Multe consilieri nu se soldează cu o depunere de cerere a insolvenţei persoanelor fizice din cauza actualei legislaţii, a declarat Dana Munteanu, director Direcţia de Insolvenţă a Persoanelor Fizice în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Domnia sa a explicat: "Am iniţiat câteva discuţii la nivelul ministerului astfel încât să putem depune mai multe modificări la legea insolvenţei persoanelor fizice, pentru că, până la acest moment, practica a fost elocventă şi ne-a arătat că sunt anumiţi paşi care nu pot fi depăţiţi dacă legea nu se modifică. Am mai observat faptul că oamenii, în general, sunt reticenţi la această procedură şi noi trebuie să facem mai întâi consiliere psihologică astfel încât să se ajungă într-un final la conştientizarea nevoii de depunere sau nu a cererii de intrare în insolvenţă".
Anul 2020 a fost un an extrem de delicat, care a mutat activitatea Direcţiei de Insolvenţă a Persoanelor Fizice din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în online.
Dana Munteanu a precizat: "Toate consilierile noastre au fost până anul trecut acordate personal, dar odată cu izbucnirea pandemiei am fost nevoiţi să ne schimbăm modalitatea de lucru. Astfel că am trecut în online cu tot ce înseamnă consiliere, dar şi cu întrunirea comisiilor teritoriale de insolvenţă, astfel încât dosarele să nu depăşască termenele de 30 de zile şi oamenii să afle cât mai repede dacă cererea lor a fost aprobată sau nu. Avem cazuri din 2018 care sunt în continuare în instanţă pe contestări".
Domnia sa a afirmat că în această perioadă au fost întocmite o serie de modele la absolut toate documentele, astfel încât administratorilor, cât şi instanţelor să le vină mult mai uşor să recunoască şi să parcurgă documentele din cadrul ANPC.
Reprezentantul ANPC a mai spus: "Am dezvoltat o serie de protocoale şi ţinând cont de faptul că au fost multe situaţii în care creditorii au fost reticenţi la această procedură am încheiat şi un protocol cu Asociaţia Română a Băncilor astfel încât la acest moment ANPC are persoane de contact pentru insolvenţa persoanelor fizice la nivelul tuturor băncilor şi a celor mai mari instituţii financiare din România. Acest lucru a fost resimţit şi în practica noastră pentru că atunci când comisiile au cerut documente, acestea au fost puse la dispoziţie mult mai repede, facilitând un răspuns către consumatori în timpul legal şi mai ales am dezvoltat un sistem de «monitorizare» cu acordul administratorilor procedurii astfel încât să vedem exact unde sunt sincope în derulare, dar şi în faza prealabilă depunerii cererii, astfel încât în momentul la care dosarul ajunge la comisie să fie cât se poate de complet şi răspunsul să fie dat cât mai repede".
Dana Munteanu a mărturisit că este important ca plaja practicientilor în insolvenţă să devină diversificată pentru că nu toată lumea este jurist, profesiile sunt diferite.
"Cred că tocmai acest aspect este un plus pentru noi ţinând cont de faptul că la noi consumatorii vin cu foarte multe întrebări şi cu foarte multe speranţe şi încercăm să-i lămurim cu ce face această lege a insolvenţei persoanelor fizice pentru ei, care sunt reperele în cazul legii şi daca într-adevăr ei pot depune aceste cereri sau nu", a mai completat reprezentanta ANPC.
Domnia sa a subliniat că practica din domeniu este diferită în România faţă de celelalte ţări, ţinând cont de faptul că în ţara noastră există comisii teritoriale, iar în cele mai multe ţări nu, iar acest aspect ANPC îşi doreşte să-l dezbată şi să vadă ce trebuie instituţia, ca aparat tehnic, să îmbunătăţească astfel încât activitatea practicienilor în insolvenţă să se uşureze.
Totodată, Dana Munteanu a subliniat că ANPC are nevoie de sprijin în preluarea dosarelor într-un timp rezonabil şi în îmbunătăţirea sistemul de repartizare a dosarelor.
"Cred că tot ce putem face pentru consumatori o putem face doar împreună cu practicienii în insolvenţă pentru că este un lanţ, în cadrul căruia noi suntem doar o verigă. Suntem aici pentru a crea un dialog şi a fi constructivi. Consider că moficările care se fac acum sunt un punct important în dezvoltarea activităţii noastre", a conchis Dana Munteanu.