Comunitatea profesorilor din România şi industria IT trebuie să facă "sharing" de resurse pentru bunul-mers al educaţiei în această perioadă, consideră Emil Onea, vicepreşedintele Uniunii Profesorilor de Informatică din România (UPIR). Onea mai spune că organizaţia sa face eforturi în prezent pentru introducerea unor cursuri de IT şi programare şi la clasele primare.
Acesta a precizat: "Eu am colaborat multă vreme cu organizaţia ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii - n.r.) şi vreau să vă spun că colaborarea cu ANIS a adus mult câştig educaţiei. Influenţa ANIS în programa de gimnaziu este în cursul de tehnologia informaţiei şi programare de la clasele gimnaziale. Noi facem eforturi acum să avem programare şi tehnologia informaţiei şi la clasele primare. Avem un curs pentru profesori în sensul acesta şi sper să convingem multă lume să facem acest lucru. (...) Mă interesează foarte mult pe mine şi colegii mei pentru a face legătură cu industria pentru a ne ajuta, i-am ruga (pe membrii asociaţiilor de business din IT - n.r.) să facă lucruri chiar şi pro-bono. Pentru că educaţia este importantă şi pentru cei în vârstă şi pentru cei tineri. Trebuie să facem sharing de resurse (...) astfel încât să contribuim la digitalizare. De exemplu nu poţi să dai tablete copiilor pur şi simplu fără să le recomanzi şi o platformă (educaţională). Ceva care să îi ajute pe educatori şi elevi să intre într-o grădină educaţională".
Onea a mai spus că este nevoie ca societatea să facă front comun pentru educaţie.
"Este nevoie să facem împreună front comun, chit că avem business în domeniul comunicaţiilor sau business pe platforme (educationale), putem face un efort comun în aşa fel încât (educaţia remote) să meargă bine. Comunitatea internetului trebuie să aducă oameni împreună, nu să-i divizeze. Eu lucrez de 20 de ani pe o platformă a companiei Cisco, gratuită. Din 1999 lucrez pe această plaatforma şi o folosesc la clasă. Şi nu numai eu, sunt mulţi profesori care folosesc astfel de unelte. Acestea trebuie aduse în faţa profesorilor şi elevilor ca scule normale în aşa fel încât să aducem comunităţi mari de oameni care să îşi împartă resursele", a afirmat Emil Onea.