VARUJAN VOSGANIAN, DUPĂ ÎNTÂLNIREA CU INVEST NIKAROM, CUMPĂRĂTORUL MECHEL: Victor Chumakov ia în calcul vânzarea "Mechel" Brăila şi Câmpia Turzii

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 25 februarie 2013

Victor Chumakov ia în calcul vânzarea "Mechel" Brăila şi Câmpia Turzii

"Invest Nikarom" vrea să repornească uzinele din Târgovişte şi Buzău şi să le reorganizeze pe cele din Brăila şi Câmpia Turzii

Noii investitori de la "Mechel" intenţionează să repornească unităţile de la Târgovişte şi Buzău, la începutul lunii martie, după cum a declarat, vineri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei. În urma unei întâlniri pe care a avut-o cu Victor Chumakov, unul dintre acţionarii "Invest Nikarom", care a cumpărat cele cinci active "Mechel" din ţara noastră, domnia sa a precizat că cele două combinate vor funcţiona la o capacitate de circa 80%.

"Acest lucru înseamnă că 3.000 din 4.000 de salariaţi vor reîncepe lucrul", a mai spus Varujan Vosganian, adăugând că investitorii au în vedere posibilitatea atragerii de investiţii în scurt timp după repornirea activităţii la Târgovişte şi Buzău.

Unităţile de producţie de la Brăila şi Câmpia Turzii vor fi supuse unui proces de reorganizare.

"În funcţie de acest lucru, se va dis­cuta şi numărul de salariaţi care vor fi reintegraţi. Acţionarul nu a exclus ipoteza unor disponibilizări, dar le-a pus în corelare cu reuşita acestei strategii", potrivit oficialului.

Domnia sa a spus că Victor Chumakov nu exclude ipoteza să vândă aceste două combinate, dacă există un investitor interesat în acest sens.

Cel mai probabil, la Brăila şi Câmpia Turzii, angajaţii vor rămâne, deocamdată, în şomaj tehnic, fiind plătiţi cu 75% din salariu.

Ministrul Vosganian a precizat că Victor Chumakov a ridicat mai multe probleme. Acesta a reclamat regimul fierului vechi, "faptul că el se exportă, în condiţiile în care este o materie primă importantă pentru industria siderurgică românească, fără să existe o strategie la nivelul UE care să protejeze Europa de exportul fierului vechi către pieţe terţe".

Investitorul de la "Mechel" s-a plâns şi de faptul că producţia autohtonă este expusă riscurilor ce vin din fraudele la TVA. "Sunt firme care importă la preţuri mici oţelul beton, iar după aceea dispar şi nu plătesc niciun fel de TVA. În evaluarea «Mechel», această fraudă se ridică la 15% din nivelul pieţei de profil. «Mechel» spune că că ar fi vorba de 100.000 de tone de oţel beton aduse din sudul României prin firme care nu plătesc TVA", a declarat domnul Vosganian.

Victor Chumakov a solicitat ajutorul Guvernului în ceea ce priveşte returnările de TVA, potrivit ministrului de resort, care a precizat: "Spun că există controale la Ministerul Finanţelor care se prelungesc şi blochează unele companii. Le-am promis că voi avea o discuţie cu Ministerul Finanţelor, pentru a grăbi unele controale".

Potrivit oficialului de la Ministerul Economiei, ţara noastră este implicată, împreună cu alte state producătoare de oţel, într-o amplă acţiune la nivel europen de elaborare a unui plan privind oţelul, România fiind printre susţinătorii unui astfel de program care să fie integrat într-un proiect de reindustrializare.

Varujan Vosganian a declarat: "Este vorba de crearea unor condiţii de competitivitate pentru industria siderurgică europeană, serios afectată de criză. Industria siderurgică românescă a fost printre cele mai afectate. Din 2008 până în 2012, a pierdut o treime din capacităţile sale productive, producţia de oţel a scăzut de la circa 5 milioane de tone la circa 3 milioane de tone şi a pierdut aproximativ 10.000 de locuri de muncă, de la 32.000 la 22.000. În acest context, privim cu foarte multă preocupare evoluţia «Mechel», care dispune de capacităţi de circa un milion de tone - producţie oţel şi are circa 4.000 de salariaţi, dispersaţi în toate regiunile ţării".

"Invest Nikarom" a preluat, zilele trecute, de la grupul rus "Mechel", activele pe care acesta le avea în ţara noastră, pentru suma de 52 de euro.

Tranzacţia a vizat compania "Mechel East Europe Metallurgical Division" SRL şi combinatele "Ductil Steel" Buzău, "Ductil Steel" Oţelu Roşu, "Mechel" Câmpia Turzii, "Mechel" Târgovişte şi "Laminorul" Brăila.

Firma "Invest Nikarom" SRL Bucureşti, înregistrată în România, are ca asociaţi în părţi egale pe Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii cu cetăţenie rusă, părinţii Olgăi Chumakova, şeful reprezentanţei "Mechel" în ţara noastră.

Producţia combinatelor "Mechel" de la noi a fost oprită temporar, anul trecut, angajaţii intrând în şomaj tehnic.

Combinatul siderurgic "Mechel" Târgovişte a cerut, marţi, intrarea în insolvenţă, pentru reorganizare, într-un dosar înregistrat la Tribunalul Dâmboviţa.

Înainte să-l cumpere "Invest Nikarom", combinatul de la Târgovişte fusese preluat de "Mazur Investments Limited", care a intrat în posesia a 86,6034% din capitalul social al uzinei târgoviştene printr-o majorare de capital făcută de "Mechel International Holdings" GmbH, prin aport în natură, în data de 15 februarie 2013, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori abia în data de 19 februarie, zi în care a fost făcut şi anunţul de vânzare a tuturor celor cinci active către "Invest Nikarom".

Acesta arată că "Mazur Investments Limited" este o firmă înregistrată în Cipru.

Miercuri, premierul Victor Ponta a promis că Executivul va sprijini orice nou investitor care să salveze uzinele "Mechel" din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A, parca plata tva la incasare nu era buna! Luati teapa atunci! Faceti o baza de date cu aia care lucreaza asa (cu patronii) si sa ii urmariti penal. Daca esti prieten cu Vosganian asa bine propune-i asta.Si faceti povizioane pt. asta , ii platiti statului impozitul pe acestea cand atmosfera economica va va permite sa renuntati la ele! Ca si bancile isi tin juma' din fonduri in provizionate fara impozite pe ele, fara nimic!Riscul de tara ce sa-i faci ! Pai chiar ele prin il creaza prin practicile curente!Nu va mai ghidati politic fratilor ci economic !!!Altfel veti fi ca si pana acum zbatandu-va brownian intr-un acvariu cu pesti nebuni care isi dau seama ca le scade apa repede!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb