UPDATE Ministrul Finanţelor anunţă introducerea unei taxe de solidaritate de 2% care va reveni angajatorului

ANDREI STAN
Macroeconomie / 19 octombrie 2017

Ionuţ Mişa (Sursa foto: Gov.ro)

Ionuţ Mişa (Sursa foto: Gov.ro)

Actualizare 19:07 Raluca Turcan: "Fix când la Bucureşti şosea cea mai amplă misiune economică americană, ministrul PSD al Finanţelor anunţă o taxa suplimentară de 2%"

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, critică taxa de solidaritate de 2% anunţată de Guvern, afirmând că PSD întâmpină investitorii străini cu taxe suplimentare în loc de "Bun venit", potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei, ea declară că, "fix în în ziua în care la Bucureşti sosea cea mai amplă misiune economică americană, din care fac parte companii cu cifre de afaceri de ordinul sutelor de miliarde de dolari, ministrul PSD al Finanţelor anunţă o taxă suplimentară de 2%", care, potrivit ei, este "menită să acopere realitatea că bugetul de stat a fost drenat spre clienţii PSD şi ALDE".

Redăm declaraţia integrală a Ralucăi Turcan:

"PSD către investitorii străini: 2% taxe suplimentare în loc de «Bun venit!»

PSD şi ALDE, prea corupte şi incompetente că să fructifice pentru cetăţeni relaţiile privilegiate pe care România le-a construit cu Statele Unite ale Americii.

După vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Statele Unite şi întâlnirea cu preşedintele Trump, în baza angajamentului de predictibilitate afirmat de preşedinte, zeci de companii americane şi-au exprimat interesul să investească în România.

Fix în ziua în care la Bucureşti sosea cea mai amplă misiune economică americană, din care fac parte companii cu cifre de afaceri de ordinul sutelor de miliarde de dolari, ministrul PSD al Finanţelor anunţă o taxă suplimentară de 2%, menită să acopere realitatea că bugetul de stat a fost drenat spre clienţii PSD şi ALDE.

Un alt semn al incoerenţei şi incompetenţei acestei guvernări, după taxa pe gospodărie, split TVA şi toate celelalte propuneri demente cu care au poluat spaţiul public şi distrus orice credibilitate.

Am mai văzut în aceste zile şi laudele de sine ale unor reprezentanţi ai guvernării PSD-ALDE pe tema misiunii economice americane.

Nicio companie, românească sau străină, nu vrea să fie solidară cu sistemul mafiot de guvernare al PSD şi ALDE! Nicio companie nu vrea să finanţeze clanurile PSD şi ALDE care acum se luptă pentru putere pentru ca mai târziu să se denunţe la DNA!

Companiile româneşti şi străine vor ca în România să se respecte legea, vor că instituţiile de aplicare a legii să fie lăsate să îşi facă datoria, iar statul să încurajeze investiţiile şi crearea de locuri de muncă pentru români.

Companiile nu au dorit nici abuzul ordonanţei 13, nici confiscarea de lichidităţi, care s-ar fi legiferat prin TVA-split şi nici că 2% să fie luaţi cu japca pentru a finanţa alocările de fonduri către clienţii politici ai domnilor Dragnea şi Tăriceanu.

Cu PSD şi ALDE la guvernare, ţara stagnează, iar cei mulţi se simt înşelaţi în aşteptările lor legitime. Probabil că doar clientela domnilor Dragnea şi Tăriceanu e mulţumită şi prosperă".

(A.C.)

------

Actualizare 18:54 Platforma România 100: "Directiva UE invocată de ministrul Finanţelor pentru taxa de solidaritate nu există"

Platforma România 100 consideră că toţi antreprenorii din România (microîntreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societăţi medii şi mari) vor suferi în 2018 din cauza introducerii taxei de solidaritate şi că Executivul trebuie să explice introducerea acesteia şi destinaţia banilor, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei, Platforma România 100 susţine că directiva UE invocată de ministrul Finanţelor ca argument în favoarea acestei taxe nu există şi evrtizează că vor fi afectaţi "angajatorii şi angajaţii productivi".

În comunicat se precizeză: "Platforma România 100 consideră că toţi antreprenorii din România (microîntreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societăţi medii şi mari) vor suferi în 2018 din cauza "solidarizării" forţate propuse de Guvernul Mihai Tudose II. Guvernul trebuie să justifice de ce introduce această taxă şi ce destinaţie va da statul acestor resurse suplimentare. Este o minimă cerinţă de transparenţă şi respect din partea guvernului faţă de contribuabili. De asemenea, menţionăm că nu există o directivă Europeană care să oblige România să introducă o asemenea taxă, aşa cum în mod mincinos a afirmat ministrul Finanţelor".

Reprezentanţii Platformei califică drept "haotic, intempestiv şi lacunar" modul în care a fost transmisă informaţia referitoare la această taxă, fără a se preciza la ce anume se referă procentul de 2% menţionat, informează sursa.

În comunicat se menţionează: "Această taxă descurajează investiţiile realizate de antreprenorii români şi de potenţialii investitori străini care tatonează România ca destinaţie pentru a-şi plasa proiectele greenfield. Asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale este un principiu esenţial pentru dezvoltarea economică a ţării, stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. Tocmai de aceea codul fiscal interzice introducerea unei taxe cu mai puţin de 6 luni înainte de aplicarea efectivă a acesteia"susţin reprezentanţii România 100, avertizând că "volatilitatea manifestată de guvern în ceea ce priveşte politicile fiscale şi economice (TVA split, pilonul II de pensii, impozitul pe venitul global, mutarea contribuţiilor la salariat, şi acum, din nou, taxa de solidaritate, trecută anterior la "discutate şi uitate") se opune total principiilor de predictibilitate fiscală dorite de mediul de afaceri românesc".

Potrivit sursei citate, ei remarcă faptul că Guvernul actual va introduce "noi impozite prin care sancţionează, practic, angajatorii şi angajaţii productivi".

"Taxa de solidaritate va fi o mare lovitură dată firmelor productive mai ales că este anunţată doar cu două luni înainte de introducere, fără nicio dezbatere publică cu actorii economici care vor plăti anul următor lipsa de predictibilitate a guvernului. Aceste măsuri nu au fost prezentate în campania electorală şi arată o formă de disperare în ceea ce priveşte strategia fiscală. Platforma România 100 consideră că aceasta este o cale greşită dacă vrem să atragem investiţii cu valoare adăugată, unde angajaţii să fie bine plătiţi. Foarte multe firme vor fi puternic afectate şi vor deveni mai puţin competitive", conchid reprezentanţii Paltformei România 100, apreciind că "cea mai puternică formă de solidaritate o reprezintă, de fapt, oprirea robinetelor de scurgere a fondurilor publice în buzunare private şi recuperarea prejudiciilor aduse de cei condamnaţi pentru corupţie lucruri pe care actuala coaliţie de Guvernare nici măcar nu le menţionează".

(A.C.)

-----

Actualizare 15:00 CNIPMMR: Introducerea unei taxe de solidariate face ca toţi angajatorii să fie trecuţi în clasa de risc cel mai ridicat

Introducerea unei taxe de solidariate are ca efect trecerea angajatorilior în clasa de risc cel mai ridicat, în privinţa producerii riscului de accidente de muncă şi boli profesionale, raportat la valoarea taxei de 2% obţinută prin luarea în calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, informează Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, taxa de 2% nu va avea nicio destinaţie, fiind alocată, conform bugetului de stat, în mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale, spre deosebire de contribuţiile plătite în prezent care au o destinaţie precisă, respectiv garantarea plăţii creanţelor salariale, concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate şi asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

(G.F.)

---------

Actualizare 15:17 Florin Cîţu: "Ministrul Mişa manipulează la nivel de grădiniţă"

Senatorul Florin Cîţu a criticat acţiunile ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, precizând că "Mişa manipulează la nivel de grădiniţă", potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Cîţu a menţionat: " Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, scos la înaintare de Liviu Dragnea pentru a da veştile proaste, este incapabil să realizeze nivelul enormităţilor pe care le enunţă. Presupusa "taxă de solidaritate" despre care vorbeşte ministrul de Finanţe- şi despre care susţine că ar fi impusă de o directivă europeană- este deja reglementată din 2006. Este fals ceea ce încearcă să inducă în opinia publică Ionuţ Mişa, anume faptul că reglementările europene ar impune nivelul acestei taxe la 2%. Legislaţia în vigoare prevede această taxă, care se numeşte contribuţie pentru "fondul de creanţe salariale", la nivelul de 0,25%. Creşterea acestei contribuţii este "găselniţa" Guvernului Tudose pentru a acoperi găurile generate la bugetul de stat de o guvernare iresponsabilă în gestionarea economiei, aflată în impas".

Conform sursei citate, senatorul este de părere că această taxă garantează că angajatorii nu vor creşte salariul brut pentru a menţine salariul net la nivelul actual, întrucât ar însemna să aibă cheltuieli suplimentare cu salariile faţă de acest moment.

Florin Cîţu a mai conchis: "În plus, măsura ia din banii angajatorilor care ar fi putut fi folosiţi pentru măriri de salarii sau prime în sectorul privat, de la care pot să-şi ia gândul angajaţii. În sectorul bugetar efectul va fi acela de a reduce disponibilităţile pe care le are Guvernul în a mări salarii în viitor, care se adaugă măsurii mutării contribuţiilor menită să topească majorările promise de PSD-ALDE. Această taxă continuă filosofia aberantă prin care statul creşte salariile angajaţilor de la stat ca să aducă venituri suplimentare la buget. Aceste 10 luni de zile au arătat că este o strategie care duce doar la dezastru şi haos atât în sectorul bugetar, cât şi în restul economiei".

(A.C.)

------

Actualizare 15:03 USR: "Cerem coaliţiei de guvernare PSD - ALDE să oprească experimentul Mişa la care este supusă economia României"

USR a criticat astăzi anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, de introducere a unei taxe de solidaritate de 2% care urmează să fie plătită de angajatori, spunând că intenţia coaliţiei arată incompetenţa guvernului Dragnea - Tudose în gestionarea responsabilă a finanţelor publice.

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a declarat, potrivit unui comunicat transmis de partid: "Anunţul ministrului Ionuţ Mişa arată incompetenţa guvernului Dragnea - Tudose în gestionarea responsabilă a finanţelor publice. Pentru acoperirea promisiunilor electorale mincinoase, guvernarea PSD - ALDE recurge la măsuri fiscale disperate care bulversează mediul economic de afaceri din România".

Claudiu Năsui, membru USR în Comisia de buget - finanţe din Camera Deputaţilor a afirmat: "În scurtul său mandat, Ionuţ Misa a reuşit deja să gonească investitorii străini prin haosul de declaraţii şi propuneri proaste cu care merge până în pânzele albe. A reuşit performanţa de a provoca o criză bursieră prin declaraţiile despre desfiinţarea Pilonului 2 de pensii încă din timpul audierilor, o idee la care încă nu suntem convinşi că a renunţat".

USR arată că Ionuţ Mişa a fost principalul susţinător al mecanismului "Split-TVA", un experiment fiscal unic în lume despre care toată lumea i-a spus că va fi un dezastru.

"Acelaşi ministru a minţit că nu creşte taxe şi impozite, după care a majorat accizele pe carburanţi cu 20% de la o lună la alta", se mai arată în comunicat.

Claudiu Năsui se întreabă retoric: "Acest ministru acum ne spune că ne va mai pune o nouă taxă de 2%. Atât. Nu ştim din ce, nu ştim de unde. Ştim doar că va fi 2% şi că se va numi «de solidaritate». Solidaritate cu ce? Solidaritate cu redistribuţia avuţiei către PSD şi clientela lor?!".

USR consideră scandalos faptul că o serie de măsuri anunţate de PSD în campania electorală urmează să fie amânate sau chiar abandonate.

În comunicatul USR se mai arată: "Impozitul zero pentru venituri mai mici de 2000 de lei a fost amânat, nu se ştie până când iar reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi a contribuţiilor de la 39% la 35% este necesară pentru a anula scăderea salariilor ca urmare a transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Practic, promisiunea majorării salariilor din sectorul public cu 25% de la 1 ianuarie 2018 este anulată prin mutarea contribuiţilor la angajat. De asemenea, legea pensiilor care promitea majorarea pensiilor prin creşterea punctului de pensie până la 1775 lei in 2020 nu este prevăzută în bugetul pentru anul viitor".

(M.I.)

-------

Actualizare 14:37 MFP: "Contribuţia pentru solidaritate socială nu este o taxă nouă, ci o contribuţie socială"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a precizat, în legătură cu solicitările apărute în mass media referitoare la contribuţia de solidaritate socială, că contribuţia pentru solidaritate socială nu este o taxă nouă, ci o contribuţie socială, potrivit unui comunicat de presă.

În comunicat se menţionează: "Contribuţia pentru solidaritate socială nu este o taxă nouă, ci o contribuţie socială corelată cu măsura privind reducerea numărului contribuţiilor sociale şi cu necesitatea asigurării prestaţiilor sociale de care beneficiază salariaţii în conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurări sociale, cum ar fi principiul contributivităţii şi cel al solidarităţii sociale. Contribuţia se plăteşte la bugetul de stat şi se datorează de către angajatori la fondul brut de salarii, fiind destinată alimentării Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale şi asigurării necesarului pentru plata prestaţiilor din domeniul asigurărilor sociale de care beneficiază salariaţii, cum ar fi indemnizaţiile pentru şomaj, indemnizaţiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Nivelul contribuţiei este stabilit astfel încât să asigure necesarul pentru plata prestaţiilor sociale de care beneficiază salariaţii".

Conform sursei, în ceea ce priveşte Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, obligativitatea constituirii acestuia este instituită prin Legea nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare, care transpune Directiva Consiliului nr.80/987/CEE privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la protecţia salariaţilor în cazul insolvabilităţii angajatorului, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr.L283 din 28 octombrie 1980, cu modificările aduse prin Directiva Parlamentului European şi a Consiliului nr.2002/74/CE, publicată în Jurnalul Oficial nr. L270 din 8 octombrie 2002.

Potrivit sursei citate, din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale se asigură plata salariilor în situaţia în care angajatorii intră în insolvenţă, în limita a trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.

(A.C.)

-----

Actualizare 12:06 Ministrul Finanţelor: "Taxa de solidaritate nu este o taxă suplimentară, exista şi până acum"

Taxa de solidaritate nu este o taxă nouă, ea fiind plătită şi până acum, şi ar urma să intre în vigoare, în actuala formă, începând din 1 ianuarie 2018, a declarat astăzi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Mişa a afirmat la Digi24: "Această taxă nu este o taxă suplimentară, am vazut speculatii că Guvernul ar institui o nouă taxă. A existat şi până acum această contribuţie. (...) Ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018, este deja în circuitul de avizare".

El a precizat că 90% din banii proveniţi din această taxă vor fi direcţionaţi către bugetul de stat, din care vor fi acoperite diverse solicitări bugetare, iar 10% vor fi folosiţi pentru susţinerea angajaţilor care se pot confrunta cu probleme precum intrarea în insolvenţă a angajatorului. Mişa a precizat că taxa nu poate fi eliminată, ea fiind aplicată în urma unei directive europene.

Ministrul a precizat: "Este o directivă europeană, nu poate fi eliminată. S-a avut în vedere să nu fie afectat salariatul şi să nu însemne o sarcină suplimentară a angajatorului. Această sumă e plătită de toţi contribuabilii".

Mişa a subliniat că angajatorii nu vor fi afectaţi, în contextul în care nivelul contribuţiilor va scădea. Ministrul consideră că, anul viitor, va exista o mai bună conformare din partea angajatorilor, iar Fiscul va avea rezultate mai bune în ceea ce priveşte colectarea taxelor şi reducere evaziunii fiscale.

(M.I.)

-------

Actualizare 11:20 Gelu Diaconu: "Habarnismul populist loveşte din nou prin explicaţiile ministrului Mişa"

Habarnismul populist loveşte din nou prin explicaţiile ministrului Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, despre contribuţiile sociale, impozitul pe venit şi pilonul II de pensii, susţine fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu.

Într-o postare pe blogul său, Gelu Diaconu afirmă: "Ieri seară, atât RTV, cât şi Antena 3, l-au găzduit cu generozitate pe ministrul Ionuţ Mişa care s-a hotărât să ne explice măsurile de politică fiscal-bugetară utilizate în construcţia bugetului pe 2018. Tocmai ce îi reproşasem că nu îşi îndeplineşte această sarcina din fişa postului pe care o lăsase la cheremul propagandiştilor de partid.

A fost un adevărat regal de bâlbe, inexactităţi sau minciuni de-a dreptul! Mi s-a înroşit telefonul din cauza apelurilor primite de la foşti colegi din MFP (Ministerul Finanţelor Publice, n.r.) oripilaţi de prestaţia habarnistică a ministrului. Până şi Teodorovici, aflat în unul dintre acele studiouri TV, a refuzat ruşinat să comenteze spusele mai tânărului său coleg de partid.(...)

E plină România de analfabeţi funcţionali cu doctorate, masterate şi studii «aprofundate» pe la diferite «Colegii» cărora le lipsesc cunoştinţele profesionale de bază, teleportaţi pe funcţii şi care repetă papagaliceşte lozinci puse în gură de propagandiştii de partid. În domeniul fiscal bugetar, impostura şi/sau minciuna ies rapid la suprafaţă. Din păcate, în acest domeniu, atât impostura, cât şi minciuna pot avea consecinţe ireparabile asupra vieţii tuturor românilor.

Ascultând explicaţiile televizate ale ministrului Mişa am avut aceeaşi senzaţie ca la prima lectură a «operei» tandemului Ţuluş-Balaur de la DNA, din dosarul «Partida Romilor». Aceeaşi categorie: omul acesta ori este habarnist, ori mincinos sadea!

Să încercăm să explicăm, atât cât se mai poate, o parte din afirmaţiile ministrului.

1. Pretinsele fake-news-uri: Se plânge domnul ministru că măreţele realizări ale guvernării PSD sunt puse la îndoială de ştiri false, lansate de binevoitori în spaţiul public.

Nu, domnule ministru! Ultima rectificare bugetară a dumneavoastră este un simulacru de rectificare pozitivă, deoarece nu este bazată pe o colectare suplimentară de impozite şi taxe faţă de sarcina bugetată iniţial. Aşa-zisa rectificare pozitivă se bazează pe confiscarea rezervelor companiilor de stat şi tăierea drastică a investiţiilor publice.(...)

2. Transferul contribuţiilor sociale: Această măsură reprezintă o premieră în întreaga lume civilizată. În opinia mea, este o bombă socială care va fi detonată în România într-un orizont de timp de maximum 2-3 ani, din două motive principale:

- legiuitorul nu poate impune un nivel al salariilor în sistemul privat, iar angajatorul are libertatea de a transfera cât vrea în salariul brut al angajatului din suma necesară acoperirii contribuţiilor sociale;

- subiect al impunerii (a nu se confunda cu suportatorul/plătitorul contribuţiilor care rămâne angajatorul, domnule ministru! Se învaţă asta în anul întâi de facultate!) devine salariatul/angajatul. Evidenţa administrării obligaţiilor la persoane fizice se ţine pe CNP (cod numeric personal) şi orice regularizare ulterioară (de regulă a contribuţiilor neplătite) se va face în sarcina angajatului. Sau inventaţi un alt mecanism de administrare a contribuţiilor sociale la fel de «performant» ca şi split TVA ?

3. Impozitul pe venitul din salarii sau asimilate salariilor: Afirmă ministrul finanţelor că se va reduce cota impozitului pe venit de la 16% la 10% «pentru absolut toate veniturile, toate categoriile de venituri prevăzute în Codul fiscal».

Haideţi să îl ajutăm un pic pe domnul ministru!

Există o mare diversitate de venituri impozabile: din activităţi independente (individuale şi asocieri), din activităţi cu reţinere la sursă (convenţii civile, expertize, etc.), din activităţi agricole, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinţei bunurilor (chirii), din investiţii (tranzacţii bursiere, dobânzi, dividende, etc.), premii din jocuri de noroc şi alte surse, ş.a.m.d.. Pentru toate acestea introduceţi o nouă cota unică de 10%? Bravos!!!

În fapt ar fi trebuit să spună că, după ce au păcălit electoratul că vor elimina impozitul pe veniturile sub 2.000 lei lunar, au în intenţie să reducă cota la 10% pentru impozitul pe venitul din salarii! Dar şi aceasta concomitent cu o altă taxă inventată, prezentată cu jumătate de gură şi pe care o vor introduce: 2% din fondul de salarii!!!

4. Taxa de «solidaritate» (2%): De ce i-o fi spunând «taxa de solidaritate» (citez din spusele memorabile ale ministrului «este şi o directivă europeană în acest sens»), Dumnezeu şi cu Vâlcov or fi ştiind!! Cert este că un atare procent de 2% aplicat la întregul fond de salarii creează o sarcina fiscală pentru angajator mai mare decât reducerea nivelului însumat al contribuţiilor sociale de la 39% la 35%! Adică o altă minciună marca PSD!

5. Pilonul II de pensii: De luni de zile am spus-o repetat că nu vor avea altă soluţie pentru a-şi onora măcar anemic promisiunile electorale fără creşterea taxelor şi desfiinţarea «de facto» a pilonului II de pensii. Pentru că ideea transformării în opţională a contribuţiei obligatorii la pilonul II de pensii vehiculată mai întâi de Pablito (cel care le ştie pe toate ca un adevărat părinte al naţiunii celor săraci cu duhul!) înseamnă, de fapt, moartea acestui mecanism în detrimentul a circa 7 milioane de români. Aşa s-a întâmplat recent în Ungaria. Se pare că Victor Orban este mai mult decât un model de urmat pentru Dragnea&Co!

Prin această măsură îşi vor asigura o creştere de circa 4-5% a colectării contribuţiilor sociale de pensii! Dintr-un condei!

Să aşteptăm proiectul de lege al bugetului în care vom vedea minciuna PSD în toată splendoarea ei hidoasă".

(S.A.)

-------------

Angajatorii vor fi plăti o taxă de solidaritate, care va fi de 2%, a anunţat aseară ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, care a precizat că taxa urmează să fie introdusă de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amânată.

"Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului", a anunţat Mişa, la Antena 3.

Ulterior, el a spus că aceasta este o taxă prevăzută la nivelul Comisiei Europene, care se aplică şi în sistemul de stat, şi în mediul privat.

"Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii", a precizat ministrul Finanţelor, spunând că această taxă nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii, potrivit news.ro.

Ministrul Finanţelor a mai anunţat că impozitul pe venit va fi de 10% pentru toate persoanele, inclusiv pentru cei cu salarii de sub 2.000 de lei.

"Scăderea de la 16% la 10% va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018 pentru absolut toate veniturile", a precizat Mişa.

În ceea ce priveşte impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei, măsură prevăzută în programul de guvernare PSD-ALDE, ministrul a spus: "Această măsură nu va fi implementată".

În campania electorală, PSD anunţa că impozitul pe venit va scădea de la 16% la 0% la 1 ianuarie 2018 pentru salariaţii care au minim 2.000 de lei brut pe lună şi de la 16% la 10%, tot în 2018, pentru angajaţii cu un salariu brut lunar de peste 2.000 de lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. asta miroase a incompetenta cand deschide gura... cate porcarii a facut si a spus acest individ nmit culmea ministru, doar in romania se poate asa ceva...

    este acest ministru Ratatouiille. Pai la tv anunta scaderea impozitului pe venit, cu 2 luni inainte sa se termine anul?

    ce sa mai zic de taxa de solidaritate, despre care minte ca sunt obligati sa o introduca din cauza unei directive europene.

    astia se iau la intrecere cu ponta in minciuni si razgandeli. 

    indivizii ăștia ar merita unși cu smoală și tăvăliți prin pene, zău așa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb