UPDATELia Savonea, noul preşedinte al CSM

E.M.
Politică / 12 decembrie 2018

Lia Savonea (Sursa foto: Twitter)

Lia Savonea (Sursa foto: Twitter)

Actualizare - A fost aleasă noua conducere a CSM

Plenul CSM a ales astăzi noua conducere a instituţiei, judecătoarea Lia Savonea fiind aleasă preşedinte, iar procurorul Nicolae Solomon - vicepreşedinte.

Consiliul este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia. Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite.

Lia Savonea a fost preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti. Absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti - promoţia 1996, şi-a început activitatea la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, în acelaşi an, unde a exercitat şi activităţi manageriale, în calitate de preşedinte al acestei instanţe, din anul 2001 până în anul 2003, când a promovat la Tribunalului Bucureşti - Secţia I penală, secţie, pe care, de asemenea, a condus-o, conform News.ro.

În vârstă de 35 de ani, Nicolae Solomon a fost procuror la Medgidia, apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. În 2011-2013, a fost procuror criminalist şi purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Ulterior, a fost procuror la Parchetul instanţei supreme, iar din octombrie 2013 prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

------

Actualizare - Preşedintele, despre absenţa lui Toader de la şedinţa CSM: "Are altă treabă"

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat astăzi absenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii în care urmează să fie aleasă noua conducere a Consiliului, afirmând că acesta "are altă treabă" decât să onoreze bilanţul instituţiei. El le-a spus membrilor CSM că în 2018 românii le-au fost alături în apărarea independenţei justiţiei şi vor avea, cu siguranţă, în viitor, un aliat în fiecare cetăţean care îşi doreşte un viitor mai bun la baza căruia nu poate sta nimic altceva decât o justiţie independentă.

"Ministrul Justiţiei, înţeleg că astăzi are altă treabă decât să vă onoreze bilanţul, principalul promotor al unor asemenea proiecte este membru de drept al CSM şi are obligaţia să fie cel dintâi care respectă aceste principii", a declarat preşedintele.

El i-a asigurat pe membrii CSM de sprijinul său spunându-le câ în 2018 românii le-au fost alături.

"În 2018 românii v-au fost alături în apărarea independenţei justiţiei şi veţi avea, cu siguranţă, în viitor, un aliat în fiecare cetăţean care îşi doreşte un viitor mai bun la baza căruia nu poate sta nimic altceva decât o justiţie independentă, dreaptă şi eficientă", a firmat preşedintele, potrivit Agerpres.

------

Actualizare - Iohannis: "CSM trebuie să devină pentru Parlament un autentic partener de dialog în procesul de legiferare"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că CSM trebuie să devină un partener de dialog pentru Parlament în procesul de legiferare în domeniul justiţiei.

"CSM trebuie să devină pentru Parlament un autentic partener de dialog în procesul de legiferare", a spus Iohannis la şedinţa plenului CSM.

El a subliniat şi că politicile publice ale Guvernului trebuie să fie elaborate în urma unor analize de impact.

"Nu ne mai permitem să avem experimente de etapă", a afirmat Iohannis, conform Agerpres.

------

Consiliul Superior al Magistraturii îşi alege astăzi preşedintele şi vicepreşedintele, la şedinţă anunţându-şi participarea, ca şi în alţi ani, şi preşedintele Klaus Iohannis. În timp ce candidatul pentru funcţia de preşedinte, care va fi un judecător, va fi desemnat chiar în ziua alegerilor, procurorii şi-au desemnat candidatul pentru postul de vicepreşedinte, pe Nicolae Andrei Solomon, care a mai aspirat la acestă funcţie, contracandidat fiindu-i Codruţ Olaru, care a şi câştigat scrutinul.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al CSM, Consiliul este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia. Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite, informează News.ro.

Secţia pentru judecători îşi desemnează astăzi candidatul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM l-a desemnat ieri în calitate de candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, pe procurorul Nicolae - Andrei Solomon, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Până acum, funcţia de preşedinte al CSM a fost deţinută de Simona Camelia Marcu, iar cea de vicepreşedinte de Codruţ Olaru.

Tot astăzi, pe ordinea de zi a plenului CSM se află şi Raportul de activitate al Consiliului pe anul 2018.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat de mai multe ori la şedinţele de alegeri de la CSM. Conform Legii de organizare şi functionare a CSM, şeful statului poate participa la şedinţa de alegeri fără a avea drept de vot.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sotul acestei persoane care a devenit noua sefa a CSM a fost cumva coleg de cabinet cu catalin voicu - condamnat penal?

    1. trebuia sa pui semnul exclamarii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb