UPDATE Legea privind organizarea judiciară a fost adoptată de comisia specială

Andreea Cuzub
Anticorupţie / 19 decembrie 2017

Legea privind organizarea judiciară a fost adoptată de comisia specială

Actualizare 20:40

Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei a dat astăzi raport favorabil raportului la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, care urmează să fie supus votului plenului Senatului.

În favoarea raportului au votat 12 parlamentari, iar cinci "împotrivă".

Dezbaterile pe marginea acestui proiect au început ieri noapte, când s-a adoptat un amendament al PSD conform căruia Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie va fi condusă de un procuror-şef.

"Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie este condusă de un procuror-şef. Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie funcţionează cu un număr maxim de 25 de posturi, din care 10 posturi de procuror şi 15 posturi de personal auxiliar de specialitate şi personal economic şi administrativ. Numărul maxim de posturi poate fi modificat prin hotărâre a guvernului", prevede amendamentul adoptat de parlamentari, informează Agerpres.

Printre cele mai importante modificări aduse de comisie se mai numără un amendament adoptat marţi conform căruia Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte poate investiga toate infracţiunile comise de magistraţi.

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii", stipulează amendamentul care modifică proiectul Legii 304 adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor şi care va fi supus dezbaterii Senatului.

Conform formei actuale, "în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea nr. 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de judecătorii şi procurorii militari'.

Secţia îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de magistraţi sunt cercetate şi alte persoane, potrivit unui amendament din partea UDMR.

Parlamentarii au mai decis ca această secţie să fie condusă de un procuror-şef, ajutat de un procuror-şef adjunct, numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public.

(G.F.)

----------

Actualizare 18:32 Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie poate investiga toate infracţiunile comise de magistraţi

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte, poate investiga toate infracţiunile comise de magistraţi, au decis, astăzi, parlamentarii din Comisia specială, care au adoptat un amendament la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

În amendamentul care modifică forma proiectului Legii 304 se menţionează: "În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii".

Conform formei actuale se specifică: "În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de Investigare a unor Infracţiuni din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea nr. 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de judecătorii şi procurorii militari".

Secţia îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de magistraţi sunt cercetate şi alte persoane, potrivit unui amendament din partea UDMR.

Parlamentarii au mai decis ca această secţie să fie condusă de un procuror şef, ajutat de un procuror-şef adjunct, numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public.

----------

Actualizare 18:05 USR a propus suspendarea şedinţei pentru legile justiţiei

Parlamentarii USR din comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei au propus, astăzi, la numai cinci minute după începerea dezbaterilor, suspendarea şedinţei pe motiv că trebuie să fie prezenţi la plenul Camerelor reunite ale Parlamentului unde se dezbate proiectul legii bugetului de stat pe 2018 şi al bugetului asigurărilor sociale.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a subliniat că lucrările comisiei se desfăşoară în paralel cu plenul conform regulamentului, dar şi în baza aprobării Birourilor permanente reunite ale celor două Camere.

Iordache a spus: "Atât timp cât Birourile permanente reunite au dat aprobare că putem lucra, noi ne desfăşurăm lucrările, potrivit Regulamentului. (...) Programul pe această săptămână a fost aprobat ieri dimineaţă, de Birourile permanente reunite".

Deputatul USR Stelian Ion a apreciat că este vorba despre "un abuz incalificabil" şi că "nu se poate decide absolut orice".

Stelian Ion, care a susţinut că el trebuie să reprezinte judeţul Constanţa, care l-a trimis în Parlament, la dezbaterile legii bugetului de stat, a declarat: "E în regulă să încălcăm drepturile deputaţilor şi senatorilor de a fi prezenţi pentru a discuta şi adopta lega bugetului României? (..) S-a creat o revoltă faţă de abuzurile pe care le comiteţi. (...) Ceea ce faceţi este un abuz incalificabil. Vă solicit să suspendaţi această şedinţă până se termină plenul reunit".

"Noi ne desfăşurăm activitatea potrivit aprobării Birourilor permanente reunite", a replicat Iordache.

Propunerea USR a fost supusă la vot, în favoarea acesteia existând doar un vot şi 12 împotrivă.

După reluarea lucrărilor, schimbul de replici dintre deputatul USR şi Florin Iordache a mai continuat, prilej cu care Stelian Ion a anunţat că "nu poate lăsa să se continue acest abuz".

---------

Parlamentarii Comisiei speciale pentru legile Justiţiei au reluat, astăzi după-amiază, dezbaterile pe proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit Agerpres.

Aleşii au început dezbaterile pe marginea acestui proiect luni noapte, când au adoptat un amendament al PSD conform căruia Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie va fi condusă de un procuror şef.

În comunicat se precizează: "Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie este condusă de un procuror şef. Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie funcţionează cu un număr maxim de 25 de posturi, din care 10 posturi de procuror şi 15 posturi de personal auxiliar de specialitate şi personal economic şi administrativ. Numărul maxim de posturi poate fi modificat prin hotărâre a guvernului".

Anterior, comisia a respins o serie de amendamente ale senatorului PSD Şerban Nicolae referitoare la transformarea Secţiei în Direcţie de investigare.

Senatorii şi deputaţii au respins totodată mai multe amendamente ale USR şi au păstrat în linii generale, după ce au parcurs aproape jumătate din proiect, forma adoptată săptămâna trecută de plenul Camerei Deputaţilor, potrivit sursei citate.

Parlamentarii au început dezbaterile la acest raport după ora 21:00, după ce iniţial preşedintele comisiei, Florin Iordache, a propus reluarea dezbaterilor pentru astăzi, de la ora 10:00. Opoziţia nu a fost de acord, susţinând că dezbaterile nu sunt suficient de elaborate, iar timpul alocat acestora este unul prea scurt.

Până atunci, Comisia pentru legile Justiţiei a finalizat şi adoptat raportul la Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, votată astăzi de plenul Senatului - cameră decizională în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb