Urgenţa nelegală a guvernului Orban

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 13 februarie 2020

Liviu Rogojinaru

Liviu Rogojinaru

Oamenii din guvernul PNL nu au ştiut sau nu s-au priceput să solicite avizele pentru cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate de Cabinetul Orban, în şedinţa din 4 februarie, a declarat Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Practic, oficialul din guvernul demis confirmă informaţiile prezentate în mass-media conform cărora cele mai multe proiecte de ordonanţă de urgenţă au fost adoptate, fără respectarea traseului de avizare prevăzut de legis­laţia în vigoare, de către membrii Executivului.

Liviu Rogojinaru, care în trecut a făcut parte din Consiliul Economic şi Social în calitate de reprezentant al întreprinzătorilor mici şi mijlocii, sus­ţine că guvernul Orban a greşit când a eludat CES în adoptarea actelor normative.

Rogojinaru a spus: "Cei care trebuiau să facă chestia asta (adică să obţină avizele n.r.) nu că habar nu au avut, ci nu au ştiut şi nu s-au priceput. Nu că-s proşti, ci din contră, sunt oameni foarte deştepţi, dar nu au ştiut care este procedura. Clar! Cei care s-au prezentat din partea Guvernului trebuiau să ştie foarte clar că CES spune asta de un an-doi ani de zile: nu acceptă să vină niciun fel de proiect fără să aibă avizele interministeriale".

Secretarul de stat pentru mediul de afaceri a precizat că membrii CES nu mai vor să repete experienţele neplăcute cu guvernul Dăncilă, când fostul ministru al finanţelor publice propunea proiecte de acte normative fără să aibă avizul Ministerului Justiţiei sau al unui alt minister competent în problema vizată de ordonanţa de urgenţă.

Referitor la situaţia respectivă, Gabriel Rodrigo Maxim, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, membru al CES, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Nu este normal ce se întâmplă. Guvernul a avut toate avizele interministeriale doar pentru nouă din cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate. Au cerut Consiliului aviz pentru toate, dar noi nu putem să încălcăm procedura şi să dăm avizul, înainte de a vedea că există la dosar toate avizele interministeriale. Ar fi anormal ca membrii CES, de exemplu, să dea un aviz pozitiv pe un astfel de proiect de act normativ şi să ne trezim ulterior că Ministerul Justiţiei, al cărui aviz lipsea iniţial de la dosar, a avizat negativ ordonanţa de urgenţă adoptată de guvern. Este ceea ce au refuzat să înţeleagă reprezentanţii Cabinetului Orban şi secretarul general al guvernului, Antonel Tănase".

Liderul sindical a precizat că, nici măcar la o săptămână de la adoptarea ordonanţelor, nu existau avize interministeriale pentru toate actele normative respective.

"Ne-au adus, la recenta şedinţă a CES, 82 de acte normative: ordonanţe de urgenţă şi hotărâri de guvern, inclusiv pentru şedinţa următoare a Executivului. Precizez că o parte dintre ordonanţele de urgenţă au fost returnate guvernului deoarece nu aveau toate avizele necesare, conform legii", ne-a mai spus Rodrigo Maxim.

Preşedintele FSTFR susţine că printre ordonanţele de urgenţă care nu au avizul CES se numără şi aceea prin care a fost reglementat cadrul organizării alegerilor parlamentare anticipate.

Declaraţiile secretarului de stat Liviu Rogojinaru şi ale lui Rodrigo Maxim, membru al Consiliului Economic şi Social, sunt în contradicţie cu afirmaţiile premierului desemnat Ludovic Orban care a spus că toate cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate în şedinţa Executivului din 4 februarie vor fi publicate în Monitorul Oficial, deoarece procedura legislativă s-a desfăşurat conform legii şi actele normative au toate avizele interministeriale necesare.

Amintim că Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat recent că analizează toate ordonanţele de urgenţă adoptate săptămâna trecută şi va sesiza Curtea Constituţională cu privire la multe dintre aceste acte normative.

Lipsa avizelor CES şi lipsa avizelor interministeriale înainte de trimiterea proiectelor legislative la Consiliu constituie motive temeinice de neîmplinire a legalităţii adoptării actelor normative, motive pe care ar trebui să se pronunţe magistraţii Curţii Constituţionale.

Rodrigo Maxim, preşedintele FSTFR, s-a declarat nemulţumit de faptul că printre proiectele de hotărâre de guvern trimise la CES se află şi cel privind viitoarele contracte de servicii publice din transportul feroviar de persoane, document a cărui ultimă variantă abia a fost pus în dezbatere publică, pe transparenţă decizională, la sfârşitul săptămânii trecute pe site-ul Autorităţii pentru Reformă Feroviară.

Legat de acest proiect, preşedintele FSTFR ne-a spus: "Nu înţeleg de ce funcţionarii publici din ARF şi Minis­terul Transporturilor să încăpăţânează să legifereze fără să ţină cont de opiniile exprimate de operatorii de transport feroviar şi de sindicate la ultima întâlnire a Comisiei de Dialog Social. CES a amânat pentru o săptămână luarea unei decizii cu privire la această hotărâ­re de guvern, până ce vom avea discuţii cu conducerea Consiliului Concurenţei. Le-am transmis celor de la ARF că nu voi ceda la termenul contractual de patru ani, pe care l-am negociat de trei ani încoace, în favoarea termenului de un an sau doi ani pe care îl doresc autorităţile statului. Un astfel de termen scurt duce la dispariţia de pe piaţă a operatorilor autohtoni de trans­port feroviar de persoane, iar eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb