VARĂ FIERBINTE, ÎN STARE DE ALERTĂ Încă o lună de restricţii

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 16 iulie 2020

Încă o lună de restricţii

La patru luni de pandemie, Guvernul a decretat pentru a treia lună, consecutiv, starea de alertă.

Dacă în 16 martie, la instaurarea stării de urgenţă de către preşedintele Klaus Iohannis, aveam 168 de cetăţeni infectaţi cu noul coronavirus şi niciun deces, după patru luni înregistrăm un total de 34.226 de cetăţeni infectaţi cu Sars-Cov 2 şi 1.952 decese. Dacă ne referim la numărul de noi infectări în numai 24 de ore, în 16 martie am pornit cu 10 cazuri noi de infectare, iar în 15 iulie am ajuns la 641 de noi cazuri, după ce săptămâna trecută am înregistrat 698 de noi cazuri de infectare. Din analiza datelor, se poate observa simplu că, în ultimele două luni, odată cu măsurile de relaxare dispuse în starea de alertă, numărul cazurilor a crescut constant, ceea ce a atras inevitabil şi o creştere a numărului deceselor: de la un total de 1056 de decese cauzate de Covid până în prima zi a stării de alertă - 15 mai, am ajuns după două luni de alertă la 1952 de decese.

Iar acest trend a fost favorizat şi de atitudinile liderilor formaţiunilor parlamentare situate pe partea stângă a eşichierului politic din ţara noastră, care, fie au amânat sau au boicotat unele măsuri luate de Guvern pentru împiedicarea răspândirii pandemiei, fie au negat existenţa pericolului reprezentat de noul coronavirus. La aceste atitudini s-au adăugat şi bâlbele membrilor Cabinetului Orban, care au fost surprinşi nerespectând restricţiile la diferite chefuri şi sindrofii organizate în instituţiile publice.

În aceste condiţii, singura soluţie a Guvernului, la recomandarea specialiştilor, a fost prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Şi menţinerea în continuare a unor restricţii pentru domeniul HoReCa, printre care se numără şi lipsa oricărei activităţi în interiorul restaurantelor, cluburilor, barurilor şi altor unităţi similare.

Totodată, se menţin restricţiile cu privire la organizarea concertelor, spectacolelor de teatru, reprezentaţiilor artistice şi competiţiilor sportive în privinţa numărului spectatorilor, măsurilor de protecţie şi siguranţă şi desfăşurării acestora.

Guvernul a decis, ieri, în urma hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

Referitor la noua perioadă de stare de alertă, premierul Ludovic Orban a precizat: "Nu introducem nicio restricţie nouă, păstrăm aceleaşi măsuri. Singura problemă este că va trebui să scoatem din HG izolarea şi carantinarea până se aprobă legea în Parlament şi să o reintroducem în urma unei şedinţe extraordinare după acel moment".

Stare de alertă, fără măşti de protecţie pentru persoanele aflate în dificultate socio-economică

Măsura luată de Guvern a fost anunţată în prealabil de preşedintele Klaus Iohannis, dar a fost prefigurată de Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, care, cu prilejul dezbaterilor nesfârşite din Comisia Juriidică a Senatului privind legea carantinării şi izolării în caz de epidemie, a declarat: Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care avem o creştere a numărului de cazuri...".

În acest timp, membrii Cabinetului Orban şi specialiştii din domeniul medical vorbesc despre măsurile de protecţie printre care se numără şi purtatul măştilor în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun. Numai că cele 115 milioane de măşti de protecţie promise de Guvern pentru 2,3 milioane de persoane aflate în dificultate socio-economică, nu au ajuns la beneficiari, din cauza achiziţiei publice care a durat prea mult şi a celor două contestaţii formulate după desemnarea societăţii câştigătoare. Deşi au trecut două luni de stare de alertă, Guvernul nu a reuşit să livreze măştile de pro­tecţie către persoanele aflate în dificultate.

Cu toate acestea, preşedintele Klaus Iohannis a precizat, ieri, că autorităţile vor continua să ia măsuri care să ducă la relansarea economiei.

Klaus Iohannis a spus: "Nu vor fi luate măsuri care inhibă economia. Guvernul are în pregătire - şi o să prezinte la momentul oportun - noi şi noi acte normative şi hotărâri care pun în practică programul de revigorare economică care a fost prezentat.

Revigorarea economică este extrem de importantă după această perioadă complicată prin care am trecut. Şi tot în legătură cu revigorarea economică este şi discuţia pe care o voi avea vineri şi sâmbătă la Bruxelles, în Consiliul European. Este foarte important ca România să obţină o sumă cât mai consistentă pentru revigorarea economiei".

Referitor la relansarea economică, amintim că una dintre măsurile lansate de Guvern în aceste patru luni de pandemie este programul IMM Invest prin care s-au acordat garanţii de la stat pentru creditele obţinute de antreprenori pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii. La începutul acestei săptămâni, valoarea garanţiilor acordate de către stat se ridica la peste 10,2 miliarde lei pentru 11.589 de IMM-uri, în numai două luni de la lansarea programului, conform informaţiilor oferite de site-ul FNGCIMM.

În acest moment, în portalul www.imminvest.ro sunt înregistrate 65.342 IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 miliarde lei, din care aproximativ 60 miliarde lei reprezintă solicitări pentru credite de investiţii, iar peste 25 miliarde sunt solicitări pentru credite capital de lucru.

Până acum peste 400.000 de contracte de muncă au fost desfăcute, iar numărul exact al persoanelor care au rămas fără un loc de muncă în ultimele patru luni, din cauza pandemiei, este mult mai mare decât numărul contractelor desfăcute. La aceşti şomeri se adaugă alte sute de mii de cetăţeni români care au revenit în ţară în perioada pandemiei şi care nu au un loc de muncă.

Referitor la relansarea economică, menţionăm că, deşi au trecut două luni de când Executivul a promis o măsură pentru sprijinirea companiilor mari în privinţa capitalului de lucru şi investiţiilor pe timpul pandemiei, schema respectivă, deşi a primit acordul Comisiei Europene, nu a fost încă implementată de membrii Cabinetului Orban. Încă două luni pierdute pentru companiile mari afectate de pandemie.

Guvern impotent, din cauza majorităţii parlamentare

Cert este că Guvernul intră într-o nouă perioadă de stare de alertă fără a avea încă mijloacele necesare pentru combaterea răspândirii epidemiei, pentru relansarea economică şi nici fondurile necesare pentru rezolvarea problemelor sociale. Proiectul legislativ depus de Executiv pentru reglementarea carantinării şi izolării a fost prins ieri din nou în hăţişul Comisiei juridice din Senat, iar până la închiderea ediţiei plenul Camerei superioare nu fusese convocat pentru a se pronunţa, în calitate de for decizional, cu privire la acest act normativ, care totuşi a trecut de votul deputaţilor. În acest timp, mii de persoane au ieşit din carantină sau izolare, profitând de decizia Curţii Constituţionale. Numai până ieri 727 de pacienţi testaţi pozitiv cu Sars-Cov 2 şi internaţi în spitale au părăsit, la cerere, unităţile medicale.

Vom bifa a cincea lună de pandemie şi nu ştim dacă vom reveni în curând la viaţa dinainte de Covid-19, chiar dacă ar trebui să fie organizat un referendum de modificare a Constituţiei, prin care condamnaţilor penal li se va interzice pentru o perioadă accesul la funcţiile publice, şi chiar dacă ne vom afla în campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie. Alegeri care, încă nu se ştie, dacă se vor putea desfăşura în cazul în care, la mijlocul lunii august, Guvernul va decide o nouă a prelungire a stării de alertă. Referitor la alegeri, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a spus: "Cu precauţii, se pot organiza şi alegeri. Dacă putem deschide şcolile, putem organiza şi alegeri".

Însă, nimic din ceea ce programează autorităţile pentru perioada următoare nu mai pare sigur, prin prisma evoluţiei pandemiei şi a negării acesteia de către o parte a populaţiei care a ales să nu se mai supună niciunei hotărâri luată de factorii de decizie pentru împiedicarea răspândirii pandemiei şi pentru protecţia cetăţenilor.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au decis "cu de la sine putere" prelungirea stării de alertă în toată ţara şi apreciază drept "o minciună", afirmaţia că nu există altă cale, fiind, în opinia sa, posibilă impunerea de "măsuri excepţionale" în zonele în care situaţia epidemiologică o cere.

"După legea care permite politrucilor de la Direcţia de Sănătate Publică să interneze oameni cu forţa şi să le confişte bunurile, astăzi Guvernarea Iohannis-Orban a decis, cu de la sine putere, prelungirea stării de alertă în toată ţara cu încă 30 de zile. Sigur, pentru ei e mai simplu să distrugă economia decât să testeze, aşa cum au promis, la nivel naţional şi să impună stări excepţionale acolo unde situaţia epidemiologică o cere. E mai simplu să interneze oamenii cu forţa decât să testeze la frontiere pe toţi cei care intră în România şi să ia măsuri de izolare. Şi în general pentru ei e mai simplu să calce în picioare drepturi şi libertăţi decât să prevină. Este o minciună afirmaţia lor că nu există altă cale decât cea a stării de alertă la nivel naţional. Există posibilitatea instituirii unor măsuri excepţionale doar în localităţile sau judeţele care pot deveni focar de infecţie", a scris Tăriceanu, ieri, pe Facebook.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Acest guvern totalitar a arătat încă o dată că România, fara democrație constituțională, ar fi cea mai jegoasa dictatura din UE. Adică, doar sa-i lași pe alde Mao - Iohannis & Orban sa facă legi restrictive pentru popor e crimă curată, despotismul și favorizarea corporațiilor urcând la cote maxime in cel mai scurt timp

    1. Si ce ar trebui sa faca ei, dupa tine?

      Omul are libertatea să trăiască și să moară cum vrea pe acesta lume. Statul nu are dreptul să intervină în libertățile omului.

      Votez PSD cu ambele mâini la viitoarele alegeri  

      Mai bine ai vota cu capul. Cu mâinile poți sa te ștergi la..., lasa ca-ți spun eu

    Conspirationismul a prins aripi in Romania din cauza analfabetismului functional la cote record in Europa. Suntm si cei mai nespalati din Europa, dar si cei mai prosti. Consecinta se vede. Si in accidentele rutiere (manifestare clara a lipsei de inteligenta), dar si in cresterea infectarilor atunci cand romanii sunt lasati cu propria responsabilitate (sau lipsa).

    1. Presa a fost plătită sa promoveze religia FIAREI pe toate canalele pana la îndobitocirea completa a acestui popor de sclavi.

    PEROAda ..,e tirziu si era noapte...,e PRECAUT.....

    Pai, acum cu restrictiile astea si incalcarile drepturilor cetatenesti, in Colonie avem "Romania concediului ratat", in schimb, in vilele luxoase de la Miami si din insulele Madeira, avem "Romania concediului de lux, bine facut"!

    1. Ba da mult ai ai mai tras de te ... grija de CO, i-a baga niste praf cu Cola si stai de rupe terasa in Regie ...

       

    Am avut mai intai 555 cazuri, acum avem 777 cazuri....lumea se va bucura și va primi cu brațele deschise cifra magica a Fiarei 666 care descrie cel mai bine mascarada totalitară pe care o trăim.

    Multă sănătate 

    ca sunt compatriot cu idiotii schizofrenici care "nu cred" in COVID si ies cu copii fara masca pe strada , in Piata Victoriei , etc. sa arate ei ce inseamna LIBERTATEA...

    Toata lumea nu stie ce si cum sa faca sa minimalizeze riscurile , aici pe plaiurile noastre sunt unii pe baricade pentru "drepturile omului" si impotriva "mastii" care e semn de sclavie????? (ma voi sunteti sanatosi la cap??? EVIDENT NU...) 

    Lasatii pe altii sa traiasca si mergeti voi direct la cimitir sa manifestati acolo fara masca, fara bun simt, fara viitor, pana treceti intr-o lume mai buna pe masura voastra! 

    Vai de capul si economia noastra, ca peste tot acum in lume (exceptie RPC , ce coincidenta si ce prezent global interesant!) dar vine unul altul cu foamea de voturi si populismul in sange de zice dublati alocatiile, mai puneti 40% in plus la pensii, deschideti terasele non stop!! 

    Dragi mioritici eu nu FAC politica ( imi este scarba de de cei care sunt experti in toate :medicina , fotbal, politica, etc.) DAR am bun simt: pai va ganditi voi (asa un piculet) ca le marim pe toate si peste doua luni nu mai primim NIMIC??? ca nu mai e de unde! 

    Terasa si clubul merita sa fie ultima statie inainte de spital ??? Asta e tot ce puteti ?  

    In Grecia de ce naiba mergeti sa stai la granita si dupa aia in orase pustii si plaje goale ? Da bine? Asa e obiceiul de la Stefan cel Mare ? 

    Copii aia de zburda pe strada pana la 22.00 nu sunt ai vostrii ? Acum sunt bine, dar maine??? 

    SINCER nu vreau sa traiesc 100 de ani , dar sunt satul de atatea imbecili care isi dau cu parerea si fac "revolutii" ca sa fie "liberi" sa moara ... 

    1. Bai taticule, daca ti-e frica de Covrig 19, cine te opreste sa respecti indemnul Plavanulu si sa stai acasa! Asa ca, nu te mai preocupa tu de starea mintala a romanilor, ci preocupa-te de propria ta stare, pt ca, la felul in care iti exprimi frustrarile , se pare ca ai probleme grave la mansarda!

      Nu imi este "frica" de covid...

      Problemele mele sunt si ale tale "taticule" :poluarea si virusi nu stau la usa ta ca esti tu destept si nemuritor... 

      Nu am spus sa stai in casa (analfabetule ca nici macar nu stii sa citesti) am spus sa MINIMALIZEZI riscurile , sa porti masca, neuron solist ce esti! Sa nu te dai in stamba pe strada si in club! Asta am spus! 

      Starea mintala e un dat pentru fiecare , la tine e clar ca nu e o problema , ca nu ai cu ce! 

      PS 

      Iti recomand SINCER sa NU porti masca , ca asa poate scapam de un idiot pe lumea asta... 

      Cred ca fiecare are dreptul la o opinie (argumentata corect daca poti).

      Daca nu esti de acord cu cineva nu este necesar sa jignesti , evident ti se raspunde la fel si din dialog devine un concurs de injuraturi . 

      O seara frumnoasa la amandoi.

      Corect 100%, imi cer scuze pentru "derapaj" ...

      Nu ma deranjeaza ca cineva nu este de acord cu mine (insa m-a deranjat exprimarea) 

      Nu e cazul sa intru intr-un "concurs" de asemenea natura.. 

      Fiecare se exprima conform educatiei primite si posibilitatilor intelectuale si in concluzie elimin din 6.2 orice referire fata de autorul 6.1 si imi pastrez opinia din 6.0. 

      O seara buna.

    Arafat e din ce in ce mai odios. Bolnav de publicitate, dictator pana in maduva oaselor. Hai sictir, Raed!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb