Videanu: Cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, blocată de bănci

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 20 noiembrie 2009

Videanu: Cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, blocată de bănci

Companiile care au aprobate proiecte de investiţii energetice finanţate din fonduri europene au mari probleme cu asigurarea cofinanţării, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Adriean Videanu.Majoritatea beneficiarilor nu reuşesc să ia credite de la bănci, chiar dacă aceste proiecte sunt semnate.

Ministrul Videanu afirmă: "Reticenţa băncilor faţă de finanţarea proiectelor energetice şi nu numai, contractate cu fonduri europene, este nejustificată în condiţiile în care riscul pe care şi-l asumă este minim, deoarece investiţiile beneficiază de cofinanţare nerambursabilă europeană. Fac un apel către bănci să se orienteze către finanţarea proiectelor europene pentru că au cel mai mic risc. În sistemul bancar este o birocraţie de neînţeles şi o rezervă nejustificată în finanţarea proiectelor pe fonduri europene pentru proiecte din toate domeniile. Acest lucru a condus la o insuficientă finanţare a sectorului privat".

Ministerul Economiei a semnat, ieri, şase contracte de finanţare din fonduri europene a unor proiecte de producere de energie din surse regenerabile. Natalia Vasile, directorul Unicom 2000, unul dintre beneficiari, susţine că s-a "chinuit" cu acest proiect timp de doi ani şi jumătate pentru că sistemul bancar este blocat şi băncile au mari reţineri în finanţarea proiectelor care nu le aduc profit imediat pe termen scurt.

Adriean Videanu a subliniat că Ministerul Economiei a avut mai multe consultări cu principalele bănci din ţara noastră, care au agreat, prin memorandumuri, finanţarea sectorului energetic. Marile bănci au şi creat divizii speciale pentru acest sector, dar sunt extrem de prudente când vine vorba de acordarea finanţărilor, deşi au resursele necesare. Ministrul Videanu afirmă: "Creşterea economică a României nu poate să aibă loc fără finanţarea băncilor. Din octombrie s-a stopat căderea economică, iar noiembrie şi decembrie vor fi luni de creştere. La această creştere contribuie major sistemul energetic. Voi continua discuţiile cu băncile pentru a le convinge să finanţeze sectorul energetic". Domnia sa a adăugat că sectorul energetic a avut o contribuţie puternică în economie în acest an, cu investiţii în derulare de 1,2 miliarde de euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb