Virgil Popescu a publicat bilanţul la un an de mandat

J.P.
Politică / 6 noiembrie 2020

Virgil Popescu a publicat bilanţul la un an de mandat

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a publicat bilanţul la un an de mandat.

Virgil Popescu a scris pe pagina personală de Facebook: "Românii trebuie să ştie. Un an de guvernare PNL, un an de când sunt ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Ce am realizat în 365 de zile:

Granturi de peste 1 miliard de euro destinate IMM-urilor. Aici aş face o serie de precizări: La Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri se lucrează pentru ca banii europenii, sub formă de microgranturi şi granturi, să ajungă în economie. În aceste zile s-a lucrat, în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, la armonizarea procesului legislativ, pentru a putea redeschide sesiunea pentru măsura 1 microgranturi şi pentru suplimentarea fondurilor, cu peste 500 milioane de euro, pentru măsura 2, granturi pentru capital de lucru. Şi da, între timp pregătim lansarea etapei de înscriere şi pentru măsura 3, granturi pentru investiţii. Facem tot posibilul ca să ajutăm cât mai multe persoane, care duc greul economiei României, dar au fost afectate de criza sanitară. De asemenea, ne propunem să începem în câteva zile evaluarea pentru ca banii să ajungă cât mai repede în conturile celor care au aplicat şi au îndeplinit condiţiile. Când vom definitiva toate detaliile le vom face publice, din timp, pentru că ne dorim să oferim sprijin real.

Granturi pentru investiţii în energie regenerabilă. Măsura a fost implementată prin OUG nr.159/2020 privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp - 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Naţional, precum şi a staţiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice plug - in, prin Programul de finanţare "ELECTRIC - UP". Programul beneficiază de o alocare bugetară de 100 milioane de euro şi este destinat şi industriei hoteliere, care a fost grav afectată de pandemie. Programul va fi lansat în perioada imediat următoare.

Mai multe conducte de transport de gaz (Ghergheasa - Focşani, Prunişor - Orşova - Băile Herculane ş.a.m.d.) au fost declarate de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, pentru a duce la îndeplinire obiectivul Guvernului de a extinde reţeaua de gaze în toată România.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali de energie, cu o valoare totală de aproximativ 290 milioane de euro. Primii beneficiari au primit deja banii. Au fost efectuate plăţi pentru 14 agenţi economici în cuantum de 298.360.919,84 lei. Pentru alţi 8 operatori economici sunt elaborate documentele de plată în cuantum de 25.851.814,57 lei, urmând a se realiza plăţile în cel mai scurt timp. Direcţiile de specialitate lucrează la efectuarea unor modificări pentru prelungirea termenului de depunere a documentaţiei pentru accesarea schemei de ajutor de stat de la 7 la 30 de zile.

A fost consolidat parteneriatul interguvernamental România - SUA şi promovarea de investiţii în domeniul energetic, în special în domeniul energiilor curate, vizând finalizarea Reactoarelor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1 şi introducerea unor tehnologii nucleare avansate, cu potenţiala utilizare a reactoarelor mici modulare (SMR), iniţializându-se în acest sens în luna octombrie 2020 memorandumul dintre Guvernul SUA şi Guvernul României.

Cu acelaşi prilej a fost concluzionat un memorandum de înţelegere cu EximBank US ce prevede o finanţare de 7 miliarde de dolari. Proiectele vizate de aceasta facilitate de credit acoperă domeniul energiei şi al infrastructurii. A fost de asemenea semnată foaia de parcurs pentru parteneriatul strategic cu Guvernul Franţei ce prevede întărirea cooperării economice în domenii cheie: apărare, energie, nuclear civil, infrastructură, agricultură, comunicaţii. Totodată a fost semnată o declaraţie de intenţie privind cooperarea în domeniul energiei nucleare civile în vederea participării la implementarea obiectivelor propuse prin memorandumul iniţializat cu guvernul SUA, fiind semnat în acest sens un memorandum de înţelegere între SNN şi compania franceză Orano, având ca obiect retehnologizarea şi crearea de noi linii de fabricaţie la Uzina Feldioara, astfel încât aceasta să devină furnizor global de materiale nucleare pentru tehnologia CANDU.

Finalizarea şi aprobarea Strategiei energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050.

Un obiectiv major l-a reprezentat dezvoltarea industriei naţionale de apărare, prin încurajarea producţiei în întreprinderile cu capital românesc, în funcţie de necesităţile naţionale de apărare şi de capacitatea internă de producţie a unor echipamente interoperabile la nivel NATO. În anul 2020 s-au alocat de la bugetul de stat 308,94 milioane de lei.

În sprijinul operatorilor economici din sectorul HORECA s-au implementat următoarele măsuri: s-a reglementat modalitatea de emitere şi prelungire a valabilităţii voucherelor de vacanţă, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19. De asemenea, s-a reglementat prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în anul 2019 până la data de 31 mai 2021 şi emiterea voucherelor de vacanţă pentru anul 2020; Plus multe ale măsuri.

Atragerea investitorilor străini şi promovarea imaginii României în străinătate se va realiza prin intermediul schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice. Au fost alocate 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 250 milioane euro, pentru a sprijini această industrie. Suma este defalcată în credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2018-2023 şi credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018-2025."

Bilantul poate fi accesat aici.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sunt emotionat!

    Nu mai ai credibilitate pentru mine! Ai vrut să pui în CA la Romgaz niște neica nimeni!

    N-a dat colțul? La urma urmei de Covid nu scapă nimeni, nu? E suficient să-l vezi pe unul cu Covid și ai murit și tu...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb