VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ENERGIEI: "În februarie şi martie mărim plafonul de consum al energiei pentru măsura compensării"

M.G.
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 26 ianuarie 2022

Virgil Popescu, ministrul Energiei

Virgil Popescu, ministrul Energiei

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Când există o politică a statului manifestată printr-un act normativ, aşteptarea este ca societăţile din energie să colaboreze loial, nu să caute nod în papură pentru a nu aplica legea" Daniela Daraban, directorul executiv al ACUE: "Furnizorii nu reprezintă cauza preţului crescut pe care cetăţeanul şi consumatorul industrial îl vede în factură" Daniel Zamfir, senator PSD: "Cel puţin şase luni de zile trebuie să intrăm într-o zonă cu preţ reglementat; S-a discutat în partid" Cristina Prună, deputat USR: "A trecut deja peste un an de zile de când schema şi ghidurile pentru Fondul de modernizare trebuia să fie gata; Polonia şi Cehia au atras deja câte 300 de milioane de euro şi noi stăm şi ne uităm"

Pentru lunile februarie şi martie guvernul va majora prin OUG plafonul de consum până la care se aplică măsura compensării şi plafonării preţurilor ridicate ale energiei electrice şi gazelor naturale, a declarat, ieri, ministrul Energiei Virgil Popescu, în cadrul conferinţei "Criza energetică - soluţii la problemele momentului", organizată de publicaţia DC News.

Popescu a declarat: "Pe bună dreptate lumea se uită la Ministerul Energiei când vorbim de tot ce înseamnă energie. Ministerul Energiei poate să facă politici energetice, să iniţieze legi, să propună în guvern aprobarea de OUG-uri, dar Ministerul Energiei nu supraveghează piaţa. Şi nimeni dintre noi nu s-a gândit că în aplicarea acestei OUG vom avea facturi întocmite fără aplicarea elementelor de compensare şi plafonare, fapt ce a dat naştere în cascadă la reacţii ale oamenilor în momentul în care au venit facturile. Pe bună dreptate şi legitimă rămâne întrebarea dacă au fost neclarităţi în adaptarea softurilor. De ce ai dat drumul la facturi şi nu ai aşteptat să clarifici? Sunt întrebări care au rămas aşa, fără răspuns. Noi am reacţionat, am mai aprobat o OUG săptămâna trecută în aşa fel încât să existe obligativitatea refacerii acestor facturi în termen de 15 zile şi astăzi (ieri - n.r.) venim cu un nou proiect de OUG, am văzut inclusiv observaţiile industriei şi o parte dintre ele se vor regăsi în această ordonanţă de urgenţă. Pentru luna februarie şi martie mărim plafonul de la 300 de kwh la 500 de kwh la energie electrică, iar la gaze naturale de la 200 de metri cubi la 300 de metri cubi. De asemenea scădem plafonul (de preţ) pentru persoane fizice de la 1 leu cu toate taxele, inclusiv TVA, la 80 de bani pentru cei care consumă mai mult de 500 de kw, mai mult decât plafonul, şi ducem preţul la un consum de până în 300 de kw la 68 de bani şi cei care consumă până în 300 de metri cubi la gazul natural îl ducem undeva la 22 de bani per kw".

Ministrul a afirmat că măsurile reaşează pentru ultimele două luni din această iarnă întreaga ordonanţă de plafonare şi compensare.

"Avem condiţii mult mai bune pentru cetăţeni şi ne adresăm şi consumatorilor non-casnici, industriei şi instituţiilor publice cu plafon de 1 leu pentru energie electrică cu toate taxele şi 37 de bani pentru gazele naturale cu toate taxele incluse, exceptând de aici marii consumatori de energie care au o schemă de compensare separată", a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a dat de înţeles că legea nu se va aplica retroactiv, adică şi pentru facturile anterioare, iar cu privire la planul de măsuri pentru după 1 aprilie Popescu a spus că există mai multe scenarii, iar în funcţie de evoluţia preţurilor se va decide în coaliţia de guvernare.

"Gândim la nivelul coaliţiei mai multe scenarii şi vom veni cât de curând cu ele publice pentru a spune ce vom face de la 1 aprilie, desigur şi în funcţie de fluctuaţia preţurilor în piaţă", a spus Virgil Popescu.

Cu privire la decontarea costurilor cu compensarea către furnizori, Popescu a precizat că au existat discuţii în coaliţie, iar dorinţa este să se "întocmească facturile corespunzător în aşa fel încât să existe confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi care sunt în baza unor facturi emise corect".

Ministrul de resort a declarat: "Avem bani la Ministerul Energiei în buget, evident că pe măsură ce solicitările de plată vor veni... Chiar am discutat aseară în coaliţie (luni seară - n.r.), nimeni nu îşi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional, să blocheze partea de furnizare. Din contră, dorim să deblocăm aceste lucruri şi vrem să fie foarte clare şi ne dorim şi de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să se întocmească facturile corespunzător în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi care sunt în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată pe situaţiile de plată solicitate care sunt întocmite conform legii".

Daniela Daraban, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), s-a arătat îngrijorată cu privire la această menţiune a ministrului Energiei: "Procesul de decontare nu este asociat... S-a asociat ulterior implementării legii cu anumite situaţii punctuale. Situaţiile punctuale sunt sancţionate conform regimului proporţionalităţii. Nici nu ştim exact la care dintre furnizori consideră că nu este potrivită, iar tu opreşti decontările către toată zona de furnizare. Adică aici în zona de decontare suntem puţin îngrijoraţi şi o spunem cu toată responsabilitatea. (...) Aş vrea un pic să ating o altă chestiune. Există o altă interpretare greşită că furnizorii s-ar îmbogăţi în această perioadă: este total greşit şi am mai văzut în spaţiul public anumite analize care au avut disponibile (doar) datele la primele şase luni ale anului trecut, dar dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă pe piaţa angro creşterea bruscă a venit de la jumătatea anului 2021, deci impactul se va resimţi puternic în cifrele activităţii de furnizare".

Aceasta a adăugat: "Noi completăm cu finanţarea, prefinanţarea acestei scheme. Noi vorbim de un discount pe care furnizorii îl acordă în avans conform prevederilor legale urmând ca, ulterior, statul să-l deconteze. Dar este, de fapt şi de drept, o diferenţă între valoarea reală, este un cost pe care furnizorul îl înregistrează. În acelaşi timp, furnizorii trebuie să asigure cashflow-ul necesar pentru achiziţia de energie, plata de tarife... Noi nu suntem scutiţi de la toate acestea şi dacă întrerupem aceste chestiuni din lipsă de cashflow efectul va fi pe tot sectorul energetic. (...) Dacă există anumite probleme pe anumite facturi autorităţile competente, ANPC, ANRE, au acţionat deja. Dacă sunt alte situaţii acţionează în continuare, dar nu cred că trebuie să fie un amestec între cele două situaţii".

Reprezentantul ACUE a mai spus că problema de fond a impactului creşterii preţului în facturi nu este rezolvată, iar în această perioadă s-a lăsat de înţeles că, de fapt, neaplicabilitatea prevederilor de compensare şi plafonare a dus la creşterea preţurilor în facturi.

"Este total greşit. O să vedeţi că se vor aplica aceste facilităţi, care preiau parţial din presiunea preţului. Dar furnizorii nu sunt cauza preţului crescut pe care cetăţeanul şi consumatorul industrial îl vede în factură. Considerăm că situaţia în piaţa de energie va rămâne complicată pe toată perioada anului 2022 (...) şi cred că deja suntem în întârziere vizavi de ceea ce vrem să facem de la 1 aprilie", a declarat Daniela Daraban.

Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: "Este datoria agenţilor economici să colaboreze în mod loial cu autorităţile statului şi să aplice legislaţia"

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, consideră că există o lentoare a companiilor din energie în a-şi face investiţiile şi a face branşamente. Acesta le-a transmis companiilor că agenţii economici au datoria de a colabora în mod loial cu autorităţile statului.

"Sunt mai multe explicaţii. Unele sunt legitime, unele nu. La cele legitime aş spune că sunt dificultăţi în a obţine aprobările de construcţii, avizele, este o procedură greoaie, este şi penurie de forţă de muncă. În acelaşi timp există şi inerţie a companiilor din energie. Ele nu sunt interesate. Distribuitorul nu câştigă dacă are mai mulţi clienţi. El are o marjă reglementată a profitului care ţine de cheltuielile care sunt recunoscute, ştie că nu poate să câştige neapărat mai mult. Deci există şi o doză de inerţie a companiilor din distribuţie care văd mai mult o complicaţie în această lege, o bătaie de cap în plus decât o sursă de câştig pentru el", a afirmat Chiriţoiu.

Aşteptarea legitimă a statului de la companiile mari este ca acestea să colaboreze corect cu instituţiile statului unde aceste companii îşi desfăşoară activitatea şi,când există o politică a statului manifestată printr-un act normativ, aşteptarea este ca societăţile din energie să colaboreze loial, "nu să caute nod în papură să nu aplice legea", a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Daniel Zamfir, senator PSD, care l-a acuzat pe ministrul Popescu că "nu face treabă", a declarat că important este ce va face coaliţia de guvernare de la 1 aprilie încolo în piaţa de energie.

"Îmi reîntăresc decizia şi convingerea că cel puţin şase luni de zile trebuie să intrăm într-o zonă reglementată, într-un preţ reglementat, ca să putem să ţinem piaţa. (...) Este poziţia mea dintotdeauna, constat din declaraţiile liderilor partidului că este şi poziţia partidului. S-a discutat foarte mult în partid subiectul acesta şi cu toţii credem că aceasta este soluţia cea mai bună pentru o perioadă de minimum 6 luni de zile, ca până undeva la sfârşitul toamnei să mai reuşim să terminăm din aceste obiective pe care le avem pentru ca iarna viitoare, iar acesta este obiectivul principal, să nu ne mai prindă cum ne-a prins iarna asta", a spus Zamfir.

Totodată, Cristina Prună, deputat USR, a afirmat că există peste zece miliarde de euro care sunt disponibili României din Fondul european de modernizare 10d, bani care provin din schema pentru certificatele de emisii, fond de modernizare pentru care nici în prezent nu există o schemă şi ghiduri care să fie lansate în piaţă astfel încât companiile care vor să investească în noi capacităţi de producţie să poată să o facă cu bani europeni.

"A trecut deja peste un an de zile de când această schemă trebuia să fie gata. Ţări precum Polonia şi Cehia au accesat deja fiecare câte 300 de milioane de euro şi noi stăm şi ne uităm cum lucrurile nu se întâmplă", a afirmat Cristina Prună.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Comunistoidul Zamfir vrea avem Infringement de laUE. Cum sa te mai intorci la piata reglementata, te crezi in Coreea de Nord????

    Demisia!Demisia!Demisia! Virgil Popescu. PNL, PSD si UDMR tin in functie pe unul care a permis jecmanirea populatiei. In Romania nu exista concurenta la energia electrica, la gaz nu este deloc, dar noi il tinem in functie pe Chititoiu care nu vede nimic si il platim si regeste. Daca eram in Germania sau in alta tara nu isi permiteau niste firme furnizoare sa isi bata joc de populatie. La noi se poate pentru ca Chiritoiu doarme si toti din acest stat sunt pe mana cu cei care jecmanesc populatia.

    ,, STATUL " E - N TOATE = MONOPOL DE ,, STAT " . SĂ VADĂ U E CĂ AVEM : SE MIMEAZĂ ECONOMIE CONCURENȚIALĂ CARE DUPĂ LEGILE LIBERALISMULUI DĂ K I X ....

    ... face prognoze din primaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb