UPDATE/TUDOSE: "Dimineaţă am aflat că vrem să naţionalizăm banii universităţilor"

A.C.
Politică / 21 septembrie 2017

Ionuţ Mişa

Ionuţ Mişa

Ministrul Finanţelor: "Domnule prim-ministru, este o ştire falsă"

Actualizare 16.05 MFP: "Nu este vorba despre o naţionalizare a banilor proveniţi din fondurile proprii ale acestora ci de acordarea posibilităţii universităţilor de a utiliza şi disponibilităţile din anii precedenţi"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a precizat, în legătură cu scrisoarea domnului profesor Marian Preda de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, că "nu este vorba despre o naţionalizare a banilor proveniţi din fondurile proprii ale acestora ci, dimpotrivă, de acordarea posibilităţii universităţilor de a utiliza şi disponibilităţile din anii precedenţi, cu destinaţia pe care au solicitat-o", potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În comunicat se afirmă: " În legătură cu scrisoarea domnului Profesor universitar Marian Preda de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti care atrage atenţia asupra faptului că "actualul Guvern vrea să naţionalizeze banii din fondurile proprii ale universităţilor, pentru a putea plăti majorările de salarii din acest sector", Ministerul Finanţelor Publice face următoarele precizări: Cu ocazia rectificării bugetare, Guvernul României a identificat soluţii în ceea ce priveşte recentele solicitări venite din partea universităţilor. Aşadar, în niciun caz nu este vorba despre o naţionalizare a banilor proveniţi din fondurile proprii ale acestora ci, dimpotrivă, de acordarea posibilităţii universităţilor de a utiliza şi disponibilităţile din anii precedenţi, cu destinaţia pe care au solicitat-o".

MFP mai transmite că, potrivit regulilor bugetare, cheltuielile publice se finanţează din veniturile încasate în anul bugetar curent. În mod excepţional, pentru instituţiile din învăţământul universitar de stat, prin rectificarea bugetară aprobată prin OUG nr. 63/2017 s-a prevăzut posibilitatea ca acestea să efectueze cheltuieli mai mari cu 225 milioane lei decât veniturile estimate a se încasa în anul curent din taxe de şcolarizare, activităţi de cercetare, consultanţă, donaţii, sponsorizări.

Conform sursei citate, posibilitatea de a utiliza în anul 2017 cele 225 milioane lei din soldul înregistrat în anii precedenţi a fost aprobată ca urmare a solicitării universităţilor cu destinaţia pe care au dorit-o, respectiv cheltuielile de personal, proiecte şi cheltuieli de investiţii.

Reprezentanţii MFP mai menţionează că sumele aprobate a se cheltui în anul 2017 suplimentar faţă de veniturile din acest an, se finanţează din disponibilităţile din anii precedenţi, înregistrate de instituţiile din învăţământul superior de stat, care provin atât din veniturile proprii ale universităţilor cât şi din sumele alocate acestora de la bugetul de stat în anii anteriori şi neutilizate în totalitate.

(A.C.)

-----

Premierul Mihai Tudose a infirmat, astăzi, informaţia pe care profesorul universitar Marian Preda de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti a lansat-o pe Facebook prin care avertiza că Guvernul va naţionaliza banii din fondurile proprii ale universităţilor pentru a putea plăti salariile cadrelor didactice din acest sector, potriivt unei surse din presă.

Conform sursei, şeful Executivului i-a cerut ministrului Finanţelor să spună că aceasta este o informaţie falsă, precizând că "dacă un domn care candidează la o funcţie de rector vrea să-şi facă campanie, să-şi facă la el în familie cu mesaje de genul ăsta".

Premierul a afirmat: "Dimineaţă am aflat că vrem să naţionalizăm banii universităţilor. Domnule Mişa, spuneţi pe această cale că, dacă un domn care candidează la o funcţie de rector vrea să-şi facă campanie, să-şi facă la el în familie cu mesaje de genul ăsta".

Ionuţ Mişa a confirmat că "este o ştire falsă", el precizând că este vorba de fapt despre o solicitare a reprezentanţilor universităţilor "de a da posibilitatea să utilizeze o parte din bani pe o destinaţie pe care tot dânşii au ales-o", informează sursa.

Ionuţ Mişa a explicat: "Domnule prim-ministru, este o ştire falsă. Am discutat, o să dăm şi un comunicat de presă în acest sens, au ieşit deja domnii Sorin Cîmpeanu şi Mihnea Costoiu să infirme ştirea, să spună că este falsă. Noi am avut discuţii şi cu reprezentanţii universităţilor, cu reprezentanţii Ministerului Cercetării, cu toţi cei din învăţământ. A fost o solicitare a dânşilor de a da posibilitatea să utilizeze o parte din bani pe o destinaţie pe care tot dânşii au ales-o. Deci, dânşii utilizează banii proprii acolo unde doresc, în rest este o ştire falsă care doreşte doar să intoxice opinia publică".

Potrivit unei postări pe Facebook, profesorul universitar Marian Preda de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti a avertizat că Guvernul va naţionaliza banii din fondurile proprii ale universităţilor pentru a putea plăti salariile cadrelor didactice din acest sector.

Profesorul universitar Marian Preda a scris: "Dragi universitari, nu mai dormiţi liniştiţi, ni se pregăteşte ceva extrem de grav: Guvernul naţionalizează banii din fondurile proprii ale universităţilor, bani economisiţi cu greu în trecut!!! Ce autonomie, ce competiţie, ce dezvoltare? Se confiscă banii de rezervă de la universităţi şi facultăţi, se naţionalizează, pentru a plăti cu banii noştri legile date de ei. E ca şi cum Guvernul i-ar confisca cuiva economiile de la bancă pentru a-i plăti cu ele salariul. Prin OUG nr. 63/2017 privind rectificarea bugetara, Art 24 alineatul 6 ( https://legeaz.net/monitorul-.../oug-63-2017-rectificare-buget ) se prevede, implicit, că cheltuielile pentru drepturile salariale prevăzute de Legea 85/2016 care trebuiau platite din fondurile alocate de Guvern (aşa cum s-a şi întâmplat în 2016 când Guvernul tehnocrat susţinut de PSD a alocat universităţilor fondurile necesare pentru aceste plaţi de care ele nu sunt responsabile) vor fi acum platite din fonduri proprii, din soldurile acumulate în trecut de universităţi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce bine siluieşte d-l profesor universitar Marian Preda limba română!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb