Uniunea Salvaţi România anunţă că va redepune în Parlament legea de reducere a TVA la energie şi face apel către PNL şi PSD "să dea dovadă de responsabilitate" şi să voteze proiectul, relatează Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, le reproşează reprezentanţilor PSD şi PNL că au dat ordonanţa compensării şi plafonării preţurilor la energie fără a calcula impactul bugetar, iar acum "se atacă" între ei.
"PSD îl atacă pe Virgil Popescu, PNL. PNL atacă ANRE, condus de PSD. Incompetenţii se atacă între ei. Ce s-a întâmplat? Ciucă şi Ciolacu, Virgil Popescu şi Adrian Câciu, au dat ordonanţa compensării şi plafonării preţurilor la energie, în ciuda tuturor avertismentelor. O ordonanţă fără impact bugetar calculat. Acum şi-au dat seama că nu au bani pentru a-şi achita datoriile către furnizori. Au creat un haos nemaiîntâlnit într-o ţară europeană pe piaţa de energie. Putin ar fi invidios pe ce au reuşit incompetenţii noştri", scrie Moşteanu, pe Facebook.
El le cere liderilor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să se oprească din "jocurile lor politice de imagine mărunte" şi să adopte măsurile propuse de USR încă din octombrie anul trecut. Moşteanu menţionează că o măsură similară de reducere a TVA a fost adoptată şi în Germania.
La rândul său, deputatul Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii, precizează că trei miniştri ai PSD au semnat ordonanţa de urgenţă.
"Ordonanţa de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie nu are ceva 'strecurat' prin ea de nu ştiu ce omuleţi verzi. Acea ordonanţă a fost semnată de Marian Neacşu, secretarul general al Guvernului de la PSD, ministrul PSD Marius Budăi şi de ministrul Finanţelor tot de la PSD - Adrian Câciu. Ciolacu ne spune practic că miniştrii PSD sunt incompetenţi", adaugă Cristina Prună.
Potrivit acesteia, PSD şi PNL "i-au resuscitat pe băieţii deştepţi" prin măsurile de plafonare, printr-o ordonanţă "care lasă statul păgubit cu zeci de miliarde de lei din cauză că nu există niciun criteriu" pentru decontarea sumelor.
"Practic, au creat un sistem care duce la creşterea artificială a preţului în piaţă pe tot lanţul pentru că furnizorii pot cumpăra la orice preţ, iar statul le decontează orice diferenţă dintre plafon şi preţul de achiziţie", a mai spus deputatul USR.
USR susţine, pe termen scurt, scoaterea mai multor taxe din factură şi ajutarea ţintită a consumatorilor vulnerabili, iar pe termen lung încurajarea investiţiilor care să ducă la creşterea producţiei de energie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2022, 07:09)
intrebare?
Daca x are datorie nominala 1000 si z are serviciu / bun la vanzare de 10 nominal si 19% tva si vinde 100 de buc per luna. Cat nominal din tva incaseaza x de la z?
Daca bunul / serviciul oferit de z in piata sare de la 100 la 1000 si datoria nominala la x urca la 1500, unde z va avea tva de 7% si vinde tot 100 de bucati. Cat la % va reprezenta incasarile nominale de tva de la z in raport cu datoria lui x?
Dar in cazul de mai sus?
In care din situatiile de mai sus se echilibreaza datoria mai repede?
Exemplu:
Preturi Bunuri vandute/clienti
1.000.000 / 1 buc
100.000. /. 10
10.000. /. 100
1000. /. 1000
100. /. 10000
10. /. 100000
1. /. 1.000.000
la fel si cu jonglarile de tva cand preturile nominale cresc in raport cu rastogolirile de datorii nominale!
Tva scazut nu inseamna decat un singur lucru: costuri nominale in crestere ca sa compenseze diferenta nominala de incasare tva la stat + alte costuri + alta datorie in crestere
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2022, 09:33)
nici usr , nici asazisii analisti sorosisti gen adrian negrescu , nici tutele prompteriste de la tv nimeni , dar absolut nimeni nu intreaba si nu explica cum scade pretul dupa reducerea tva , mai précis cine si ce impiedica cresterea pretului dupa reducerea tva .