Vinurile cu denumire de origine vor fi recunoscute după holograme

Isabelle Stan
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 9 decembrie 2005

Producătorii de vin înregistraţi ca posesori ai Denumirii de Origine Controlată (DOC) vor cheltui 12 miliarde de lei vechi, anul acesta, în vederea adaptării la normele europene în ceea ce priveşte controlul şi protecţia vinului DOC.

Introducerea recentă a însemnului de certificare a calităţii vinurilor DOC va determina ca băuturile realizate de unii producători, care nu au obţinut autorizaţiile şi certificatele DOC emise de ONDOV (Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi alte Produse Vitivinicole) să nu mai poată fi comercializate ca vinuri DOC. Însemnele de Certificare aplicate pe sticlele care conţin vinuri DOC sînt nişte holograme furnizate de firma "Eutron" şi au fost produse de partenerul său, compania britanică "De La Rue Holographics".

"Cînd aplici un element de securitate, iar acesta este contrafăcut, practic, încrederea în nivelul de protecţie dispare imediat. Din acest motiv, ne-am dorit să folosim însemnele (holograme) realizate de cei mai buni şi mai securizaţi producători din domeniu", spune Dan Axente, director general al Oficiului Naţional al Denumirilor de Origine pentru Produsele din Vin (ONDOV).

Cu toate acestea, specialiştii din domeniu apreciază că vinurile DOC vor fi mai scumpe, dar în acelaşi timp consumatorii vor fi protejaţi de falsurile care au invadat piaţa de profil. Consumatorul va afla din magazin că un vin este cu adevărat DOC, dacă va vedea aplicată pe sticlă holograma.

În prezent, aproximativ 15.000 de hectare sînt cultivate cu viţă de vie destinată producerii de vinuri DOC. Circa 148 de agenţi (persoane fizice şi persoane juridice) au solicitat ONDOV autorizarea (certificarea) pentru producerea şi comercializarea de vinuri şi alte produse vitivinicole cu Denumire de Origine Controlată (DOC). În prezent, sînt aprobate 32 DOC, pentru 80 de unităţi care produc şi/sau comercializează vinuri cu denumire de origine. Obţinerea vinurilor DOC implică respectarea unor condiţii deosebite şi un efort financiar al producătorilor mai mare decît pentru celelalte categorii de vinuri, deoarece în producerea lor sînt folosite tehnologii respectate cu stricteţe, condiţii speciale de stocare, condiţii speciale de îmbuteliere şi de certificare.

ONDOV distribuie fiecărui producător solicitant însemnele de certificare a originii, înseriate, iar în registrul ONDOV sînt înregistrate seriile care au fost alocate fiecărui producător şi pentru ce vin produs. ONDOV, prin inspectorii teritoriali, fac verificări în piaţă, ca să se asigure că însemnele sînt folosite pentru produsele pentru care au fost solicitate.

Hologramele pentru vinurile DOC româneşti conţin ca element de recunoaştere, seria unică - aceeaşi care a fost consemnată în registrul ONDOV - formată dintr-o literă şi şapte cifre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb