Scopul colaborării dintre bursele Europei Centrale şi de Est trebuie să fie creşterea vizibilităţii regiunii către investitorii străini, a punctat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Adrian Tănase a spus: "Suntem foarte interesaţi să avem o astfel de colaborare, iar unele iniţiative deja au demarat. De pildă să avem un portal local, un ghişeu unic (engl. one-stop shop) de unde investitorii interesaţi de această zonă să îşi culeagă informaţiile. Să avem campanii de promovare (engl. road-show-uri) comune pentru a promova regiunea Europei Centrale şi de Est.
Trebuie să observăm că, în ultimii zece ani, regiunea a pierdut ceva din greutate faţă de alte regiuni, de pildă faţă de Asia de Sud-Est sau America Latină, care şi-au crescut prezenţa în portofoliile investitorilor străini. Iar regiunea Europei Centrale şi de Est rămâne în urmă".
Directorul general al BVB a adăugat: "Scopul nostru trebuie să fie creşterea vizibilităţii şi recuperarea unei părţi a acestui decalaj, iar Bursa de Valori Bucureşti este foarte deschisă pentru o astfel de colaborare. Există o iniţiativă a Bursei de Valori din Varşovia, demarată împreună cu bursele din Ungaria, Cehia şi alte burse din regiune, de a avea un indice. Indicele CEE (n.r. CEE Plus Index) deja există şi este administrat de bursa din Varşovia. Sperăm să avem şi un ETF legat de acest indice, care să fie listat la bursa noastră, pentru a facilita direct accesul investitorilor către toată regiunea".
De asemenea, Adrian Tănase s-a referit la necesitatea creşterii prezenţei investitorilor locali în pieţele din regiune. "Investitorii instituţionali din Ungaria, investitorii instituţionali din România, nu investesc în regiune. Trebuie să schimbăm această situaţie şi să convingem investitorii locali să investească mai mult în regiune", a spus Adrian Tănase, adăugând că alte iniţiative care pot fi extinse la nivel regional ţin de acoperirea cu rapoarte de analiză financiară a companiilor sau proiecte de tipul ESG (Environmental, Social, and Governance).
Legat de priorităţile din plan intern ale BVB, Adrian Tănase a subliniat că pe primul loc se află impulsionarea participării populaţiei la piaţa de capital.
"Avem un pilon obligatoriu, cel al fondurilor de pensii, care este foarte important pentru piaţa primară, dar prioritatea este să creştem pilonul voluntar. Să convingem populaţia să economisească în titluri în mod voluntar. Aceasta este, în perspectiva mea, principala ţintă pentru piaţa noastră", a spus Adrian Tănase, adăugând: "Lucrăm împreună cu autorităţile locale, în acest sens. Aveam o inţiativă de natură fiscală, precum şi alte iniţiative, legate de digitalizare, menite să uşureze accesul la piaţă al investitorilor. Bineînţeles că dorim ca investitorii de retail să investeacă atât direct cât şi indirect, prin fonduri mutuale".
De asemenea, piaţa primară a început să se "dezgheţe" a spus directorul general al BVB în condiţiile în care, până acum în acest an au fost circa 20 de listări (atât de acţiuni cât şi de obligaţiuni), şi mai urmează încă alte 20 de astfel de tranzacţii.
Un alt proiect al operatorului pieţei noastre de capital, menit să eficientizeze piaţa secundară, este Contrapartea Centrală, care servi atât piaţa de capital cât şi cea de energie, a mai punctat Adrian Tănase.
1. Pastoriti societăți captive
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2021, 07:17)
Dle Tănase
Inviti acasă oameni străini fără să faci curat ! Mizeria e cât casa! Aveti pe bursă 2 mld € in Sifuri care nu " lucrează " Eu fac tranzacții zilnice, sau aproape dar nu cumpar niciodată, repet niciodată Sifuri sau societăți deținute de acestea: Flaros Buc.,Univers Rm-vâlcea, SNO, Antibiotice iasi, Biofarm etc.
Știți de ce ? Păi dacă vrea Drăgoi să nu dea dividende ,nu dă!!! Dacă vrea Doros sa-si dea gratuite 5% din capitalul social al Evergent că, sanchi el e performant își dă!
Asa că pe d-voastra eu nu vă văd, existați doar când vă plătesc comisioane grase la tranzacționare
Dle,treceți la mătura, faceti curat în curte si in casă!
1.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 28.05.2021, 10:27)
Nici eu nu mai rulez SIF-uri si nici nu prea am rulat. Din ce lichiditate au se pare ca din ce in ce mai multi fac la fel.
SIF-urile astea sunt o reminiscenta postdecembrista din care se imbuiba unii pseudocapitalisti. E oarecum normal sa se intample asa in tara in care cetatenii sunt repartizati la fondurile de pensii, si nu si le aleg activ.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2021, 11:29)
Polonezii,ungurii nu au tot asteptat'investitorii straini'.Au convins cetatenii lor sa intre pe bursa.La ce bun participati la conferinte alaturi de ei?Care e'schimbul' de experienta?Noi tot visam la straini si BVB e moarta-n cotet pentru firmele care alcatuiesc 99% din mareata ei capitalizare.Zici ca e tragere la sorti cu ce mort inviem azi sa mai faca ceva rulaje.Pe restul nu se scot nici banii de curent.Tot timpul auzim povesti cu straini,indici galactici,dar maretele proiecte cu contrapartea,derivatele si mai ales atragerea de multi noi investitori bat pasul pe loc.Sa tinem cont ca la numarul de investitori pornim de la o baza de raportare uluito de joasa.nu intereseaza pe nimeni,nu e vreun impact daca mai cresc cu 20.000 pe an ca tot zeci de mii raman si cu astia nu faci 'piata de capital'.Dar pe cine sa tragi sa investeasca la SIFuri?Unde e haiducie mai mare ca inainte...ce sa mai spui de companii din alea cu nota 0,5 sau 2 la guv.corporativa postate pe site BVB.