VIDEOCONFERINŢA BURSA "TELECOMUNICAŢIE & EDUCAŢIE" /RĂZVAN ORĂŞANU, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI ŢINE DE NOI: "Tehnologia a revoluţionat rând pe rând toate sistemele omeneşti, a venit vremea educaţiei"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 4 septembrie 2020

Răzvan Orăşanu

Răzvan Orăşanu

Tehnologia a revoluţionat rând pe rând rând pe rând aproape toate sistemele şi structurile umane, iar acum în pandemie a venit rândul educaţiei, consideră Răzvan Orăşanu, preşedintele Asociaţiei Ţine de Noi.

Acesta a afirmat: "Ideea că vine Ministerul Educaţiei în piramidal şi gândeşte nişte lucruri foarte deştepte pe care le cascadează prin inspectorate şi ajung la sate este o idee perimată. Tehnologia este în esenţă descentralizată. (...) Tehnologia a revoluţionat rând pe rând aproape toate sistemele şi structurile umane. De la sectorul bancar la sistemul de taxi şi de hoteluri. Toate sistemele au fost bulversate de tehnologie. A venit şi rândul educaţiei, în special în pandemie. Să nu vă imaginaţi că după ce vor trece 4-5 ani de adopţie accelerată a tehnologiei educaţia va rămâne la fel. În digital şi în zoom sau alte platforme nu se poate recrea informaţia analogică. Este o utopie să crezi că o să stai cu camera în faţa tablei şi o să spui la fel lecţia pentru elevii din digital precum pentru elevii din faţa ta cărora le scrii cu creta. Aceşti oameni încă nu au aflat că, din nefericire, capacitatea de concentrare a unui tânăr în faţa unui device a scăzut conform unor studii europene de la 12 secunde la 8 secunde. Noi avem o populaţie căreia ne adresăm care va vrea informaţia frântă în calupuri de 8 secunde. Din cauza asta eu sunt un dinozaur că am cont pe Facebook iar toţi cei de 15 ani au conturi pe Tiktok şi pe Instagram".

Orăşanu a adăugat: "Cred că nu folosim totuşi puterea pe care o avem, tăria pe care o avem în sectorul IT şi de telecomunicaţii pentru a o duce acolo unde e nevoie de ea în sectorul educaţional şi în alte zone. Mă supăr foarte tare de fiecare dată când aflu că mari multinaţionale sau firme foarte puternice din Bucureşti şi din alte zone ale ţării au contracte şi livrează pentru universităţi europene sau oraşe europene soluţii smart şi digitale. Deci noi avem români specialişti în software care lucrează în România pentru multinaţionale principale dar soluţia merge în Olanda, în Berlin, în Austria, în Marea Britanie, făcută de experţii noştri. Şi noi trebuie să ne adaptăm şi să fim capabili măcar resursele pe care le avem într-o parte a economiei - zona IT cu rezultate excepţionale - să reuşim să le ducem în zona de educaţie unde nu stăm la fel de bine".

Acesta consideră că ne trebuie un parteneriat public-privat în zona asta deoarece problema este mult prea mare pentru a fi rezolvată fie doar de autorităţile centrale fie de companii ce adaptează, rând pe rând, câte un liceu la nevoile lor de viitori angajaţi.

Orăşanu a mai citat un chestionar realizat la nivel naţional de Consiliul Naţional al Elevilor, pe aproape, 10.000 de elevi din România, care a arătat că aproape 20% nu au acces deloc la device-uri pentru şcoala online sau la telecomunicaţii.

"Să nu uităm, paranteză culturală, că acum 4-5 ani Ministerul Energiei ne spunea că sunt 100.000 de gospodării în România fără curent electric. Dar revin. Din elevii care au acces la platforme o parte din ei au spus că sunt în competiţie pentru acel unic laptop din casă sau unică tabletă din casă cu părintele care este şi cel care câştigă pâinea pentru familia respectivă. Este absolut imposibil să ne imaginăm la un laptop per familie că şi soţul şi soţia reuşesc să facă telemuncă şi copii pot să se conecteze pentru teleşcoală. Este un fel de competiţie în multe familii asupra acestor resurse digitale care devin pivotul accesului la cunoaştere. Tot elevii au spus că există o varietate de nedorit aproape în ceea ce priveşte experienţa lor digitală. Pentru că aproximativ 30-40% dintre profesori ori au lipsit total în aceste luni de pandemie din mediul digital, ori dacă nu au lipsit total au livrat nişte tipuri de conţinuturi care erau aceleaşi cu cele din analogic. Adică le-au trimis elevilor nişte fise, să se descurce, şi fără să le dea un feed-back. Educaţia viitorului nu mai are nimic de-a face cu transmiterea de cunoştinţe care aparţinea epocii industriale. Noi trebuie să învăţăm nu doar cum să facem conectivitate ci şi cum să învăţăm în mod armonios digital astfel încât nu doar să se transfere nişte conţinuturi ci să se dobândească nişte competenţe, că aşa spune Legea educaţiei", a conchis Orăşanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb