UPDATE România şi China au semnat mai multe acte de colaborare
F.A.
Companii / 25 noiembrie 2013
• UPDATE 20:49 Keqiang: "Am ajuns la un acord privind construirea unei căi ferate între Serbia şi Ungaria"
Premierul chinez Li Keqiang a anunţat că ţara sa a ajuns la un acord cu Serbia şi Ungaria vizând construirea unei căi ferate care să conecteze aceste două state, informează sursele de presă.
Domnia sa a precizat că această cale ferată va fi foarte convenabilă pentru trenurile de mărfuri şi pasageri.
Premierul Chinei a asigurat că ţara sa dispune de tehnologii sofisticate şi personal calificat pentru construirea căilor ferate, domeniu despre care a spus că s-a dezvoltat rapid în ultimii ani.
• UPDATE 17:15 Keqiang: Suma contractelor semnate cu firmele româneşti va depăşi estimarea
Premierul Chinei, Li Keqiang, a precizat că suma contractelor de investiţii pe care companiile chineze le vor semna cu cele româneşti, cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, este "uriaşă" şi va depăşi valoarea stabilită iniţial.
Domnia sa a precizat: "În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că este uriaşă. Diseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi pe cele în domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depăşi valoarea care este iniţial stabilită în contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, fiindcă aş dori să fie o surpriză".
Sumele vehiculate neoficial ca reprezentând valoarea contractelor semnate cu ocazia vizitei la Bucureşti a premierului chinez oscilează între 5 şi 8 miliarde euro, precizează sursele de presă.
• UPDATE 16:15 Ponta: Dacă oferta unei companii chineze va fi mai bună, va fi desemnată câştigătoare de statul român
Premierul Victor Ponta a garantat omologului său chinez, Li Keqiang, că, atunci când oferta unei companii chineze va fi mai bună, aceea va fi în mod sigur desemnată drept câştigătoare de către statul român, arătând că în prezent, în condiţii de competiţie egale, firmele din China au ofertă mai bună.
Primul ministru a declarat: "În ceea ce priveşte regulile competiţiei din Uniunea Europeană, evident că România şi toate ţările membre trebuie şi le respectă. Astăzi, însă, în condiţii de competiţie egală, europeană, există multe proiecte în care companiile din China au o ofertă mai bună, o ofertă financiară, o ofertă tehnică mai bună şi am garantat primului-ministru şi delegaţiei sale că, atunci când oferta unei companii chineze este mai bună, aceea va fi în mod sigur câştigătoare".
• Update 15:51 Premierul chinez: "România - un pilon important pentru relaţiile dintre UE şi China"
Premierul chinez Li Keqiang a declarat, astăzi, că România este un pilon important pentru relaţiile dintre UE şi China, un "fanion" de colaborare între Europa Centrală şi de Est şi China.
"Guvernul Chinei acordă o importanţă deosebită relaţiilor chino-române. România, din punct de vedere al populaţiei şi suprafeţei, este a doua ţară ca mărime din Europa Centrală şi de Est, în creştere economică, aducând un aport regiunii şi întregii UE. China - ca un prieten care a venit din îndepărtare. Considerăm că România este un pilon important pentru relaţiile dintre UE şi China, un fanion de colaborare între Europa Centrală şi de Est şi China", a afirmat oficialul chinez.
---
• Update 15:36 Ponta: "China este pentru România un partener privilegiat"
China este pentru România un partener privilegiat, a declarat, astăzi, premierul Victor Ponta, precizând că îşi doreşte ca relaţia dintre cele două state să rămână la fel de strânsă şi pe viitor.
"Doresc să salut cu deosebită căldură şi prietenie prezenţa la Bucureşti a prim-ministrului Li Keqiang şi a delegaţiei care îl însoţeşte. Este o vizită pe care pot să o cataloghez istorică - aproape 20 de ani de când un prim-ministrul al Chinei s-a aflat la Bucureşti. Vreau să mulţumesc pentru căldura primirii la Beijing la începutul lunii iulie. (...) China este pentru România un partener privilegiat, avem o relaţie de 65 de ani, excelentă din punct de vedere politic, economic, cultural şi educaţional. Au avut loc schimbări politice, dar relaţia dintre România şi China a rămas la fel de apropiată şi aşa ne dorim şi pe viitor. Îmi doresc, aşa cum am spus şi la Beijing, ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE şi în această regiune", a susţinut premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său chinez Li Keqiang.
Premierul român a salutat adoptarea unei declaraţii privind aprofundarea cooperării bilaterale, afirmând că aceasta este încă un pas în realizarea unui parteneriat cu adevărat strategic între România şi China.
Ponta a mai declarat că România va avea un proiect pentru construcţia unei porţiuni de cale ferată rapidă pe baza tehnologiei chineze.
----
• Update 15:11 Guvernele român şi chinez au semnat 13 acte de colaborare
România şi China au semnat astăzi mai multe acte de colaborare în diferite domenii, de la energie nucleară până la exportul de carne de porc spre China. Semnarea acordurilor, protocoalelor şi memorandumurilor au avut loc la Palatul Victoria, în prezenţa premierilor celor două ţări.
Astfel, conducerea Nuclearelectrica au semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenţie pentru colaborare, directorul Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele companiei China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation.
Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare.
Tot la Guvern a fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group.
A fost semnat şi memorandumul de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti.
Reprezentanţii guvernelor român şi chinez au convenit şi un program cultural pentru perioada 2013 - 2016, un acord de înfiinţare şi funcţionare a Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti şi un memorandum de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale.
----
• Update 14:58 Băsescu: "România nu poate decât să câştige din summit-ul China - Europa Centrală şi de Est"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că România trebuie să privească cu profesionalism summit-ul China - Europa Centrală şi de Est, care este o şansă, el arătând că, dacă Guvernul va prezenta proiecte realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige.
"Din câte ştiu, pentru întreg acest spaţiu, China ar avea disponibilitatea de a investi circa 10 miliarde de dolari în perioada următoare. Am auzit şi veselia că 8,5 miliarde vor fi investite în România etc. Trebuie privite lucrurile cu prudenţă, dar şi cu profesionalism. Dacă vom înşira lista de proiecte cu care m-am plimbat şi eu la Beijing - Tarniţa, Canalul Bărăgan - Siret etc. vor rămâne literă moartă. Trebuie să fie prezentate studii de prefezabilitate care să-i facă pe investitorii chinezi să privească cu interes", a afirmat Băsescu, la un post de radio.
Şeful statului a precizat că România, ca ţară gazdă, este avantajată, pentru că, în afară de perioada summit-ului, premierul chinez are la dispoziţie o zi în care discută cu autorităţile române despre posibilităţi de colaborare.
"România ca ţară gazda e avantajată. Premierul are o zi în care discută cu autorităţile române cum se poate coopera. După mine, ca o concluzie: summitul trebuie privit cu profesionalism, este o şansă pentru România. Dacă proiectele care vor fi prezentate vor fi realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige", a mai spus preşedintele.
----
• Update 13:51 Ministrul Economiei va semna astăzi două Memorandumuri de Înţelegere cu China
Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, şi omologul său, Gao Hucheng, ministrul comerţului din Republica Populară Chineză, vor semna, astăzi, la Palatul Victoria, două Memorandumuri de Înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, cele două documente sunt "Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea în comun a Parcului Tehnologic" şi "Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză privind promovarea cooperării investiţionale".
Semnarea are loc în prezenţa celor doi Prim-miniştri ai Guvernelor României şi R. P. Chineze, Victor Ponta şi Li Keqiang.
----
• Premierul Chinei a sosit la Bucureşti
Primul-ministru al Consiliului de Stat al Republicii Populare China, Li Keqiang, însoţit de o delegaţie guvernamentală şi de oameni de afaceri, a sosit astăzi la Bucureşti cu o aeronavă care a aterizat pe Aeroportul internaţional "Henri Coandă".
Primul-ministru chinez şi membrii delegaţiei pe care acesta o conduce au fost întâmpinaţi de primul-ministru român, Victor Ponta, şi de mai mulţi miniştri ai Cabinetului său.
În perioada 25-28 noiembrie, Li Keqiang, Premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, va efectua o vizită oficială în România, ca răspuns la invitaţia adresată de Victor Ponta cu ocazia vizitei întreprinse la Beijing în luna iulie.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, aceasta va fi prima vizită în România a unui premier al Consiliului de Stat al R.P. Chineze după 19 ani.
Vizita are drept obiectiv consolidarea relaţiilor politice bilaterale, atât în plan politic, economic, cât şi în alte domenii, în cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre România şi R. P. Chineză şi în contextul pregătirilor pentru aniversarea, în 2014, a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi a 10 ani de la semnarea Parteneriatului.
În cadrul convorbirilor bilaterale, cei doi înalţi oficiali vor analiza stadiul relaţiilor dintre România şi Republica Populară Chineză, pe trei paliere principale de cooperare - dialogul politic, economic, respectiv relaţiile interumane. Vor fi discutate, totodată, liniile directoare pentru consolidarea şi aprofundarea în perspectivă a relaţiei româno-chineze, prin proiecte concrete de interes reciproc.
"Va fi adoptată o Declaraţie comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale. Cu ocazia vizitei, Premierul Li Keqiang va ţine şi un discurs în Parlamentul României", potrivit sursei citate.
De asemenea, în contextul vizitei vor fi semnate mai multe documente de cooperare bilaterală în domeniile energiei (nuclear, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societăţii informaţionale şi al culturii.
Cei doi premieri vor avea şi un schimb de opinii cu privire la propunerile de pe agenda reuniunii şefilor de stat şi de guvern Europa Centrală şi de Est - China (16+1), care se va desfăşura la Bucureşti, în data de 26 noiembrie 2013.
• Reuniunea de la Bucureşti a Şefilor de Guvern din Europa Centrală şi de Est - China
Mâine, se va desfăşura la Bucureşti, cea de-a doua reuniune la nivel de Prim-miniştrii din Europa Centrală şi de Est şi China.
Alături de prim-ministrul Victor Ponta şi de premierul Consiliului de Stat al RP Chineze Li Keqiang, la reuniunea la nivel înalt vor participa şefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Hertegovina, Bulgariei, Cehiei, Croaţiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei şi ministrul de externe din Letonia, conform unui comunicat de presă.
Aceasta este a doua reuniune a şefilor de guverne din ţările Europei Centrale şi de Est şi China, după cea organizată în 2012 la Varşovia.
Cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la Bucureşti, prim-miniştrii vor evalua stadiul de implementare a propunerilor de cooperare lansate cu un an în urmă la Varşovia, vor aborda domeniile şi mijloacele concrete de dinamizare a relaţiilor comerciale şi investiţionale între cele două zone, prin proiectede cooperare în domenii precum energia, agricultura, infrastructura, transporturile, IT şi turism.
"Prin prezenţa a 10 Prim-miniştri din statele membre UE şi a ministrului de externe leton, dialogul Europa Centrală şi de Est cu China asigură complementaritatea şi susţine consolidarea relaţiilor mai ample dintre UE şi China", potrivit sursei citate.