Vânzarea Liberty Mall naşte controverse

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Companii / 10 august 2012

Vânzarea Liberty Mall naşte controverse

Florian Mateiţă, expert în insolvenţă: "În mod normal, nu era necesară întocmirea unui act de recunoaştere a datoriei Liberty Center, întrucât contractele de credit sunt titluri executorii"

Avocatul Violeta Oancea: Preşedintele CA al Liberty Center a semnat actul de recunoaştere a datoriei fără să consulte AGA sau pe ceilalţi membri ai CA

Hassan Awdi, administratorul Baalbeck Tourism, asociat cu 50% în cadrul Liberty Center: Acţiunile mele valorau 50 milioane de euro în 2007

Vânzarea Liberty Center din cartierul bucureştean Rahova, în cadrul licitaţiei de marţi, contra sumei de 60 milioane euro, naşte controverse.

Cumpărătorul este firma Rosequeens Properties, deţinută de Rosequeens Properties Limited, înregis­trată în Cipru. Administratorul societăţii este Ciprian Chiorean, legal manager la Bank of Cyprus, unul din creditorii mall-ului.

Mall-ul a fost executat pentru recuperarea unei unei creanţe de 61 milioane euro de către creditorii Eurobank EFG, Alpha Bank şi Bank of Cyprus.

Licitaţia a avut loc online, pe platforma fairsolve.com, deţinută de experţii în insolvenţă Gheorghe Piperea, Florian Mateiţă şi Mircea Deaconu, asociaţi în cadrul RomInsolv.

Potrivit Violetei Oancea, avocatul Baalbeck Tourism, firma care deţine 50% din părţile sociale ale Liberty Center (care a avut în proprietate activul mall-ul Liberty), nu era nevoie ca preşedintele Consiliului de Administraţie al Liberty Center, McCabrey Joseph Ivan, să semneze un act de recunoaştere a datoriei societăţii, având în vedere calitatea de titlu executoriu a contractului de credit.

Cu alte cuvinte, creditul era garantat cu activele Liberty Center, astfel că executarea se putea face prin lichidarea acestora.

În aceste condiţii, Violeta Oancea suspectează că documentul de recunoaştere a datoriei a fost eliberat pentru evitarea plăţii din partea băncilor creditoare a cheltuielilor cu executarea silită şi pentru ca notarul Andreea Nistorescu să încaseze un onorariu de 200.000 de euro.

Violeta Oancea afirmă:

"Profitând de faptul că reprezentatul legal al Baalbeck, respectiv Hassan Awdi, nu era în România, cu toate că societatea m-a împuternicit încă de la începutul lunii iunie să-i reprezint interesele, cu toate că am avut nenumărate întâlniri cu directorii de zonă ai Liberty Mall, numiţi de domnul Ivan, nu mi s-a pus la dispoziţie niciun document, ba, mai mult, nu am avut cunoştinţă nici de încheierea actului de recunoaştere a datoriei, încheiat încă din 8 martie 2012, de notarul Andreea Nistorescu.

Cu câteva săptămâni înainte de executare, lui Hassan Awdi i s-a trans­mis somaţia de la executorul judecătoresc privind executarea silită".

Contactat de ziarul BURSA, Florian Mateiţă ne-a declarat că, în mod normal, nu era necesară întocmirea unui act de recunoaştere a datoriei Liberty Center, întrucât contractele de credit sunt titluri executorii, iar punerea lor în executare se face printr-o procedură simplificată (declararea scadenţei anticipate, calculul dobânzilor şi penalităţilor, investirea cu formulă executorie şi executarea propriu-zisă).

Domnia sa precizează: "Este limpede că neplata ratelor de credit are ca finalitate ori executarea silită a garanţiilor de către creditori, ori des­chiderea procedurii insolvenţei împotriva debitorului. Este bine ştiut că ambele proceduri costă!"

Totodată, expertul în insolvenţă afirmă că recunoaştera unei datorii comerciale, eşalonarea sau rescadenţarea intră în sfera activităţii curente a unei societăţi comerciale, res­pectiv în atribuţiile administratorului ei.

Florian Mateiţă precizează:

"Singura problemă ar putea fi eventuala existenţă în actul constitutiv al societăţii a unei prevederi care să limiteze în mod expres mandatul administratorului la o anumită sumă peste care trebuie să ceară acordul Adunării Generale a Acţionarilor.

Nu cunosc, însă, prevederile actului constitutiv al Liberty Center şi nici nu am citit conţinutul recunoaşterii de datorie despre care este vorba, pentru a avea o părere".

Avocatul Violeta Oancea ne-a declarat că actul constitutiv al Liberty Center şi Legea societăţilor comerciale 31/1990 republicată l-ar fi obligat pe McCabrey Joseph Ivan, preşedintele CA, să-i consulte atât pe ceilalţi membri ai CA, cât şi pe acţionari: "Societatea era condusă de un CA format din mai multe persoane, care nu au fost convocate.

Ivan este singurul care a semnat decizia de recunoaştere a datoriei.

Plus că trebuia şi hotărârea AGA în acest sens, hotărâre care, însă, nu există".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. monday i will put on the net , a court sentence that forbid the execution. the deal with the notary and the executor was illegal and secret. a penal claim already was initiated .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb