Prin automatizarea şi eficientizarea fluxurilor de lucru, putem câştiga timp pentru medici, astfel încât partea curativă din activitatea lor să se scurteze şi să aibă posibilitatea să se concentreze mult mai mult pe zona de prevenţie, a spus Dan Boldeanu, Product Manager în cadrul Omnimedica.
Domnia sa a afirmat: "Pandemia a reprezentat un test de stres, de efort enorm pe tot sistemul medical. Iar acest lucru ne-a învăţat că medicina digitală nu mai poate fi considerată doar un deziderat sau un aspect avangardist al medicinei, ci este o realitate pe care dacă nu o adoptăm sau nu începem să o implementăm corect, atât la nivel macro, cât şi la nivel micro, nu facem decât să suferim şi să adâncim nişte probleme în ceea ce priveşte resursele şi timpul pe care le acordăm tratamentelor".
Dan Boldeanu a adăugat: "După această perioadă am înţeles că tot ce se întâmplă în sistemul sanitar, cel puţin la nivel naţional, este supus unei triple constrângeri destul de apăsătoare pentru medici şi pentru pacienţi. Vorbim despre timp - timpul de răspuns la o solicitare a pacientului, vorbim de spaţiu - deoarece izolarea ne-a arătat cât de important este acest aspect al deplasării, mai ales lipsa ei, şi vorbim de resurse. Iar la resurse intră personalul care este destul de limitat, banii şi orice alte implicaţii atât la nivel de medic cât şi de pacient".
• "Este nevoie ca, la nivel naţional şi european, să existe un sistem medical în care toţi actorii implicaţi să fie participanţi şi beneficiari în acelaşi timp"
Reprezentantul Omnimedica consideră că, pentru a aborda această constrângere, este nevoie ca, la nivel naţional şi european să existe un sistem medical în care toţi actorii implicaţi să fie participanţi şi beneficiari în acelaşi timp.
"În tot acest ecosistem, noi dezvoltăm o aplicaţie medicală care să digitalizeze şi să automatizeze mai ales zona de activitate medicală, începând de la ambulatoriu, trecând prin spitalizare şi, bineînţeles diagnosticul de certitudine, care este unul dintre lucrurile pe care ne focusăm foarte mult în acest moment, având în vedere strategia naţională şi europeană de combatere a cancerului", a spus Dan Boldeanu.
Domnia sa a explicat: "Pe partea de diagnostic de certitudine, care este una dintre cele mai importante etape din zona de oncologie şi stă la baza oricărui plan de tratament, noi dezvoltăm un modul care digitalizează şi automatizează fluxurile de lucru într-un laborator de anatomie patologică. Soluţia este dezvoltată şi validată împreună cu medici, şi urmăreşte să unifice şi să simplifice toate procesele ce pot fi abordate din perspectivă digitală, într-un laborator. De la primirea unei cereri şi eliberarea unui rezultat, am încercat să acoperim toate aceste fluxuri şi să aducem un plus de valoare actului medical. Practic, încercăm să rezolvăm unele probleme ale sistemului medical actual".
Conform celor prezentate de reprezentantul Omnimedica, compania a dezvoltat o soluţie web, care permite medicilor să lucreze de unde doresc.
"Mai mult decât atât, am dezvoltat o aplicaţie care poate fi folosită la nivelul fiecărui utilizator, în orice limbă doreşte fiecare, urmând ca zona unificată să poată fi folosită în limba dorită. Practic, putem în felul acesta accesa medici de oriunde de pe glob, lăsându-i să lucreze în limba lor, dar cu rezultate în limba companiei mamă. De asemenea, am dezvoltat foarte mult zona de comisii medicale - pe care le integrăm şi pe care le punem la dispoziţie mai ales în partea clinică, dar cu acces la informaţiile din laborator", a adăugat Dan Boldeanu.
• "Oferim o relaţie în timp real între medicul chirurg şi medicul anatomopatolog, astfel încât în timpul operaţiei chirurgul să poată deschide o cerere de anatomie patologică"
Aplicaţia acoperă aproape toate aspectele cunoscute legate de anatomie patologică, biologie moleculară, formularistică - tot ceea ce şi-ar putea dori medicii în această zonă, afirmă reprezentantul Omnimedica.
"Automatizăm fluxul de lucru şi ajutăm medicii să peformeze deoarece, având toate datele integrate şi punând la dispoziţie inclusiv zone de cercetare, în care pot căuta prin toate dosarele pacienţilor, găsesc informaţii legate de diagnostice sau anumite patologii , astfel încât medicii pot accesa şi componenta de studiu al altor cazuri pe care le-au întâlnit şi similitudini", a spus Dan Boldeanu.
Domnia sa a adăugat: "Ceea ce este nou, este zona de imagini preluate din aparatură. Zona de imagini ne permite preluarea din camerele foto ale aparatelor de captare de imagine montate pe microscoape, a imaginilor din dosarele pacienţilor, iar după preluarea acestora în fişele respective, oferim medicilor posibilitatea de marcaj pe poză cu vizibiliate la medicul trimiţător şi apoi în laborator (...). Din punctul nostru de vedere, cu adevărat inovator în ceea ce priveşte anatomia patologică în relaţie cu chirurgia este examenul extemporaneu în timp real. Oferim o relaţie în timp real între medicul chirurg şi medicul anatomopatolog din laborator, astfel încât în timpul operaţiei, medicul chirurg să poată deschide o cerere de anatomie patologică, iar calitatea unei operaţii să crească".
Nu în ultimul rând, planul de tratament este un alt aspect avut în vedere de Omnimedica. "Lucrăm la un plan de tratament multidisciplinar, care abordează absolut toate aspectele medicale ce pot ţine de tratarea unui pacient - de la prima vizită până la tratamentul şi urmărirea tratamentului pe timp îndelungat", a spus Dan Boldeanu.