Îmi menţin opinia că acest lucru reprezintă o faptă penală. Este inadmisibil ca din poziţia de prim-ministru să inciţi deponenţii băncilor să îşi retragă banii sugerând că sistemul bancar este falimentar. Să fie clar! Eu nu apar băncile şi instituţiile financiare din România. Nu au nevoie de ajutorul meu, se pot apăra singure. Este de vorba de metoda ticăloasă de presiune şi ameninţare a sectorului privat, care venind din gura prim-ministrului devine politică de stat. După ultimele declaraţii trebuia să plece imediat acasă!".
Senatorul îl acuză pe Mihai Tudose de ipocrizie, susţinând că acesta a vândut în 2016 un autoturism de lux pe care a încasat 90.000 de euro şi a încasat suma în numerar, deşi legea interzice acest lucru. Cîţu afirmă: "Este momentul să demontez ipocrizia acestui om. Vă spun să ştiţi şi voi: cetăţeanul Tudose a vândut un autoturism de lux pe care a încasat 90 000 euro. Se întâmpla în septembrie 2016. Din declaraţia lui Tudose am înţeles că urăşte băncile şi nu are cont în bancă. Avem însă o problemă, legea 70/2015 de pe vremea când Tudose făcea parte din guvernul Ponta. Legea spune foarte clar: «încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană», «sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei». Tudose, explică-ne şi nouă cum ai încasat cei 90.000 de euro! Ai încălcat legea şi acum te-ai autodenunţat? Sau ai minţit 20 milioane de români ca să justifici mişeleşte răzbunarea ta şi a lui Dragnea pe manifestanţii din februarie? În ambele cazuri situaţia este penală. Am vrut să reconfirm ce ştiam. Este imposibil să rămâi fără 500 de euro, să mai aduci 50 de euro de acasă, doar din comisioane de administrare. Ştii ceva? Am verificat. Numele şi cazul tău nu apar în raportul ANPC pentru sistemul bancar. Ai minţit şi să-ţi fie ruşine. Astea sunt motivele pentru care susţin că Tudose are un limbaj şi comportament agresiv de «derbedeu politic»".
Liberalul mai spune că Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov au hotărât să transforme EximBank în "bancă de dezvoltare a PSD", iar toate companiile de stat vor fi obligate să îşi mute conturile la această bancă.
Cîţu precizează: "Dragnea, Vâlcov, Tudose şi prietenul de la BNR. Vă dau o veste proastă! Chiar dacă suprataxaţi băncile, companiile de asigurări, confiscaţi banii din Pilonul II şi vă faceţi bancă, tot nu acoperiţi gaura de la buget. Atenţie, vine şi Olguţa «specialista» cu legea pensiilor".
(S.A.)
-------------
Actualizare 12:08 Cristian Socol: "Nu s-a pus niciodată problema impunerii unei taxe pe activele bancare"
Economistul Cristian Socol, despre care liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat că a lucrat la programul de guvernare, neagă faptul că Executivul intenţionează să introducă o taxă pe activele bancare.
Cristian Socol a precizat astăzi, pe Facebook: "Nu s-a pus niciodată problema - nici măcar la nivelul de discuţie - legată de impunerea unei taxe pe activele bancare. Dar văd că opoziţia are idei".
(S.A.)
-------------
Executivul condus de Mihai Tudose pregăteşte o taxă pe activele bancare pentru creşterea încasărilor bugetare, susţine senatorul PNL Florin Cîţu.
Parlamentarul a afirmat, într-o emisiune la Digi 24, că băncile vor fi obligate să achite statului 0,5%, în condiţiile în care totalul activelor se ridică la 400 de miliarde de lei.
Florin Cîţu a mai susţinut că această nouă taxa va fi plătită, de fapt, de clienţi, dacă va intra în vigoare.
Senatorul liberal a declarat: "Am spus şi cam care o să fie procentul, 0,5%. Nu cred că e secret că urma o măsură de impozitare a sistemului financiar bancar după mesajele publice din partea premierului. O taxă pe orice, nu doar pe un activ financiar, nu este neapărat plătită de cei cărora li se impune această taxă, e un cost pentru o companie, nu vorbim doar de bănci, se vorbeşte şi de sistemul de asigurări, la pensii. Se scumpesc serviciile financiare, dobânda la depozite va fi mai mică decât e acum. Dobânda la credite va fi mai mare ca până acum, împrumuturile pe care statul le face. Aici e cinismul şi prostia unei astfel de măsuri, pentru că până la urmă tu vii cu o taxă ca să acoperi deficitul bugetar, dar creşti deficitul pentru că plăteşti un preţ mai mare pentru acel serviciu".
Puteţi urmări aici declaraţiile senatorului Florin Cîţu.
1. Un prost arunca o piatra si...
(mesaj trimis de justinianus în data de 31.08.2017, 10:56)
Ba scolitule prin Americi, cine plateste acum paguba produsa bancilor prin ineptiile tale politicianiste? Faci afirmatii fara acoperire, ca si la pilonul 2 de pensii! Ba, "doctore", in America ta, cum este? Sunt pensii private obligatorii? Armata si serviciile isi dau o parte din bani direct pentru aceste fonduri, in beneficiul viitorilor lorpensionari ? Nu, ba. Daca au pensie de serviciu, isi fac pensie privata pe cont propriu in timpul cit sunt activi, nu prin internmediul Pentagonului, al CIA, DIA si alte structuri! Du-te ba si creste bibilici, liberal liber de patriotism!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2017, 11:36)
I-ai zis-o bine dar ar trebui sa se sesizeze BVB si sa-l actioneze in instanta ca nu este in regula ce-a facut. Eu dupa mine cred ca a fost pus de cineva care avea interes sa cumpere actiuni bancare .Uite si asta-i un motiv pt care mi-am lichidat toate detinerele la companii si merg numai pe obligatiuni corporative.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de d.i. în data de 31.08.2017, 11:39)
dasteptule!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2017, 20:38)
Scolit in Usa si de ce manca paine romaneasca?
A dat chix pe acolo, nu s-a adaptat?
Palmas care a ajuns in Sua nu a mai dorit sa vina in Rromanica! Scolit de ce ai dori?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2017, 11:38)
Poate vrea sa preia BVB dar nu in asa mod adica sa manipulezi intai si apoi sa ajungi sef manipulator.
3. fără titlu
(mesaj trimis de rogue trader în data de 31.08.2017, 13:22)
Intr-o tara normala echilibrata hemodinamic si respirator dupa o asemenea declaratie ori trebuia sa iasa ministrul de finante sa zica da sau ba sau sa explice ce e cu taxa aia, ori bvb sa opreasca actiunile bancare pana la iarna cand s-o afla ce si cum. Pana acum toate zvonurile si proiectele s-au cam adeverit cu toate negarile PSD deci o sa urmeze si ce-a zis Citu, poate nu in forma asta dar taxe vor fi. Au nevoie de bani sa fie clar, pun taxa pe apa plata, pe benzina, pe nr de calorifere din casa, pe nr de plasme, pe internet (poate la GB/luna), pe nr de pasi pana acasa etc etc. Deja au eliminat scutirea de impozite la dividende da? Despre ce vorbim? Km de autostrada? Oha.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de zaza în data de 31.08.2017, 13:28)
...Corecta observatia.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2017, 14:08)
Bre,e deranj mare pe banci,din cate vad....Sa fie doar inceputul unei ''inclestari '' intre opozitie si putere iar la mijloc sa fi picat taman bancile?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2017, 14:33)
din aceste schimburi de opinii se vede cine tine si vrea binele romanilor si cine ne vrea dobitoci saraci,citule daca esti mare specialist ce cauti in politica?ia-l si pe isar si duceti-va unde a dus mutu iapa
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2017, 15:33)
Mi s a facut sila de citu.
6.1. Cred ca te-a prins cu oul fierbinte in maini (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Axa în data de 31.08.2017, 17:51)
si nu mai ai cum sa scapi de el. Plimba-l dintr-o mana in alta poate se mai raceste. sau poate te obisnuiesti cu ideea
7. Nu iese fum fara foc...
(mesaj trimis de Mihai în data de 31.08.2017, 22:40)
Asta-i o vorba romaneasca dovedita de nspemii de ori! Astia nu mai stiu pe unde sa scoata camasa ca n-au bani si vor face rost pana la urma cu ajutorul acestei taxe. Veti vedea ca se va aplica pana la urma. Ieri pe net iesise un presedinte de banca cu o afirmatie potrivit careia daca se va aplica taxa, nu va fi nicio problema pentru banci ca si-o vor recuoera de la clienti prin suprataxe!
7.1. si inca ceva... (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Mihai în data de 31.08.2017, 22:44)
Catu i-a transmis lui Tudose: "Chiar dacă suprataxaţi băncile, companiile de asigurări, confiscaţi banii din pilonul II şi vă faceţi bancă, tot nu acoperiţi gaura de la buget"
Din pacate tot asupra omului de rand se vor revarsa toate aceste taxe: supraacciza la combustibili, taxa pe activele bancare, etc si in curand taxa pe aer!