Recursul compensatoriu va fi abrogat prin asumarea răspunderii Guvernului, în cazul în care legea de abrogare nu va fi adoptată în următoarele două săptămâni de către Parlament, a declarat, ieri, vicepremierul Raluca Turcan.
Aflată la Sibiu, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale, Raluca Turcan a spus: "Guvernul PNL are mandat în favoarea celor cinstiţi, nu a infractorilor! Ne punem mandatul la bătaie ca să apărăm oamenii cinstiţi puşi în pericol de fosta guvernare prin recursul compensatoriu. Abrogarea recursului compensatoriu este atât de importantă pentru noi, încât ne vom angaja răspunderea dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament. Sub pretextul unor condiţii improprii de detenţie, PSD a scos pe porţile puşcăriilor aproape 20.000 de infractori periculoşi care ameninţă viaţa oamenilor. Problema posibilelor amenzi din partea CEDO va fi rezolvată prin alte mijloace, cum ar fi brăţări electronice, personal de probaţiune sau chiar construcţia unui nou penitenciar. În niciun caz eliberarea infractorilor înainte de termen nu este o soluţie".
Vicepremierul susţine că asumarea răspunderii guvernului pe pachetul de legi privind justiţia va privi şi prorogarea termenului de pensionare anticipată pentru magistraţi, pentru a evita blocarea actului de justiţie şi rejudecarea a mii de procese.
Turcan a mai spus: "Vom mai include modificarea condiţiilor de vechime pentru accederea în magistratură, dar şi trecerea de la completele de doi judecători la cele de trei în instanţele inferioare. Anihilarea abuzurilor PSD în justiţie nu mai poate fi tergiversată. Tolerarea atacurilor la justiţie de dragul infractorilor, girată de PSD, nu mai poate continua".
Declaraţiile vicepremierului cu privire la amânarea dispoziţiilor privind pensionarea judecătorilor şi procurorilor care au împlinit 20 de ani activitate în magistratură intră în contradicţie cu dorinţele acestui corp profesional. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a realizat o amplă consultare în cadrul tuturor instanţelor şi parchetelor din ţară cu privire la modificările legislative făcute de fosta majoritate parlamentară condusă de PSD şi de fostele guverne social-democrate.
În urma consultării, cei mai mulţi magistraţi au votat pentru menţinerea vârstei minime de pensionare la 20 de ani de activitate şi pentru modificarea sau abrogarea legii recursului compensatoriu.
În privinţa desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, majoritatea judecătorilor şi procurorilor de la instanţele din ţară au susţinut că secţia specială nu mai trebuie să îşi continue activitatea. În schimb, în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Parchetului General, precum şi la Curtea de Apel Bucureşti, judecătorii şi procurorii susţin că Secţia specială îşi poate continua activitatea doar după ce modul de funcţionare a ei va fi modificat printr-un nou act normativ, care să stabilească strict atribuţiile şi limitele activităţii, în funcţie de dispoziţiile legale şi constituţionale în vigoare şi de recomandările din rapoartele MCV şi GRECO şi din Opiniile Comisiei de la Veneţia.
1. legea justitiei statului mafiot
(mesaj trimis de jany în data de 02.12.2019, 05:34)
care legea justitiei adica legea mafiei....procurorii si militienii nu au termene sa rezolve dosarele penale, le tin cu anii pt ca le permite legea mafiota....Anaf creeaza decizii de impunere si trimit repejor sesizari penale de evaziune la Parchet unde nu rezolva nimeni nimic cu anii iar Anaf te casapeste pt ca contestatia ta nu e valabila in justitie pina nu se rezolva penalul ...care nu se mai rezolva. Vorbiti jurnalistilor despre șegea mafiei asa zisei justitii...legea politicienilor mafioti si ultracorupti.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2019, 22:57)
da bine ai scris romane !
2. 8 mil de votanți în Ro-democrație
(mesaj trimis de A politic în data de 02.12.2019, 06:15)
nu contează ( 18,2 mil votanți cu drept de vot --10 mil de votanți ) ?