VALERIU GHEORGHIŢĂ, PREŞEDINTELE CNCAV:  "Etapa a doua de vaccinare începe în 15 ianuarie"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 13 ianuarie 2021

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă

Autorităţile sunt pregătite pentru a iniţia, peste două zile, a doua etapă prevăzută în strategia naţională de vaccinare împotriva Sars-Cov 2, a declarat, ieri, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Sars-Cov-2 (CNCAV), cu prilejul unei conferinţe de presă.

"Pentru etapa a doua vor fi 750 de centre de vaccinare, dintre care 100 rămân din prima etapă din centrele din unităţile medicale. Vor fi 1766 de puncte de vaccinare şi putem vaccina peste 100.000 persoane zilnic. În realitate însă vorbim de 15000-16000 de persoane zilnic, iar în weekend este vorba despre un număr mai mic de persoane vaccinate. În etapa a doua numărul zilnic de persoane vaccinate va fi mult mai mare, deoarece pe lângă noile vaccinări vor fi efectuate şi dozele de rapel la persoanele vaccinate în prima etapă. Etapa a doua de vaccinare începe în 15 ianuarie, când echipele mobile vor merge la centrele pentru persoane vârstnice şi vor vaccinarea bătrânii care doresc acest lucru sau pentru care s-a obţinut consimţământul de vaccinare de la aparţinători. Platforma de programare pentru etapa a doua va fi gata în 15 ianuarie, iar de la ora 15 se va putea începe programarea. Programarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani şi a celor cu boli cronice se poate face individual, prin medicul de familie, prin call-center, prin direcţiile de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor. Pentru persoanele care sunt angajaţi în domenii de activităţi esenţiale, programarea se face prin intermediul angajatorilor", a spus Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV a amintit ce persoane sunt vaccinate în etapa a doua: adulţi cu vârsta peste 65 de ani; persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate; persoanele angajate în domenii de activitate esenţială.

Din categoria de boli cronice fac parte diabetul zaharat, obezitatea, bolile metabolice, inclusiv congenitale, afecţiunile cardiovasculare, afecţiunile renale, oncologice, pulmonare, neurologice, inclusiv sindromul Down, afecţiunile hepatice moderate/severe, afecţiunile autoimune şi imunodepresiile severe - pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

În etapa a doua pot fi vaccinate şi cadrele didactice, care se pot programa în acest sens, precum şi adolescenţii de peste 16 ani, dar care au boli cronice. Aceştia vor fi înscrişi în programul de vaccinare de medicii de familie sau de aparţinători.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că datele privind intenţia de vaccinare arată o creştere a intenţiei de vaccinare la 50%, iar 11% dintre cetăţeni doresc amânarea luării deciziei de vaccinare.

"În etapa a doua de vaccinare, numărul estimat al celor peste 65 de ani este de 3,8 milioane persoane, iar cu cele cu boli cronice ajungem la 5 milioane de persoane eligibile. Procentul de acceptare este de 50%, aşa că ar reieşi 2,5 milioane de persoane care ar fi de acord cu vaccinarea, la care se adaugă un milion de persoane din cadrul serviciilor esenţiale", a declarat preşedintele CNCAV.

Domnia sa a menţionat că până acum în ţara noastră au ajuns 450.450 de doze de vaccin, dintre care 160.980 de doze au fost distribuite în centre, iar până ieri la ora 12 peste 134.000 de persoane au fost vaccinate. Au fost înregistrate 468 de reacţii adverse, dintre care 191 reacţii locale şi 277 reacţii generale. Conform datelor oferite de medicul militare Valeriu Gheorghiţă, în etapa I au fost vaccinate 125.000 de persoane din cele 160.000 angajate în sistemul medical, ceea ce arată că în privinţa acestui domeniu se poate atinge o rată de 70%.

Valeriu Gheorghiţă a reiterat că vaccinarea este voluntară, nu este obligatorie, este gratuită şi oricine doreşte să fie vaccinat anti-Sars-Cov 2 o poate face printr-o simplă programare. El a mai spus că în luna februarie vom primi 780.000 de doze de vaccin Pfizer, iar în martie vorm primi încă 1,2 milioane doze de vaccin produse de aceeaşi companie. Din vaccinul produs de compania Moderna, ar urma să primim în februarie 400.000 de doze, din care primele 14.000 de doze vor ajunge astăzi în ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. MARS FETITA L. G. B.T.ISTA MUISTA NIMFOMAN CARE EȘTI MAȘINA DE SPĂLAT ȘI SUPTPULELE, REGRETATUL FAMILIEI DE CE NU SA VACCINAT PRIMUL PREȘEDINTELE VOSTRU IUBIT L. G. B.T.IST MUIST, SUGALAUL, BULANGIUL,, POPONAR UL, W. C. UL PUBLIC AL GAY LOR DE LA BRUXELLES. DE CE NU SA ÎNCEPUT CU SATANIȘTI, HITLERISTI, NAZIST II, FASCISTTII(MASA CU TACSU) CARE AU RENUNȚAT LA CETĂȚENIA ROMANA. HUO, HUO, HUO. RUȘINE SA VA FIE CRIMINALILOR HITLERISTI, FASCIȘTI, NAZIȘTI.

    Ce faci, mai Gheorghita, tocmai pe 15 ianuarie, de ziua nasterii marelui Eminescu, ti-ai gasit sa-ti incepi productia de vaccinuri la hectar? Ti-au trasat sarcina papusarii si/sau securistii, ca sa trecem de la Cantarea Romaniei a lui Ceasca, la Cantarea vaccinarii a OMS? Fa-ti treaba(mica si mare) cu spor, ca sa iasa recolta de vaccinuri, pe al patriei ogor!

    Şi-am zis verde lămâiţă 

    Colea-n vale-n grădiniţă

    Paşte calul lui Gheorghiţă! 

    Multă vorbă, puțină faptă la acești băieți.

    O vorbă goală continuă despre nimic concret.

    Nu era mai simplu de amplasat niste corturi in locuri publice unde sa vina lumea să se vaccineze? Ce rost au toate aceste povești? 

    ... comentariilor la articolele Bursa devine de-a dreptul coplesitoare. Bravo, Bursa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb