UPDATE Ionel Sorinel Vasilca a fost numit şef al STS

Andrei Stan
Politică #Apărare / 1 august 2017

Şedinţa CSAT de astăzi (Sursa foto: Presidency.ro)

Şedinţa CSAT de astăzi (Sursa foto: Presidency.ro)

Actualizare 16:23 Planul de înzestrare a Armatei, aprobat de CSAT

Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026 a fost aprobat astăzi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026 a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei CSAT din 4 iulie, întrucât nu fusese adaptat la prevederile Acordului politic naţional de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, asumat, la începutul anului 2015, de către toate partidele politice, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, aminteşte Administraţia Prezidenţială.

Forma revizuită a acestui plan, care respectă implementarea acordului, i-a fost prezentată preşedintelui Klaus Iohannis de către ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, pe 26 iulie.

Sursa citată precizează: "Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026 este documentul prin care se realizează o planificare multianuală a programelor de înzestrare, în concordanţă cu prevederile Strategiei de înzestrare a Armatei României şi ale Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă. Programele de înzestrare reprezintă totalitatea activităţilor derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă şi echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerinţelor şi care cuprind derularea procedurii de achiziţie, livrare, testare şi intrare în dotare a produselor planificate, în cantităţile necesare şi la cerinţele calitative solicitate".

În luna mai a acestui an, Parlamentul a aprobat iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de înzestrare, care depăşesc 100 de milioane de euro fiecare. Pentru realizarea acestor Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naţionale de apărare, care trebuie să îşi modernizeze şi să îşi dezvolte capacităţi militare de producţie adecvate, menţionează Preşedinţia.

"Armata României trebuie să beneficieze de alocare coerentă şi susţinută a resurselor întrucât subfinanţarea în Apărare ar afecta într-un mod grav îndeplinirea misiunilor de bază şi capacitatea operaţională a Armatei noastre", subliniază Administraţia Prezidenţială.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:01

Ionel Sorinel Vasilca, adjunct din 2005 al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), a fost numit şef al Serviciului, prin decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis.

"În ceea ce priveşte Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Preşedintele României a propus Consiliului şi acesta a aprobat eliberarea din funcţie a domnului general Marcel Opriş, directorul Serviciului, şi a domnului general-maior Ioan Balaure, adjunctul directorului. De asemenea, la propunerea Preşedintelui Klaus Iohannis, CSAT a aprobat numirea domnului general-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca în funcţia de director", informează un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, publicat după şedinţa CSAT.

Administraţia Prezidenţială precizează că Vasilca a absolvit cursurile liceului militar, apoi ale Academiei Tehnice Militare şi şi-a desfăşurat întreaga activitate de ofiţer inginer în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, parcurgând toate etapele evoluţiei profesionale şi militare. Până în prezent, a ocupat funcţia de adjunct tehnic al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, din decembrie 2005.

Vasilca are vârsta de 51 de ani, potrivit News.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 26 iulie, decretul de trecere în rezervă a şefului STS, generalul Marcel Opriş. Şeful statului a semnat atunci şi decretul de trecere în rezervă a unuia dintre cei doi directori adjuncţi ai STS, generalul maior Ioan Balaure. Marcel Opriş era directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de 12 ani.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:57 Şedinţa CSAT în care a fost discutat planul de înzestrare a Armatei s-a încheiat

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în care a fost discutat Planul de înzestrare a Armatei, s-a încheiat, după mai puţin de o oră.

(S.A.)

-----------

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în care este discutat Planul de înzestrare a Armatei, a început astăzi, la Palatul Cotroceni, anunţă News.ro.

Săptămâna trecută, premierul Mihai Tudose declara că planul propus de ministrul Apărării privind achiziţia rachetelor Patriot va fi aprobat în câteva zile "într-o structură mai restrânsă". El preciza: "Domnia sa (ministrul Apărării - n.r.) are un plan, săptămâna viitoare îl vom aproba cumva într-o structură mai restrânsă. Şi da, e un angajament ferm pentru care am pus 2% în bugetul MApN, dar nu am pus 2% ca să îi avem acolo, ci ca să ne onorăm angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a face achiziţii de banii aceia pentru întărirea capacităţii de apărare a României şi, evident, a flancului estic al NATO. Da, banii vor fi cheltuiţi pe ceea ce dispune şi solicită MApN".

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat despre achiziţia rachetelor Patriot că va exista un acord între Guvernul României şi cel al SUA, fiind necesar totodată să se adopte o lege specială în Parlament, urmând ca în luna noiembrie să se efectueze prima plată în contul acestei achiziţii.

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Adrian Ţuţuianu, care i-a prezentat planul revizuit de înzestrare a armatei.

Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026 prevede respectarea şi implementarea angajamentului politic asumat în anul 2015 de către toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an, preciza Administraţia Prezidenţială după întâlnire.

Planul de înzestrare a Armatei stabileşte sistemele şi echipamentele planificate pentru achiziţionare prin Programul anual al achiziţiilor publice ale Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea cu armament, tehnică de luptă şi materiale cu destinaţie militară.

Documentul iniţial a fost retras de pe ordinea de zi a precedentei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din 4 iulie. La acea dată, ministrul Apărării spunea: "Avem 2% din PIB. Doar o parte destinată înzestrării. Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare până în 2026 s-a făcut la solicitarea mea pentru a da consistenţă şi în cifre, şi ce este în spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut şi, atunci când domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb