VASILE CIOLPAN, ROMGAZ: "Terminalul LNG de la Alexandroupolis ne va permite intrarea în pieţele din sudul Europei"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 august 2019

Terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) de la Alexandroupolis, oraş la Marea Egee, va permite intrarea Romgaz (SNG) în pieţele din sudul Europei prin împachetarea gazelor extrase din ţara noastră cu gazele lichefiate provenite din import, a declarat ieri Vasile Ciolpan, directorul departamentului comercializare energie din cadrul SNG, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

"Există un proiect de a crea o nouă poartă de intrare a gazului lichefiat (n.r. american) în sistemele de transport europene prin Grecia, respectiv pe la Alexandroupolis, (terminal) conectat direct în Coridorul Sudic. Noi, ca societate, am avut întotdeauna o preocupare de a ne diversifica sursele, ca o măsură de acoperire a riscului, pentru a fi mai competitivi sau a reacţiona în caz de situaţii extreme şi am căutat tot timpul, referitor la sursa de import care există, alte surse de import. Ne preocupă în continuare, iar Alexandroupolis este o posibilitate de a ne diversifica sursa (de import)", a spus reprezentantul producătorului naţional de gaze, care a adăugat: "Mai mult, după ce gazele descoperite (în regiunea Mării Caspice) îşi vor face efectul ca sursă, vom putea să folosim sistemul de transport la care are acces (terminalul) ca posibilitate de a ne împacheta gazele noastre cu gazele lichefiate şi a intra în pieţele din sudul Europei. Vedem o oportunitate şi suntem la faza de analiză, de cântărire a situaţiei şi de a fructifica această oportunitate".

Coridorul Sudic este un proiect al Comisiei Europene prin care executivul european îşi propune diversificarea surselor de aprovizionare, respectiv preluarea de gaz natural din Azerbaidjan. Romgaz are relaţii bune cu SOCAR, compania de stat de la Baku care dezvoltă noi zăcăminte în zona Mării Caspice. Ţara noastră este menită să se lipească de Coridorul Sudic prin interconectorul de gaze Româ­nia-Bulgaria şi conducta BRUA.

În orice caz, odată finalizat, Coridorul Sudic va aduce gaze din Marea Cas­pică către Europa în Italia pe ruta Georgia-Turcia-Grecia-Albania-Marea Adriatică prin intermediul a trei conducte de gaze, din care primele două, cea din sudul Caucazului (South Caucasus Pipeline) şi cea care traversează Turcia (Trans-Anatolian Pipeline) sunt deja gata. Ultima parte a Coridorului Sudic, anume conducta Trans-Adriatică, este în construcţie şi va fi dată în exploatare în 2020, potrivit estimărilor Comisiei Europene, conducta având o capacitate de zece miliarde metri cubi de gaze pe an, asigurând 2,4% din consumul total de gaze naturale al Europei.

Acţionarii Romgaz sunt convocaţi în septembrie pentru a aproba achiziţionarea unui pachet de 20% din Gas­trade, compania elenă ce dezvoltă terminalul de lângâ Alexandroupolis. Investiţia iniţială a SNG este posibil să fie de 12,5 milioane de euro, a spus recent Adrian Volintiru, directorul general al producătorului naţional. În plus, investiţiile pe care Romgaz trebuie să le realizeze pentru următorii doi ani, cât urmează să dureze execuţia proiectului, sunt de încă 12,5 milioane de euro.

Adrian Volintiru a declarat: "Acolo este o structură deja definită, cu cinci acţionari, care ar avea fiecare o participaţie de 20%. Decizia (n.r. de investiţie) aparţine acţionarului majoritar şi va fi luată la momentul respectiv. Deocamdată suntem în procesul de evaluare de risc şi din punct de vedere economic a indicatorilor, aşa cum au fost prezentaţi de către partea grecească", domnia sa adăugând: "După ultima vizită pe care noi am făcut-o la Atena rezultă faptul că, la sfârşitul anului, partea grecească ar urma să ia decizia finală privind această investiţie (...). Însă, din informaţiile mai recente pe care le-am primit, fără să fie oficiale, înţeleg că această decizie va fi amânată pentru anul viitor. Deci, din toate punctele de vedere suntem în grafic".

De proiect este interesat, natural, operatorul grec de transport de gaze DESFA, dar şi Bulgartransgaz, operatorul sistemului naţional de transport gaze din Bulgaria, precum şi un exportator mare american de LNG, Cheniere Energy. Acesta din urmă are în exploatare gaze de şist în SUA pe care le-ar vinde astfel în Europa.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din Romgaz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb