VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" / ADRIAN OROS, MINISTRUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE: "Trebuie să scăpăm de vânătorii de subvenţii"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 30 octombrie 2020

Adrian Oros

Adrian Oros

"Avem o proprietate agricolă polarizată"

În viitorul Program Naţional Strategic pentru agricultură, prevăzut pentru anii 2021-2027, va trebui să scăpăm de vânătorii de subvenţii, astfel încât banii dedicaţi fermierilor să ajungă acolo este nevoie, conform domnului Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Domnia sa precizează: "Avem şi noi, ca alte ţări, vânători de subvenţii de care va trebui să scăpăm în viitorul Program Naţional Strategic, iar cât mai mulţi dintre banii dedicaţi fermierilor să ajungă la cei care lucrează cu adevărat pământul".

Adrian Oros spune că România are la dispoziţie două surse de finanţare a agriculturii: "Avem Programul Naţional Strategic, care presupune 20,678 de miliarde de euro în următorii şapte ani, şi anume: 13 miliarde de euro pentru plăţi directe prin Pilonul I, respectiv 7,67 miliarde de euro prin Pilonul II; şi Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă, din care până acum am reuşit să obţinem de la Guvern 6,5 miliarde de euro pentru infrastructura de gestionare a apei şi 750 de milioane de euro pentru reţeaua naţională de co­lectare, depozitare, promovare şi dis­tribuţie a produselor româneşti".

"Avem un grad de asociere foarte slab"

Una dintre marile probleme ale agriculturii noastre este polarizarea proprietăţilor, conform domnului Adrian Oros, care spune: "În urma analizei nevoilor din domeniu, am identificat câteva probleme, particularităţi pe care le are agricultura noastră. În primul rând, încă avem o proprietate polarizată: 97% dintre fermieri lucrează 40% din teren în ferme de sub 50 de hectare; 0,56% dintre fermieri lucrează 40% din suprafaţă în ferme mai mari, cu peste 300 de hectare, şi abia 2% lucrează 21% din suprafaţa arabilă în ferme medii, care au o suprafaţă între 50 şi 30 de hectare. Aceasta este situaţia proprietăţii în ţara noastră".

Domnul Oros continuă: "Avem un grad de asociere foarte slab, avem puţine cooperative, un mediu asociativ încă neconsolidat. Ne dorim ca această consolidare a mediului asociativ să fie accelerată pentru că este foarte importantă". Ministrul Agriculturii mai declară: "Avem o problemă cu forţa de muncă, dar avem şi o îmbătrânire a populaţiei rurale şi a fermierilor: numai 29% din populaţia rurală are sub 40

de ani şi doar 11% are mai puţin de 55 de ani. Avem un abandon crescut al zonelor cu constrângeri naturale".

Adrian Oros mai atrage atenţia că încă avem o agricultură meteodependentă, iar "în 2020 am simţit din plin acest lucru. Sistemul nostru de irigaţii este nefuncţional şi aproape distrus".

Domnia sa aminteşte şi faptul că avem o balanţă comercială deficitară, care "a luat-o la trap" de prin 2015-2016. "Anul trecut am avut 1,3 miliarde de euro deficit", spune ministrul Agriculturii, adăugând: "Avem o promovare slabă şi un grad redus de comercializare a produselor româneşti".

"1-1,2 milioane de hectare din culturile de primăvară - afectate de secetă"

Ministrul Agriculturii afirmă că ne aflăm într-un context "mai deosebit" anul acesta, pentru că, peste evoluţia pandemiei de Covid-19, care a produs pagube substanţiale în domeniul agriculturii şi al industriei alimentare, s-a suprapus, în zona Mării Negre, în Dobrogea, în sudul Moldovei şi o parte a Olteniei, o secetă extremă, pedologică, care a provocat pagube imense fermierilor atât la culturile din toamna lui 2019, cât şi la cele din primăvara anului 2020.

"Dacă pentru culturile din toamna lui 2019 suprafaţa afectată a fost de 1,11 milioane de hectare, se pare că aceeaşi cifră, respectiv 1-1,2 milioane de hectare din culturile din primăvara aceasta, în principal de porumb şi floarea soarelui, sunt afectate de secetă", precizează domnul Oros.

"Vom da bani fermierilor pentru animale care există în realitate, nu pe ce aveau în baza de date în 2013"

Fermierii din ţara noastră vor primi, începând din 2021, bani pentru animalele pe care le deţin în mod real, nu pentru cele pe care le aveau în anul 2013 în baza de date, spune ministrul Agriculturii, adăugând că această modificare este rezultatul negocierilor din Parlamentul European: "Am vrut şi am reuşit să păstrăm sprijinul cuplat voluntar atât în sectorul zootehnic, cât şi în cel vegetal, în zone aflate în dificultate. Am reuşit să păstrăm ajutorul naţional tranzitoriu, care este practic de la bugetul naţional, dar care trebuie negociat la Comisie. Acest sprijin trebuia să se termine în 2020, dar am reuşit să-l prelungim până în 2027, iar în Parlament am reuşit să schimbăm şi anul de referinţă. Astfel, vom da bani fermierilor pe animale reale, nu pe cele pe care le aveau în baza de date în 2013".

Domnia sa mai spune că trebuie rezolvată încă "o problemă destul de delicată şi importantă", cea a plafonării subvenţiilor. "Noi, ca stat, avem o poziţie pe care am exprimat-o în ultima perioadă: această plafonare să fie voluntară, la decizia fiecărei ţări membre, şi să o combinăm cu o plată redistributivă", declară ministrul Agriculturii, menţionând: "Să sperăm că în trialogul care va urma vom obţine şi acest lucru, astfel încât să putem ajunge la concluzia că mare parte din ce ne-am propus în Programul Naţional Strategic se va îndeplini".

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: "Suntem încă în negocieri în privinţa Politicii Agricole Comune (PAC), atât în Consiliul AGRIFISH din Parlamentul European, cât şi la Comisia Europeană. Ţările membre încearcă să îşi impună priorităţile în funcţie de strategia Comisiei, de proiectul Green Deal, de strategia pe biodiversitate şi de strategia Farm to Fork. Săptămâna trecută am încercat să susţinem în Consiliul AGRIFISH priorităţile României: am dorit o flexibilitate mai mare pe eco-schemele impuse de strategia Green Deal în aşa fel încât să nu pierdem banii europeni în condiţiile în care aceste eco-scheme vor fi obligatorii pentru ţările membre, dar voluntare pentru fermieri. Este foarte important ca aceste eco-scheme să fie acceptate de fermieri, respectiv să vină să compenseze exigenţele Green Deal, iar banii să nu fie pierduţi".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cam tarziu v-ati trezit sa scapati de vanatorii de subventii. Sunt foarte multi. Zgarie pamantul, fenteaza agricultura se prefac ca cultiva si iau banii. Ar trebui ca subventiile sa fie corelate exponential cu productia realizata. Produci mult iei subventie, te faci ca produci, nu iei nimic!

    1. Oare toti idioti trebuie sa si de cu parerea, stii oare cu ce se mananca munca in agricultura

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb