VASILE DÎNCU:  "România susţine implicarea SUA în eforturile comune ce urmăresc consolidarea apărării europene"

G.D.
Politică / 26 mai 2022

"România susţine implicarea SUA în eforturile comune ce urmăresc consolidarea apărării europene"

Ţara noastră susţine implicarea Statelor Unite ale Americii în eforturile comune ce urmăresc consolidarea apărării europene, a declarat, astăzi, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la marcarea Memorial Day, la Ambasada SUA din Bucureşti, informează Agerpres.

"Ne aflăm într-un moment de cotitură a istoriei, într-un context de securitate turbulent şi imprevizibil, când în arhitectura mediului internaţional bazată pe reguli apare o nouă contestare. Acţiunile Federaţiei Ruse în Ucraina reprezintă încălcări grave ale dreptului internaţional şi ale angajamentelor internaţionale asumate şi de Federaţia Rusă, precum şi ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, respectiv ale inviolabilităţii frontierelor sale. România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată, brutală şi profund ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei", a spus ministrul.

Dîncu a adăugat că "prezenţa forţelor americane în România are, dincolo de componenta de securitate, şi o foarte importantă dimensiune simbolică". "Împreună cu militarii români, militari americani protejează şi apără valorile euroatlantice care definesc în mod esenţial societatea noastră. Democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărui popor de a-şi decide propria soartă", a afirmat ministrul şi a evidenţiat că "parteneriatul strategic cu SUA este esenţial pentru securitatea României".

La rândul său, David Muniz, Charge d'Affaires al SUA, a subliniat că "prietenia şi alianţa de care ne bucurăm acum cu aliaţii noştri români, loiali, au fost construite pe baza curajului şi a sacrificiului lor".

"De la foste entităţi beligerante la entităţi ideologic opuse, în spatele unei cortine de fier care cândva împărţea continentul, acum suntem uniţi de o solidaritate de neclintit. Veteranii noştri ne-au adus în acest punct. Această zi le este dedicată lor", a arătat diplomatul.

El a vorbit de situaţia actuală de securitate. "Cum războiul face din nou ravagii pe acest continent, noi şi aliaţii noştri avem privilegiul de a fi moştenit o manta de protecţie de curaj neclintit, determinat. Zi de zi, ni se aduce aminte, în mod dureros, de nevoia existenţială de a avea o Alianţă Transatlantică puternică şi unită, de descurajarea sa eficientă şi de capacităţile sale de apărare", a arătat Muniz.

Astfel, "confruntată cu invazia nejustificată, ilegală, barbară a Rusiei în Ucraina, lumea paşnică este nevoită să îşi reamintească de faptul că nu există înlocuitor pentru securitatea colectivă".

"Suma Alianţei noastre este cu ordine de mărime mai mare decât părţile sale componente. Contribuţia uriaşă a României la NATO este foarte apreciată, la fel ca acţiunile individuale ale bărbaţilor şi femeilor care îmbracă uniforma. Este o onoare să îi numim aliaţi; având în vedere că forţele maligne încearcă să tragă lumea înapoi în zilele negre de acum 80 de ani, ne linişteşte foarte mult faptul că niciunul dintre noi nu este singur, în lupta cu această provocare", a apreciat diplomatul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb