Povestea butoiului

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 12 noiembrie 2010

Povestea butoiului
  • document ataşat FRĂŢIA VINULUI
    apasă aici pentru a descărca.

    Butoiul reprezintă cel mai important element în procesul de fabricaţie a vinului, spun, la unison, specialiştii din domeniu. Marc Dworkin, oenolog din Bordeaux, ne-a spus că butoiul conferă vinului plusul de tanini pentru a avea o calitate superioară. Potrivit domniei sale, în funcţie de ce tip de vin urmăreşte producătorul să obţină - tânăr şi sprinten sau matur şi robust - butoaiele sunt mai mult sau mai puţin afumate şi pot fi refolosite sau nu.

    La rândul său, Nicolae Rizea, învăţător de profesie şi dogar din tată-n fiu, ne-a precizat că butoaiele confecţionate manual sunt cele mai căutate: "În toată localitatea argeşeană Coşeşti, unde locuiesc, se face dogărie. La mine în familie suntem, practic, a treia generaţie care confecţionăm butoaie. Este o tradiţie veche şi noi am menţinut aceleaşi standarde de calitate de-a lungul timpului, produsele noastre fiind garantate şi certificate".

    Domnia sa ne-a explicat că butoiul stă la baza calităţii vinului, aromele şi taninii stejarului trecând în vin, în timpul învechirii acestuia: "Calitatea butoiului este direct proporţională cu calitatea vinului". Foarte important este faptul că un butoi nu conferă aceeaşi calitate dacă este utilizat a doua oară. De aceea, domnul Rizea susţine că, pentru obţinerea vinurilor de înaltă clasă, acestea trebuie învechite în butoaie noi.

    "Totul începe în pădure, când alegem bătrânul stejar", ne-a spus domnul Rizea, tălmăcindu-ne poveste butoiului. Stejarul pentru confecţionarea butoaielor de vin trebuie să aibă o vârstă de cel puţin 80 de ani, pentru a avea un diametru mai mare de 50 de cm. Esenţial este formatul cojii, care trebuie să fie foarte deasă, ne-a spus Nicolae Rizea: "Din lemnul tăiat obţinem doage doar prin despicare". Cel mai lung şi dificil proces, dar şi cel mai important, este uscarea naturală, care durează circa un an şi jumătate. În tot acest timp, la o perioadă de 2-3 săptămâni, lemnul trebuie udat. După circa şase luni de uscat în aer liber, doagele sunt aşezate în stivă şi acoperite, lăsând să circule curentul. După uscare, dogarul începe prelucrarea propriu-zisă a doagelor, adaptate la modelul butoiului. În funcţie de tiparul ales, acestea sunt aşezate una lângă alta pe cerc, obţinându-se un fel de trunchi de con. După strângerea cercurilor, butoiul, în forma în care se află, este pus la foc, proces foarte important pentru calitatea lui şi, implicit, a vinului care va fi învechit în el. Focul, care ajută la îndoirea doagelor, este făcut într-un suport cilindric, introdus în butoi.

    Acesta poate sta la foc între 30 de minute şi şase ore, în funcţie de cerinţele clientului, calitatea vinului fiind cu atât mai mare cu cât timpul de "coacere" a butoiului este mai îndelungat. "Stejarul copt are o aromă de vanilie", ne-a spus domnul Rizea, care ne-a povestit mai departe cum se asamblează butoiul: "Între doagele de la capace punem papură. Tot papură, dar şi cocă, punem şi la scobul unde intră capacul. De altfel, francezii şi italienii au solicitat acest lucru în mod expres. După ce punem capacele, facem cercuri noi - până acum, butoiul a stat în tipar. Acesta se curăţă, se finisează şi poate fi comercializat". Procesul de fabricare a butoiului durează, aşadar, circa doi ani.

    Carte, vin şi delicatese la "Vinexpert"

    Târg internaţional de vinuri la "Romexpo"

    Cele circa 100 de butoaie confecţionate lunar de Nicolae Rizea şi cei cinci angajaţi ai săi merg, în proporţie de 50%, către export, în Franţa, Italia şi Germania, în prezent domnia sa negociind un contract cu un producător din China. Societăţile româneşti comandă, pe lângă butoaie, obiecte decorative şi artizanale. De asemenea, dogarul din Coşeşti produce, ocazional, butoaie pentru târguri şi expoziţii de profil. Modelul butoaielor este dat de dimensiunea produselor, capacitatea acestora variind de la 5 la 10.000 de litri. Cele mai solicitate sunt butoaiele de 225 şi 500 de litri.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Cam multa poveste; dar fiind vorba de vin si nestiind daca doamna autoare a scris articolul inainte sau dupa o degustare ...... totul este posibil (adica si povestea). 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb