VERONICA TONCEA, PREŞEDINTELE FONDULUI DE GARANTARE A CREDITULUI RURAL: "Băncile să vină cu oferte de finanţare adaptate situaţiei actuale din agricultură"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 3 iulie 2009

Doar 1.500 de fermieri au reuşit să ia credite garantate, valoarea totală a finanţării fiind de circa 900 de milioane de lei

Fondul de Garantare a Creditului Rural ar putea funcţiona şi în campania agricolă de toamnă

Băncile ar trebui să realizeze un pachet personalizat de finanţare pentru ceea ce înseamnă agricultura la ora actuală, adaptat la gradul de absorbţie a fondurilor europene, consideră Veronica Toncea, preşedintele Fondului de Ga­rantare a Creditului Rural.

Într-un scurt interviu acordat ziarului BURSA, domnia sa arată că, până la ora actuală, doar 1.500 de fermieri au reuşit să ia credite garantate de către fond, valoarea totală a finanţării fiind de aproximativ 900 de milioane de lei.

Conform spuselor sale, agricultura naţională este privită, în continuare, cu destul de multă reticenţă de către instituţiile bancare când vine vorba de finanţare, din mai multe motive.

În primul rând, multe dintre firmele care au aplicat pentru proiecte cu finanţare europeană şi care vor un credit bancar, sunt firme noi care nu au posibilitatea să demonstreze că au o sursă de venituri din care să-şi plătească dobânda până la implementarea proiectului.

"Această problemă ar trebui să fie depăşită de către băncile comerciale, eventual prin crearea unui produs bancar care să permită absorbţia fondurilor europene în contextul respectării normelor proprii de creditare şi solicitării implicării noastre în toate proiectele", a precizat Veronica Toncea.

În al doilea rând, agricultura, faţă de alte ramuri economice, este mult mai riscantă din punct de vedere al condiţiilor meteo, şi atunci, în momentul în care un agricultor se prezintă la bancă şi nu are o poliţă de asigurare încheiată pentru riscurile naturale încep să apară problemele.

O altă problemă ar fi dobânda.

În momentul în care dobânda a crescut, fluxul de numerar al firmelor s-a schimbat, mai ales în condiţiile actuale de criză economică şi financiară.

"Din partea noastră se poate acorda garanţie şi pentru producţie, şi, astfel, se preia o parte din riscuri şi pentru ceea ce înseamnă creditele pentru producţie, dar în mod deosebit, atunci când se discută despre proiecte europene, noi preluăm integral riscul de creditare pentru că dăm garanţie de 100% la valoarea creditului", a adăugat preşedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural.

Veronica Toncea a subliniat că instituţia sa a cerut o hotărâre de Guvern, prin care să se stabilească suma fixă pe hectar de aşa manieră încât mecanismul să poată funcţiona şi pentru campania agricolă din toamna acestui an.

"Fondul a funcţionat pentru campaniile agricole din 2008, pentru primăvara acestui an, şi probabil, vom face acelaşi mecanism şi în toamnă", a menţionat domnia sa, adăugând că, la ora actuală, a început procedura de rambursare din sumele încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Până în prezent, doar BCR, BRD, CEC şi Procredit Bank au agreat acest mecanism de creditare.

Fondul oferă 50% garanţie din valoarea creditelor, iar diferenţa de 50% se garantează cu cesiune de creanţă pe suma care o încasează de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN S.A. oferă un instrument financiar care permite accesul investitorilor la credite şi alte instrumente de finanţare, prin acordarea de garanţii financiare.

Suma garantată de către Fond, în lei sau valuta, reprezintă maxim 50% din valoarea creditelor de producţie pe termen scurt/acordurilor de garanţie bancară, inclusiv pentru beneficiarii programului SAPARD şi 70-100% din valoarea creditelor/scrisorilor de confort acordate/emise de instituţiile de creditare în scopul asigurării cofinaţării proiectelor de investiţii realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, respectiv FEADR, FEP, FEGA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb