Varujan Vosganian nu vrea sa fie doar ministrul energiei, ci al economiei

MAKE
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 martie 2007

Varujan Vosganian nu vrea sa fie doar ministrul energiei, ci al economiei

Rigiditatea pieţei organizate a energiei va fi diminuată prin măsuri concepute de Minis­terul Economiei în colaborare cu Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei, ast­fel ca preţurile să poată să fluctueze, într-o măsură, de-a lungul şedinţelor de tranzacţionare operate de OPCOM, a declarat ziarului "BURSA" ministrul economiei, domnul Varujan Vosganian.

"În clipa de faţă OPCOM func­ţionează crispat, participanţii nu au posibilitatea să-şi modifice preţurile pe evoluţia cerere-ofertă", explică domnul Vos­ganian, adăugînd: "Pentru ca piaţa să descopere preţul corect, pînă săptămîna viitoare (n.r. - interviul a avut loc săptămîna trecută), vom da o construcţie în care avem în vedere ca obiective flexibilizarea mecanismului de stabilire de tranzacţionare pentru contractele bilaterale, posibilitatea introducerii unor contracte standardizate, a unor contracte de tip forward, posibilitatea utilizării unei alte platforme cum ar fi Bursa Română de Mărfuri - nu ştiu încă soluţia".

Ministrul economiei spune că reprezentanţii Comisiei Europene privesc cu interes consolidarea pieţei noastre a energiei şi ne încurajează să transformăm piaţa operată de OPCOM într-o bursă regională a Balcanilor.

"Asta ar însemna ca tranzacţiile de energie din regiune să fie negociate pe platformele naţionale, dar clearing-ul să fie asigurat de OPCOM, în mod centralizat", explică în continuare ministrul, dar ne temperează imediat entuziasmul: "Aşa ceva ar presupune o investiţie foarte costisitoare - este un soft complicat legat de sistemul bancar internaţional care costă câteva sute de milioane de euro, costă foarte mult şi ar reclama sprijinul financiar al Băncii Eu­ropene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare".

Tranzacţia energetică are un corespondent financiar, spune Vosganian:

"Astfel de tranzacţii presupun garanţii - asta dorim, dar ca să facem asta trebuie să discutăm cu Comisia Europeană pentru că am observat că am moştenit de la Ministerul Economiei multe şi asta este una dintre ele: efectiv negocieri cu BIRD sau Banca Mondială nu s-au făcut".

La observaţia ziaristului de la "BURSA" cum că, totuşi, valoarea de circa 700.000 de euro a tranzacţiilor zilnice de pe piaţa noastra de energie nu este cine ştie ce ditamai afacerea, ministrul economiei a replicat:

"Dragul meu, aici nu este ca la Bursa de Valori unde eşti tu obişnuit, nu poţi vinde aceeaşi acţiune de 10 ori pe săptămînă, aici un kilowat nu se poate vinde decât într-o singură zi, a doua zi este alt kilowat. La Bursa, a doua zi acelaşi pachet îl cumperi şi-l mai vinzi o dată. Dincoace, piaţa anuală de energie se ridică, în total, la aproximativ 2 miliarde de euro".

România, în general, susţine punctul de vedere al Comisiei Europene în legătură cu strategia energetică, relatează ministrul Vosganian, care spune că astfel de probleme au constituit subiectul discuţiilor cu Andries Piebalgs, Comisarul european pentru energie care ne-a vizitat recent:

"Suntem una din ţările cele mai deschise la propunerile comisiei europene cu privire la strategia energetică. Am obţinut câteva puncte importante anume, am obţinut exercitarea suveranităţii naţionale asupra programelor nucleare, ceea ce este foarte important, pentru că sunt în Europa cei care ezită şi care au închis reactoare nucleare. România are un program de dezvoltare a energiei nucleare, noi vrem să ne mărim de patru ori producţia.

Am propus deja guvernului o construcţie financiară care să utilizeze pieţele bursiere pentru finanţarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

În perioada următorilor ani dorim să îmbunătăţim structura de producere a energiei electrice, dorind creşterea producţiei pe hidro şi pe nuclear, ceea ce va face un mix avantajos din punctul de vedere al pieţei şi-mi oferă posibilitatea să orientez preţurile în aşa manieră încât să fie suportabile. Poziţia MEC în legătură cu piaţa de energie se încadrează în politica BNR de ţintire a inflaţiei pe 2007".

Asaltat de întrebările noastre care vizau numai domeniul energiei, Vosganian exclamă:

"În primul rând Ministerul Economiei vreau să fie un Minister al Economiei,nu doar un Minister al Energiei!", continuînd astfel:

"Ministerul Economiei este promotor al mai multor direcţii strategice. Pe comerţ internaţional, vreau ca România să numai fie numai un rezervor care aşteaptă bani, România vreau să fie o ţară care investeşte în străinătate, România să aibă şi o strategie de expansiune economică nu doar receptor de fluxuri financiare. Aşa vom reuşi să diminuăm deficitele poziţiei externe ale României.

Apoi, o strategie privind competitivitatea bazată pe eficienţa energetică. Cât timp România va cheltui pentru aceeaşi unitate de patru ori mai multă energie decât alte ţări din UE, va fi greu să ajungem la competitivitate.

În sfîrşit, promovarea investiţiilor: pregătim în această primăvară o nouă lege a investiţiilor, care să cuprindă şi un capitol separat pentru energiile neregenerabile. Din punctul de vedere al energiei, România este o ţară importantă a UE şi căutăm să ne sporim prestigiul,

După ce consolidăm piaţa energiei, în câteva săptămâni, după aceea mă voi preocupa de dezvoltarea pieţei bursei. Am această responsabilitate, fie şi numai pentru că am fost iniţiatorul legii bursei de valori".

Într-adevar, Varujan Vosganian este cunoscut că "omul pieţei de capital" - a condus ani la rînd Comisia dedicată Pieţei de capital din Senat şi este unul dintre puţinii politicieni care "o mănîncă pe pîine".

Cu această promisiune că va continua şi din poziţia de ministru al economiei să pună umarul la dezvoltarea pieţei de capital, şi cu promisiunea că va acorda atenţie constituirii pieţei organizate a cerealelor (tărăgănată de peste un deceniu), ne declarăm satisfăcuţi de intenţii: să dobîndim, alături de bursele de valori, două alte burse - de energie şi de cereale -, nu înseamnă altceva decît să funcţionalizăm economia noastră, aşa-zis "de piaţă", dar care, în prezent, nu prea are pieţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb