Lista statelor care produc vaccinuri anti-COVID-19 se va mări în curând cu un nou nume: Cuba. Cercetătorii din această ţară lucrează în total la cinci vaccinuri, dintre care două se află în ultima fază a studiilor clinice: Abdala şi Soberana 2. Cel de-al doilea vaccin candidat anti-COVID-19 dezvoltat de Cuba, denumit Soberana 2, are o eficienţă de 91,2% după administrarea a trei doze, a anunţat, săptămâna trecută, directorul laboratorului care a conceput serul. "Avem capacitatea de a produce un vaccin cu o eficacitate de 91,2%", a anunţat directorul Institutului de vaccinare Finlay (IFV), Vicente Verez. Portalul oficial de ştiri Cubadebate a informat, citând surse din cadrul institutului, că vaccinul are "o eficacitate de 91,2% împotriva cazurilor simptomatice", de "75,5% împotriva infecţiei" şi de "100% împotriva cazurilor severe şi fatale".
Vicente Verez anunţase la începutul lunii iunie că Soberana 2 avea o eficacitate de 62% după administrarea a două doze. "Este într-adevăr o cifră foarte ridicată", a spus Vicente Verez, care a subliniat că "obiectivul fundamental" al vaccinului este de a funcţiona în aşa manieră încât, pentru pacient, "acest coronavirus să se transforme într-o răceală obişnuită". Anunţul survine în momentul în care Cuba, cu o populaţie de 11,2 milioane de locuitori, se confruntă cu o creştere semnificativă a cazurilor de COVID-19, a înregistrat 218.376 de cazuri de coronavirus şi 1.431 de decese asociate COVID-19. Pe 21 iunie, grupul farmaceutic cubanez BioCubaFarma a anunţat că Abdala, primul vaccin anti-COVID-19 dezvoltat în America Latină, are o eficienţă de 92,28%, după trei doze.
Abdala urmează să primească în curând aprobarea oficială a autorităţilor cubaneze. Acest vaccin nu este încă autorizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dar Cuba, confruntându-se cu o creştere a numărului de cazuri, a început să administreze serul încă din luna mai în regiunile cele mai afectate de pandemie. Obiectivul Cubei este acela de a îşi vaccina toţi locuitorii până la sfârşitul anului cu seruri produse în ţară. Aflată sub embargo american din 1962, Cuba a început să-şi dezvolte propriile vaccinuri în anii "80. În prezent, 80% din vaccinurile incluse în programul său de vaccinare sunt fabricate pe insulă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2021, 07:28)
bravo!
felicitari!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2021, 14:02)
Iata totusi un mesaj corect din punct de vedere medical. Acelasi lucru il fac si celelalte vaccinuri, doar ca autoritatile medicale si fabricantii va mint ca va IMUNIZEAZA. Ticalosia guvernelor nu are limita. Cititi inca o data titlul..... daca sunteti vaccinati cu Pfizer sau alte vaccinuri occidentale, va veti infecta cu noul coronavirus, il veti da mai departe, dar aveti multe sanse (peste 90%) sa resimtit boala ca pe o raceala.
Problema cu afirmatia de mai sus este alta...... si daca nu luai vaccinul, cifrele tot cam acelea erau. Peste 80% dintre infectati erau asimptomatici sau faceau forme usoare. Doar 10-15% se traduceau in spitalizari si procente si mai mici, 5% in ATI.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2021, 14:07)
Daca vaccinul reduce numarul de ATI la 2%, atunci de fapt castigul vaccinarii este de doar 3%, adica 5% - 2%.
Daca insa il raportam (si asa se dezinformeaza prin staticile medicale).... eficienta vaccinului este de 60%. 60% este mult mai impresionat ca 3%. Daca ai fi spus ca reduce riscul cu 3% (absolut) atunci nu convingeai pe nimeni sa faca injectia. Daca spui ca reduci RELATIV cu 60%, .... alta poveste...... desi realitatea este aceeasi.
2.2. Bravo (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2021, 14:57)
An alternative, equivalent formulation of vaccine efficacy
V E = ( 1 ? R R ) × 100 %
whe reR R is the relative risk of developing the disease for vaccinated people compared to unvaccinated people.
De pe wikipedia.
ARU - ARV / ARU = (5 - 2) / 5= 3 / 5 = 0.6
The basic formula[6] is written as:
V E = (A R U ? A R V) / A R U × 100 %
Deci VE = 60%.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2021, 15:28)
Multumesc mult pentru completare.