Vânzări liniştite

MARIUS TIŢA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 septembrie 2014

Gheorghe Coman - "Bătrâna".

Gheorghe Coman - "Bătrâna".

Îmi era dor de o cronică liniştită de vânzare, să admir liniştit oferta, să văd preţurile cum zboară, să le girez cu un semn în documentaţia mea. Mai schimb o părere cu femeia în roşu de Şirato, care îşi frământă mâinile în aşteptarea ciocanului final al licitaţiei, uimită că preţul a trecut de estimarea cea mare, de 18 mii de euro, şi s-a dus până la 22 de mii. Colega ei, de Mutzner, la care fotoliul este roşu, este mult mai îndrăzneaţă, dar nu indecentă, îndrăznesc şi eu. Nu a reuşit decât 6 mii de euro, preţ minimal de pornire. Tot Mutzner are şi o ciobăniţă, greu de observat după o turmă de mioare blonde, conduse de un ierbivor negru, compoziţie de coafură cu şuviţă, cu semnătură peste cea mai galbenă tuşă, care s-a dat cu 7 mii de euro.

Mai mulţi oameni, într-o atmosferă grea de sală de aşteptare, o pictură din cele ce apar tot mai des, ale lui Carol Hubner, a plecat cu 3,750 de mii de euro. Cu 36 de mii de euro s-a vândut o imagine cu doar 2 personaje, o doamnă rurală cu un copil, mic, în braţe. Titlul 2014 este "Ţărancă cu copil", cel din 1904, de acum 110 ani, era "Ţigancă cu copil". Eu cred că niciunul nu este politically corect.

Dar să privim chipurile, expresiile, să baleiem niţel oferta. O scenă cu straie argeşene de sărbătoare, construită excepţional de autor, Jean Neylies, având în plin plan şi plină lumină o splendoare, ea, dar şi modelul, la fel, a fost adjudecată sub estimarea cea mai mică, cu 900 de euro. La scene cu femei conduce clar însuşi Nicolae Vermont. "Florăresele", aflate într-o pauză de job, chiar la office-ul lor, a urcat la 9,5 mii de euro, estimarea oprindu-se la 7,5 mii. În schimb, "Chivuţa", o imagine de o rară senzualitate involuntară, a mers la preţul de pornire, fiind adjudecată cu 6,5 mii de euro. Patru mii a obţinut şi o guaşă de Iser, o tânără întinsă pe o canapea, citind studenţeşte o carte. În schimb, "Odalisca cu şalvari verzi", una dintre cele mai bune realizări pe acest subiect ale lui Iser, maestru în domeniu, nu a găsit pe nimeni să dea măcar 40 de mii de euro. Chiar dacă avem şi dovada fotografică privind prezenţa sa, a picturii, în expoziţia Iser din decembrie 1938. Tot la chipuri de femei, frumoase, picturile, avem o balerină de Ion Musceleanu, un artist de redescoperit şi pentru contemporani, adjudecată cu 2,5 mii de euro, triplul estimării minimale, iar un chip expresiv, numit "Visare", de Petru Bulgăraş, a plecat rămânând la preţul de pornire, 800 de euro. "Ţigăncuşa", de acelaşi autor, portret tot cu privirea dusă spre lumi virtuale, a obţinut şi ea 600 de euro. O demoazelă, trasă în acuarelă de Lucia Demetriade Bălăcescu, cu sânii scoşi provocator din imposibilul corsaj prin simpla ridicare a mâinilor, în faţa oglinzii, a plecat la 2 mii de euro, estimare minimă. După ea, o piesă rară de Sterie Becu, umbre intense ce înconjoară o lumină de epidermă feminină ce cântă la un mic instrument cu coarde, a urcat la 2,250 de mii de euro, cât nu se estimase. Renunţând treptat la straie, ajungem la nuduri, doar vreo trei în licitaţia de impresionism şi postimpresionism de miercuri, de la Artmark. Cel mai mare preţ pentru cea mai mare ofertă este de doar 2 mii de euro pentru o creaţie cu semnătura lui Nicu Enea, ea însăşi meritând mai mult. Este drept, o reprezintă pe Elvira pozând sau pe Magdalena penitând, pentru că se intitulează, conform buletinului de licitaţie, "Penitenţa Magdalenei (Portretul Elvirei)". Acum chiar portret nu este, că o vedem din cap până în picioare, şi într-o iluminare de maestru. De merg câţiva anişori în urmă, îmi amintesc de un port, Dubrovnik, luat cu vreo 7 mii de euro, de însăşi, pe atunci, doamna Monica Columbeanu. Tot de Nicolae Enea, o incredibilă scenă cu bivoli scâldându-se a plecat la 1,4 mii de euro. Cu 1,8 mii de euro a fost vândut un nud feminin pictat de Theodor Cateliu, iar un spate de model nud, de Grigore Manea, a fost vândut cu 700 de euro.

Peisajul domină şi ne întoarce cu gândul la vacanţe. Cel mai mare preţ pentru un colţ de paradis a fost de 12 mii de euro şi a fost obţinut de Pallady, sub titlul comun "Peisaj din Franţa" şi subiect probabil din Provence. "Gondole la Veneţia" de Dimitrie Berea, "americanul", s-au dat cu 5 mii de euro, preţ de estimare mare, iar o Veneţie de Rudolf Negely, cu 1,8 mii de euro. Paul Scortesco, care apare şi sub pseudonimul Scorţescu, a pictat o fantă cu acoperişuri suprapuse, peisaj din Provence, cu munţii ce se duc în mare, şi pictura s-a vândut cu 3,750 de mii de euro. Un alt peisaj din provence de Scorţescu, mult mai amplu şi cu orizont de se văd şi munţii, s-a dat cu 1,6 mii de euro. Un peisaj tulcean de Miracovici, autor de afişe turistice, a fost vândut cu 2,5 mii de euro, şi o delicioasă pădure de fag de Adam Bălţatu a obţinut 1,4 mii de euro. Cu câte o mie de euro s-au dat "Veliere", dar şi un întreg "Sat de pescari" de Constion, precum şi un golf din Napoli. Începe să devină din ce în ce mai clar că Constion, ba chiar şi Constantin Ionescu, există, la licitaţia de care facem vorbire vânzându-se, binişor peste speranţa maximă, chiar o imagine cu atelierul său din Suceviţa. Ei bine, la discuţia despre portrete feminine trebuia să amintim o scenă de atelier cu bărbat elev şi profă indicându-I direct pe şevalet, de Constantin Vlădescu, care s-a vândut cu 1,3 mii de euro. Iar ca imagine din sfera proprie, "Grădina din faţa casei (din Câtcău)" de Nicolae Enea, adjudecată cu 2 mii de euro.

Nu îmi era deloc dor să atrag atenţia că au rămas nevândute, chiar şi la Artmark, piese deosebite. Şi nu avem dreptul să invocăm preţul pe post de motiv! "Personaj" de Mutzner, un han întreg de Artachino sau un peisaj cu casă de ţară de Schweitzer-Cumpăna, neadjudecate la estimări minime de 2 mii de euro şi preţ de pornire încă şi mai mic! Schweitzer-Cumpăna are cel mai mult de suferit în această vânzare, o lucrare reprezentând un tăietor de lemne cu interesante lumini peste strădania umană văzută sub un unghi şi mai interesant, fiind estimată la cel puţin 4 mii de euro, dar nevândută. Cu acelaşi interes pentru studiul luminii, "La lumina lămpii" de maestrul de la Piteşti s-a dat, totuşi, cu 2,750 de mii de euro. Un foarte interesant pointilism de Ion Mândru a rămas nevândut la nici 500 de euro, la fel o florăreasă, cam circulată pictura, de Apostol Mănciulescu, sub 700 de euro. Poate altădată, mâine de s-ar putea!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb