BURSA Analytics

Urmărirea indicelui BET a adus cele mai bune randamente fondurilor de investiţii

F.D.
BURSA Analytics / 2 august

Urmărirea indicelui BET a adus cele mai bune randamente fondurilor de investiţii

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 APRILIE - 31 IULIE 2024

Performanţa companiilor din indicele BET între 30 aprilie şi 30 iulie, perioadă în care emitenţii au plătit dividendele din profitul anului trecut, şi-au publicat rezultatele aferente primului trimestru, iar fondurile de pensii au început să primească contribuţii mărite, a făcut ca podiumul fondurilor de investiţii să fie compus de fonduri care urmăresc principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

ETF BET Patria-Tradeville a avut un randament de 13,83%, în intervalul de timp avut în vedere, fiind urmat de Certinvest BET Index, cu un randament de 12,86%. Pe poziţia a treia a podiumului s-a situat BT Maxim, ale cărui unităţi de fond s-au apreciat cu 12,55%.

ETF BET Patria-Tradeville este un Exchange Traded Fund ce urmăreşte indicele BET, iar Certinvest BET Index este un fond ce reproduce în proporţie de minimum 90% structura principalului indice al pieţei noastre. BT Maxim este un fond administrat de BT Asset Management, ce investeşte cel puţin 85% în acţiuni, în principal ale unor companii din BET.

Transelectrica, Medlife şi Transgaz - cele mai bune evoluţii din BET

Între aprilie şi iunie, titlurile Transelectrica, Medlife şi Transgaz au avut cele mai bune evoluţii din BET.

MedLife a revenit pe profit în primul trimestru al anului, a raportat afaceri şi marje în creştere, ceea ce sugerează că investitorii mizează pe faptul că rezultatele MedLife au ajuns la un punct de inflexiune. De altfel, pentru acest an, compania şi-a bugetat creşterea cifrei de afaceri şi un profit net de 21,8 milioane lei, faţă o pierdere de aproape 4,2 milioane lei anul trecut.

Transelectrica şi-a majorat profitabilitatea cu 29%, în primul trimestru al anului, iar conform unui raport al societăţii de brokeraj Prime Transaction, perspectivele companiei sunt favorabile, având în vedere tarifele reglementate în creştere şi costurile mai mici ale consumului propriu tehnologic. Transgaz şi-a dublat profitabilitatea în primele trei luni, faţă de cea din primul trimestru al anului trecut, un impact semnificativ asupra rezultatelor avându-l creşterea tarifelor reglementate de transport.

Instituţiie de credit au avut evoluţii diferite, acţiunile Banca Transilvania fiind în apreciere cu aproape 15%, în perioada 30 aprilie - 30 iulie, o posibilă explicaţie fiind rezultatele raportate, respectiv creşterea profitabilităţii pentru banca din Cluj cu 35%, în primele trei luni ale anului, respectiv o scădere de circa 5% a profitului în cazul BRD.

OMV Petrom, ale cărei acţiuni au urcat cu circa 13%, între aprilie şi iunie, a propus un nou dividend acţionarilor şi a actualizat politica privind posibilele distribuţii viitoare, respectiv o alocare de circa 50% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare în fiecare an până în 2030, faţă de 40% cât era până recent.

De menţionat că, începând din luna martie, fondurile Pilon II primesc contribuţiile mărite la 4,75% din venitul brut lunar al salariaţilor, ceea ce susţine cotaţiile unor companii.

Indici - apreciere de 9,21% pentru BET

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 9,21%, în perioada 30 aprilie - 31 iulie. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,4%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 9,19%, în perioada menţionată.

Aages - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB

Acţiunile Aages, se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 30 aprilie - 31 iulie, cu o creştere de 67,97%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea s-au clasat titlurile Transelectrica, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Antibiotice, ce au urcat cu 46,93%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.

Bitcoin a avut o creştere de 12,03%, în perioada 30 aprilie - 31 iulie, iar cotaţia aurului a urcat cu 3,65%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ETF BET Patria-Tradeville este listat pe bursa. Nu poti sa faci operatiuni la valoarea lui calculata , ci la pretul de piata.

    In mod normal ar trebui incadrat si analizat in functie de evolutia pretului , la fel ca orice emitent listat. 

    E ca si cum analizam evolutia SIF-urilor sau FP pe baza activului calculat si nu a pretului din piata...

    Parca si Xfoa era ceva de genul acesta , calcula o valoare dar nu te ajuta cu nimic , ca in piata era alt pret. 

    Vise.. s&p e la -5,5% in 3 saptamani, Nasdaq-9%, nikkey -20%!, dax-10%, cac-12%, dar noi visam la cresteri de bet si ce bine merge.

    Intel (rivalul lui nvda) concediaza oameni deja.

    Scaderile de dobanzi nu arata ce bine merge economia, ci faptul ca incetineste economia, si nu mai poate duce dobanzi mari.  

    1. Si inca -2-5% pt indici pe toate fronturile. castigatorul de azi nikkei cu -5%, -22% in mai putin de o luna.

      hello bear market

      Bear market e afara, in Romania nu exista asa ceva, BRD SNN SFG SNG merge decat la stele. Si mai iau o pauza uneori inainte de a merge tot in sus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb