Vecinii de peste Prut se agaţă de noi în visul european

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 21 aprilie 2006

Republica Moldova îşi îndreaptă privirile tot mai serios către spaţiul european, încercînd să lase în urmă apartenenţa la statele sovietice, deşi regimul politic din această ţară aminteşte de relaţiile strînse cu Federaţia Rusă.

Barometrul Opiniei Publice realizat de Centrul de analize şi investigaţii CIVICUS relevă faptul că ţara noastră este plasată în topul preferinţelor cetăţenilor moldoveni. Aceste preferinţe vizează atît sprijinul pe care ţara noastră îl poate oferi Moldovei în procesul de integrare în UE, cît şi în ceea ce priveşte preferinţele de vecinătate.

În următorii zece ani, Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană, este opinia a 31,8% din cetăţenii moldoveni, în timp ce categoria scepticilor este situată la zece procente, din moment ce aceştia cred că ţara lor nu va intra niciodată în clubul ţărilor europene. Drumul european trebuie să vizeze o colaborare cît mai strînsă cu România consideră 18%, în timp ce 36,4% cred că apropierea de structurile economice europene se va produce cînd va exista o reformă profundă în propriul stat. Ţara noastră este considerată cea mai bună vecină al Moldovei de către 46,7% din respondenţi, în timp ce următoarele două ţări preferate sunt Rusia şi Ucraina cu 14%, respectiv 10% din opţiuni.

Uniunea Europeană este considerată destinaţia ideală pentru 70,2% din moldoveni, nu însă şi aderarea la structurile organizaţiei trans-atlantice NATO, care reprezintă o opţiune doar pentru 22,9%, din moment ce Moldova se consideră o ţară neutră, potrivit aprecierilor cetăţenilor ei (35%).

Tinerii din ţara vecină sunt cei care cred în primul rînd că ţara merge într-o direcţie greşită (52%), dar cu toate acestea cetăţenii moldoveni cred că statul trebuie să intervină în economie (14%) şi doar 11% consideră că trebuie atraşi investitori străini.

Percepţia negativă asupra propriei ţări îi face pe moldoveni să se teamă cel mai mult de sărăcie (35,8%) şi doar în proporţie de 4,7% de corupţie, deşi 60% din ei consideră că nu pot conduce afaceri proprii fără să dea mită funcţionarilor.

Euro-optimismul vecinilor de peste Prut este contrazis de preferinţa acestora pentru Partidul Comuniştilor care este creditat ca salvatorul economiei naţionale (32%) sau ca principalul partid în Parlament (70%). Nu este de mirare că oportunitatea plecării din Moldova pentru o perioadă de timp surîde moldovenilor (47,6%), în timp ce 15,7% vor să părăsească ţara definitiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb