Vânzarea activelor şi participaţiilor statului, dezbătute în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 iunie 2021

Vânzarea activelor şi participaţiilor statului, dezbătute în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor

Proiectul de lege ce ar permite listarea la bursă a companiilor de stat şi acordarea posibilităţii societăţilor cu capital de stat care au probleme financiare să poată renunţa, contracost, la o parte din active, pentru stingerea datoriilor se află, astăzi, pe ordinea de zi a şedinţei comune a Comisiei de industrii şi servicii şi Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor. La şedinţa programată pentru ora 17, sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Energiei şi Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Raportul comun al celor două comisii ar fi trebuit întocmit în urmă cu două luni, mai precis în data de 20 aprilie, dar conducerile acestora au solicitat Biroului Permanent o prelungire a termenului respectiv, deşi proiectul de lege, care abrogă articolele 1, 2 şi 3 din legea 173/2020, a trecut de Senat în urmă cu trei luni. Mai mult, în 28 aprilie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a emis un aviz favorabil cu privire la adoptarea iniţiativei legislative.

Camera Deputaţilor este for decizional cu privire la acest proiect de act normativ, care a primit aprobarea Senatului. În 22 martie, senatorii, cu 70 voturi pentru, 51 voturi împotrivă şi zero abţineri, au aprobat iniţiativa legislativă care abrogă articolele 1-3 din legea 173/2020, lege prin care fosta majoritate parlamentară condusă de PSD a oprit, timp de doi ani, listarea la bursă a companiilor de stat şi vânzarea activelor în cazul companiilor cu grave probleme financiare.

Proiectul legislativ a stârnit dispute nu doar în interiorul Parlamentului, ci şi atunci când a fost dezbătut în cadrul şedinţei Consiliului Economic şi Social, unde părerile au fost împărţite cu privire la avizarea acestuia. Dacă cinci reprezentanţi ai patronatelor au votat pentru avizarea favorabilă, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale au considerat că "se impune completarea proiectului de act normativ cu un nou articol care să clarifice direcţiile sau domeniile ce urmează să fie susţinute ca urmare a unnor eventuale vânzări de acţiuni deţinute de către stat".

În schimb, şase reprezentanţi ai patronatelor şi reprezentanţii sindicatelor s-au opus acordării unui aviz favorabil considerând că expunerea de motive nu furnizează elementele referitoare la viitoare norme de aplicare, fapt ce poate da posibilitatea generării unor speculări de informaţii şi de a privilegia anumite categorii de potenţiali investitori, fapt ce contravine principiilor transparenţei informaţiilor şi a concurenţei loiale.

"De asemenea, instrumentul de prezentare şi motivare nu evidenţiază impactul asupra mediului concurenţial şi nici date referitoare la ajutoarele de stat şi nu justifică eliminarea restricţiilor în această perioadă, nefavorabilă din punct de vedere economic. Mai mult decât atât, mai degrabă statele cumpără acţiuni de la firmele ce au nevoie de ajutor, lucru permis de forma actuală a legislaţiei. Măsurile propuse nu sunt de natură a proteja interesul naţional în activitatea economică, fiind totodată susceptibile a lăsa locul unor interpretări şi abuzuri", au arătat reprezentanţii sindicatelor şi o parte dintre reprezentanţii patronatelor în documentul emis de Consiliul Economic şi Social.

Din păcate pentru ei, iniţiativa de act normativ are avizul favorabil al Consiliului Legislativ, aviz semnat de Florin Iordache, fostul deputat social-democrat care în urmă cu un an vota pentru interzicerea timp de doi ani a listării la bursă a companiilor de stat şi a vânzării unor active deţinute de acestea.

În expunerea de motive a proiectului legislativ se arată că suspendarea sau interzicerea vânzării acţiunilor sau activelor respective stabilite prin legea 173/2020 creează un statut discriminatoriu în raport cu operatorii cu capital privat şi în special concurenţi, riscul major fiind acela al diminuării resurselor financiare atrase, a imposibilităţii dezvoltării afacerilor sau implementării unor proiecte de investiţii majore, cu impact social şi economic de interes general.

"În acest sens, prin abrogarea articolelor 1, 2 şi 3 din legea 173/2020 (...) se vor evita atât agravarea situaţiei economice a unor operatori economici la care statul deţine calitatea de acţionar, potenţiale situaţii de intrare în insolvenţă şi afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum şi consecinţele în plan social. În acest fel, se poate asigura prin atragerea de investitori privaţi fluidizarea activităţii economice şi se evită riscul falimentării sau scăderii drastice a unor capacităţi de producţie a societăţilor, consecinţa cea mai gravă în acest caz fiind reprezentată atât de creşterea şomajului cât şi de amânarea sau întârzierea implementării unor proiecte de investiţii majore, cu impact social şi economic de interes general. (...) Adoptarea proiectului de lege va permite operatorilor economici să poată implementa programele de restructurare elaborate în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului 6/2019 (...). Menţinerea interdicţiei privind valorificarea participaţiilor aduce atingere dreptului operatorului economic de a solicita şi aproba programe de restructurare în vederea eficientizării activităţii în temeiul OG 6/2019, putând fi afectate astfel domenii de interes strategic pentru România precum industria de apărare, sectorul energetic şi transporturile", arată guvernul Cîţu în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Membrii Executivului estimează că realizarea transferului de acţiuni de la societăţile cu capital de stat va avea consecinţe benefice asupra redresării activităţii în economie prin implementarea unor măsuri care să conducă la eficientizarea activităţii acestora sub aspectul utilizării resurselor şi evitarea de blocaje financiare în economie.

În schimb, liderii opoziţiei parlamentare, atât cei din PSD, cât şi cei din AUR consideră că listarea companiilor de stat în actualele condiţii post-pandemice nu este benefică, deoarece acţiunile vor fi vândute la un preţ foarte mic şi nu vor fi atrase fondurile necesare investiţiilor în societăţile aflate în dificultate. Mai mult ei consideră că actualul proiect de lege va deschide calea privatizării unui pachet important de acţiuni de la Hidroelectrica - considerată de cei din PSD "perla energiei româneşti" -, precum şi privatizarea Transgaz, Transelectrica, a mai multor aeroporturi din ţară, precum şi a portului Constanţa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cand nu o sa mai aiba ce vinde ,iohanis,pnl,usr o sa ne vanda si pe noi ,

    Dupa ce termina de oferit tot ce este interesant pentru stapanii lor, citu/hoha/barna/ghinea si restul se vor cara. Ei nu vand, dau moka, eventual le mai dau si niste bani hienelor care cica sunt investitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb