Vinurile "Corcova" - produse în fostele crame ale prinţului Bibescu

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 17 decembrie 2010

Vinurile "Corcova" - produse în fostele crame ale prinţului Bibescu
  • document ataşat Frăţia Vinului
    apasă aici pentru a descărca.

    Cramele care au aparţinut prinţului Bibescu au fost complet renovate şi reechipate, printr-o investiţie începută în anul 2005. În aceste spaţii este produs, astăzi, vinul de Corcova. Despre cum a reînceput totul pe teritoriile Bibescu, ne-a povestit Şerban Dâmboviceanu, reprezentantul companiei: "Am demarat un proiect de investiţie cu ajutorul fondurilor europene pentru replantarea viţei de vie, ulterior am început un proiect finanţat prin FEADR pentru realizarea cramelor şi acum plantăm viile cu bani din programul pentru reconversie şi restructurare".

    În anul în care a luat fiinţă proprietatea "Roy & Dâmboviceanu", cramele construite de prinţul Anton Bibescu la începutul secolului al XX-lea erau în ruină. Michel Roy şi Şerban Dâmboviceanu au achiziţionat 12 hectare din via plantată de IAS Corcova (470 de hectare, din care, în 2005, mai rămăseseră 18 hectare) şi aproximativ 50 de hectare de teren plantate cu vie în stare degradată, în satul Jirov. Pe lângă investiţiile în vie, noii proprietari au refăcut, în perioada 2008-2009, vechile crame, respectând arhitectura iniţială şi le-au dotat cu utilaje de vinificaţie şi echipamente moderne. Investiţia totală se ridică la circa 3,5 milioane de euro.

    Capacitatea de producţie este de aproximativ 200.000 de sticle anual, dar capacitatea maximă la care va ajunge crama va fi de 500.000 de sticle pe an. "Corcova" produce vin sec alb, rose şi roşu, iar, recent, a lansat vinul alb dulce "Syrah Reserve 2009".

    Societatea a fost lansată pe piaţă în luna iunie a acestui an. "Am lansat atunci trei vinuri - rose-ul, < Chardonay > şi un cupaj de < Cabernet > cu < Merlot >, iar acum, în toamnă, am lansat < Syrah >. < Corcova > este denumirea de origine controlată şi localitatea unde ne aflăm", ne-a mai spus domnul Dâmboviceanu.

    Societatea deţine 55 de hectare de vie, dintre care doar 40 pe rod. Toată via este tânără, fiind replantată cu soiuri de struguri din Franţa. Pentru a ajunge aici, în perioada 2006-2007 au fost plantate 40 de hectare cu soiurile "Cabernet Sauvignon", "Merlot", "Syrah", "Pinot Noir", "Muscat Ottonel", "Sauvignon Blanc", "Chardonnay", dar şi "Fetească Neagră" şi soiuri existente aici din timpul moşiei Bibeştilor. De asemenea, a mai fost plantată vie în 2008 şi 2010.

    Pentru jumătate din acest an, reprezentantul firmei preconizează o cifră de afaceri de 2 milioane de lei: "Suntem foarte mulţumiţi de rezultatele obţinute până acum. Când am început, în 2005, deja era criză, dar în lumea vinului. Considerăm că de multe ori este bine să investeşti în criză. Pentru noi, cel mai important lucru este să obţinem struguri de foarte mare calitate. Am fost întotdeauna convins de potenţialul viticol al României şi deseori am regretat că vinurile româneşti nu sunt recunoscute peste hotare. Mi-am propus să fac un excelent vin românesc."

    Compania va exporta, din 2011, în ţări precum Polonia, Statele Unite şi Anglia. În prezent "Corcova" distribuie pe piaţa românească, în special în Bucureşti şi în marile oraşe.

    "Itu Refrigeration" vinde vitrine profesionale pentru vin

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. D-na Emilia Oilescu, cine v-a prostit ca Syrah-ul de la Corocova e un vin alb dulce? Din contra, e un rosu sec!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb