Vântu modelează România

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 6 august 2006

Adeptul lui Felix, ministrul economiei Codruţ Şeres, a compus un proiect de privatizare a "Petrom"-ului, împotriva lui Sorin Ovidiu Vântu, în mod special.

Pachetul de aproape 8% din acţiunile "Petrom" destinat vânzării către salariaţi - acele acţiuni pe care speculatorul Vântu vroia să le ia prin Asociaţia salariaţilor condusă de partenerul său, sindicalistul Liviu Luca - ar urma să se vândă "direct" către "persoanele îndreptăţite".

Direct, adică dreptul de cumpărare al acţiunilor "Petrom", din pachetul de 8%, "nu este transmisibil pe calea moştenirii legale, testamentare sau alt mod" (citat din Art. 1-(2) al proiectului lui Şeres de Hotărâre de Guvern).

Vântu şi-a manifestat mereu interesul pentru acţiunile Petrom - mai întâi şi-a ascuns dorinţele, apoi a cochetat voalat, cedând ispitei în mod explicit, în final.

Şi este de înţeles, pentru că "Petrom" este o afacere sigură, mai sigură decât o bancă, prin zăcămintele de petrol concesionate odată cu vânzarea sa. Exploatarea lor îi acoperă preţul de vânzare într-o jumătate de an, susţin unii pricepuţi.

Iar Sorin Ovidiu Vântu se pricepe şi-i plac afacerile sigure (de altfel, faima în piaţa de capital şi-a câştigat-o pentru că a mers întotdeauna "la sigur" - cum a făcut?, el ştie!).

Această prevedere din proiectul lui Şeres îl vizează direct pe Vântu, marele maestru al procurilor şi al afacerilor în care nu figurează drept acţionar. Când spune că dreptul de a achiziţiona acţiuni nu este transmisibil nicidecum, Şeres se referă la metoda clasică, practicată şi de Vântu (dar nu numai de el), prin care, contra unui comision binevenit, cel îndreptăţit la acţiuni îşi cedează drepturile printr-o procură notarială.

Şeres crede că aşa l-ar fi făcut praf pe Vântu...

Ceea ce este o naivitate. Căci Vântu, dacă este serios în intenţiile lui, n-are decât să încheie un contract de "option", finanţându-i pe cei îndreptăţiţi, în schimbul acţiunilor pe care aceia le cumpără cu banii lui.

Dar, dincolo de naivitate, ideea ministrului economiei este stupidă de-a binelea, pentru că suspendă un drept constituţional desfiinţând "instituţia procurii".

Căci, din zecile de mii de salariaţi "Petrom" îndreptăţiţi, este foarte probabil ca unii, câţiva, să fie indisponibili fizic, suferinzi pe caz de boală, netransportabili ori cu alte interese prin străinătate.

După Şeres, oamenii ăştia rămân cu buzele umflate, pentru că nu-şi pot delega drepturile nicidecum, ci trebuie să vină acolo, la privatizare, în persoană, pentru tranzacţia "directă"!

De!, un mic şi neînsemnat sacrificiu constituţional pe altarul nobilei cauze - Necuratul să fie alungat din acţionariatul Petrom.

De altfel, sunt public cunoscute "gingaşele" raporturi dintre Sorin Ovidiu Vântu şi Felix - şeful partidului din care face parte Şeres, magnatul Dan Voiculescu - amândoi fiind proproprietarii unor imperii în mass-media - televiziuni şi presă scrisă - în care s-au bălăcărit reciproc.

Interesant este că aceasta nu-i primul caz din istoria recentă când o lege este dată în mod special pentru Vântu.

Tot aşa, celebra limită de deţinere a acţiunilor celor cinci SIF-uri a fost adoptată ca să-l împiedice pe Sorin Ovidiu Vântu să pună mâna pe ele şi să le controleze.

Scandalul izbucnit anul aceasta în jurul limitei de deţinere în SIF-uri, este consecinţă a acelei terori cu care Vântu înfricoşase PSD-ul, cu zece ani în urmă. Şi încă, anul acesta Vântu i-a îngrozit pe liberali că şi-ar putea pune mintea să preia Fondul Proprietatea.

Ceea ce arată că Vântu a avut şi are în continuare, o influenţă puternică asupra profilului României, pe care l-a modelat. Aşa că el are dreptate să declare, public, aşa cum a făcut-o cu emfază: "Românii trebuie să se adapteze convieţuirii cu mine".

Cel puţin Şeres încearcă...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb