UTI va amâna listarea la bursă, din cauza sistemului defectuos de la "Oracle"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 31 ianuarie 2011

UTI va amâna listarea la bursă, din cauza sistemului defectuos de la "Oracle"

Profitabilitatea UTI pe anii 2010 - 2012, influenţată negativ de nerespectarea contractului de către "Oracle"

Compania UTI este nevoită să îşi amâne listarea la bursă cu 2-3 ani, timp pentru finalizarea sistemului necesar, furnizat de "Oracle", sau pentru înlocuirea lui, ne-au precizat reprezentanţii Direc­ţiei de Comunicare Corporatist din cadrul companiei, adăugând: "Consecinţele sunt deosebit de grave atât pentru investitorii actuali din UTI, cât şi pentru cei viitori".

Listarea societăţii pe piaţa de capital nu este posibilă în acest moment, din cauză că societatea "Oracle" nu a livrat la timp sistemul pe care UTI l-a comandat cu circa cinci ani în urmă şi, mai ales, pentru că părţile din sistem finalizate până acum sunt defectuoase, potrivit UTI: "Marea majoritate a modulelor livrate au fost netestate, cu erori grave. Unele module, cerute expres de legea română, nu au fost livrate nici până acum (Carte mare, Carte mare şah, Fişa de cont etc), la peste un an de când trebuia să < intre în producţie >. Nu au fost livrate nici anumite module cerute de managementul UTI".

După cum ne-au declarat sursele citate, anul 2010 a necesitat un efort "excepţional" din partea departamentului economic al UTI pentru îndeplinirea, fără aceste module, a obligaţiilor faţă de autorităţi şi faţă de management: "În plus, este mult întârziată trecerea la etapa următoare, de implementare a modulelor operaţionale care să ducă la creşterea productivităţii şi, implicit a profitabilităţii, prevăzută pentru 2010. În fapt, prin nerespectarea contractului de către < Oracle >, profitabilitatea UTI pe anii 2010-2012 este serios influenţată în sens negativ".

UTI, care furnizează soluţii la cheie pentru toată gama de obiective civile şi industriale, avea un sistem informatic care oferea o parte din funcţionalităţile necesare, inclusiv toate rapoartele financiar-contabile solicitate de legea română. În 2006, când s-a pus pentru prima dată problema dezvoltării internaţionale şi a listării la o bursă din regiunea central europeană, managementul UTI a decis să investească aproximativ 7 milioane de euro "într-un sistem informatic recunoscut internaţional, care să dea confortul managementului, auditorilor, autorităţilor şi investitorilor, ca se asigură transparenţa, trasabilitatea şi corectitudinea tuturor rapoartelor economico-financiare", ne-au spus reprezentanţii UTI.

În urma unui proces competitiv, a fost ales sistemul "Oracle E-Business Suite" versiunea 12. Contractul a fost semnat în anul 2006. În ianuarie anul trecut, zece companii din grupul UTI au schimbat vechiul sis­tem informatic cu cel furnizat de Oracle, care, conform contractului, avea termen de "trecere în producţie" pentru o serie întreagă de module şi funcţionalităţi. Potrivit Direcţiei de Comunicare Corporatistă din cadrul companiei, UTI a comunicat către "Oracle" toate nemulţumirile legate de funcţionalitatea sistemului: "Pentru finalizarea modulului de localizare şi pentru a înţelege complexitatea soluţiei, UTI a transmis < Oracle > România şi echipei < Oracle Support > toate detaliile necesare pentru identificarea soluţiilor la problemele apărute. Deoarece până în trimestrul al treilea din 2010 nu s-a întrevăzut posibilitatea ca < Oracle > să-şi onoreze obligaţiile contractuale, managementul UTI a hotărât, în urma unei serii întregi de atenţionări, să transfere acest diferend direcţiei juridice. Aceasta a demarat un proces de reconciliere care, conform documentelor semnate de UTI şi < Oracle >, trebuia să se încheie la sfârşitul lunii decembrie cu soluţionarea tuturor res­tanţelor şi cu implementarea tuturor modulelor lipsă. Nici acest termen asumat de Oracle nu a fost respectat, prin urmare concilierea a eşuat, deşi UTI a informat în scris Oracle că, dacă nici aceste termene nu se res­pectă, UTI va iniţia acţiune în justiţie. Deocamdată nu avem certitudinea că acest sistem va fi livrat conform clauzelor contractuale". Des­chiderea acţiunii în instanţă a avut loc în data de 10 ianuarie 2011.

Cu toate acestea, reprezentanţii companiei "Oracle" ne-au declarat, săptămâna trecută, că, până la momentul respectiv, ei nu au primit nicio înştiinţare în acest sens.

Prejudiciile sunt directe şi indirecte, spun sursele citate din cadrul UTI, subliniind că cele indirecte sunt foarte mari: "În prezent nu putem estima o valoare a acestora, suntem în curs de evaluare. Pretenţiile financiare au o valoare semnificativă, fiind justificate de valoarea mare a contractului şi de importanţa sistemului informatic în dezvoltarea UTI. Pretenţiile financiare vor fi formulate după evaluarea exactă a efectelor directe şi, mai ales, a celor indirecte".

Compania "Oracle" a mai fost acuzată, recent, şi de conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru defectarea sistemului. Astfel, Dorin Ionescu, directorul general al CNAS, a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, că problemele tehnice pe care le are sistemul informatic al CNAS sunt de la soft­ware-ul mamă al Companiei Oracle din America şi Australia, şi nu de la Sistemul Unic Integrat al Casei de Asigurări.

Reprezentanţii companiei "Oracle" ne-au declarat, însă, că societatea pe care o reprezintă nu face parte din consorţiul care a realizat sistemul, Oracle furnizând doar baza de date: "Integratorul de sistem nu a avut şi serviciile de suport de la noi, ci doar baza de date". Potrivit celor implicaţi în efectuarea acestui sistem, baza de date nu a fost afectată de erori şi func ionează la capacitatea maximă.

Compania multinaţională "Oracle" investeşte în fiecare an 4 miliarde dolari în cercetare şi dezvoltare, potrivit lui Sorin Mândruţescu, director pe România al "Oracle". Potrivit domniei sale, această sumă reprezintă cea mai importantă investiţie la nivel mondial, a unei companii din domeniu.

În ultimii ani, societatea şi-a extins semnificativ portofoliul, prin achiziţia a peste 60 de companii. În 2010, "Oracle" a finalizat achiziţia "Sun Microsystems", în prezent deţinând o categorie de produse ce acoperă hardware de companii, tehnologie, middleware şi aplicaţii de business.

"Prin achiziţiile sale, continuate de dezvoltare, compania a dus industria de IT la un stadiu neatins până acum", a subliniat, recent, directorul de ţară al societăţii, adăugând că "achiziţiile au rolul de a poziţiona < Oracle > pe locul de provider unic" şi că societatea va continua procesul de dezvoltare.

Ca urmare a acestei extinderi, "Oracle" a înregistrat, în ultimii şase ani, creşteri ale veniturilor cu 184%, dar şi creşteri în "free cash flow" şi cercetare-dezvoltare, cu 165% şi, respectiv 192%, a mai precizat Sorin Mândruţescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb