VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ENERGIEI: "Termocentrala de la Mintia nu va fi tăiată şi dată la fier vechi"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 iunie 2021

Virgil Popescu: "Termocentrala de la Mintia ar trebui să fie o preocupare a noastră, a tuturor. Este într-un nod strategic, conectat la linia de 400 Kilovolţi, dar ea a fost jefuită ca şi Complexul Energetic Hunedoara, care în 2013 avea zero datorii, iar în 2019 avea debite de peste 3 miliarde lei".

Virgil Popescu: "Termocentrala de la Mintia ar trebui să fie o preocupare a noastră, a tuturor. Este într-un nod strategic, conectat la linia de 400 Kilovolţi, dar ea a fost jefuită ca şi Complexul Energetic Hunedoara, care în 2013 avea zero datorii, iar în 2019 avea debite de peste 3 miliarde lei".

Termocentrala Mintia, care aparţine Complexului Energetic Hunedoara, nu va fi tăiată şi dată la fier vechi, ci va fi achiziţionată de un investitor ce va fi obligat să modernizeze capacitatea de producţie, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Energiei, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, cu prilejul dezbaterii solicitată de grupul deputaţilor Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) privind situaţia minelor de cărbune şi uraniu din ţara noastră şi a modului în care unele companii private au apărut în proiectele incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Termocentrala de la Mintia ar trebui să fie o preocupare a noastră, a tuturor. Este într-un nod strategic, conectat la linia de 400 Kilovolţi, dar ea a fost jefuită ca şi Complexul Energetic Hunedoara, care în 2013 avea zero datorii, iar în 2019 avea debite de peste 3 miliarde lei. (...) Vrem să salvăm termocentrala de la Mintia, locurile de muncă de acolo şi pe cea de la Paroşeni care este retehnologizată. (...) Am recomandat lichidatorului judiciar să nu o vândă la fier vechi. (...) Termocentrala de la Mintia nu se va tăia la fier vechi, se caută un investitor care să pună în loc o capacitate de producţie de cel puţin 800 MW cu tehnologie de producere în bandă, pe bază de gaz, hidrogen sau energie regenerabilă. La fel se va întâmpla şi cu termocentrala de la Paroşeni", a precizat Virgil Popescu, care a menţionat că nu doar companiile din ţara noastră sunt interesate de Mintia, ci şi cele din spaţiul Federaţiei Ruse, precum şi companii din Republica Moldova, firme-paravan pentru gigantul Gazprom.

În schimb, George Simion, copreşedintele AUR, a afirmat că una dintre firmele interesate de achiziţionarea termocentralei Mintia ar fi tocmai GSP Power, compania condusă de afaceristul constănţean Gabriel Comănescu, un apropiat al liderilor PNL.

Deputatul social-democrat Ilie Toma a susţinut că termocentrala de la Mintia a fost închisă pentru a satisface interesele coaliţiei de guvernare.

"Aţi anunţat la începutul anului închiderea unor grupuri energetice şi mine de la Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia, fapt care a dus la creşterea cu 15% a preţului la energia electrică. În privinţa termocentralei Mintia, Consiliul Judeţean Hunedoara v-a trimis şase solicitări pentru preluarea acestui obiectiv, dar nu aţi răspuns la ele, deoarece urmăreaţi vinderea ei şi nici nu aţi aprobat trecerea pe o altă soluţie de producere a energiei în termocentrala respectivă. Vă cer să opriţi jaful din această termocentrală, să nu opriţi cele două grupuri care sunt funcţionale până când reinvestiţi şi repuneţi în funcţiune celelalte grupuri", a spus Ilie Toma.

Colegul său de partid, Radu Popa a precizat că termoncentrala Mintia nu poate fi retehnologizată, cum nu pot fi retehnologizate nici termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia, deoarece asta înseamnă schimbarea cazanelor de ardere a cărbunelui, cazane care sunt produse de compania Siemens ce ar avea, conform deputatului social-democrat, producţia antamată pentru următorii şase ani. Mai mult, componentele cazanelor sunt produse de compania americană General Motors. În ceea ce priveşte retehnologizarea termocentralei Mintia, Radu Popa a mai spus că aceasta nu poate fi făcută şi din cauză că liniile de creditare sunt blocate deoarece Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvenţă.

Un alt subiect al dezbaterii a fost situaţia minelor de cărbune şi de uraniu din ţara noastră. Ministrul Energiei a precizat că minele de cărbune vor fi închise până în anul 2032, conform ţintelor asumate cu Comisia Europeană. Cât priveşte situaţia minelor de uraniu, Virgil Popescu a reiterat că mina de la Crucea, judeţul Suceava, va fi închisă deoarece nu mai are zăcământ şi nu se mai poate extrage din ea, dar a arătat că va fi deschisă mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş care va asigura materia primă necesară pentru următorii 30 de ani pentru centrala nucleară de la Cernavodă. Ministrul de resort a mai spus că la Nuclearelectrica va exista un circuit nuclear integrat, fapt care va creşte competitivitatea acestei companii din domeniul energiei.

Ministrul Energiei a mai ţinut să demonteze orice legătură a sa cu Gabriel Comănescu sau cu compania deţinută de acesta, GSP Power SRL.

"Nu am nicio relaţie cu nicio firmă privată. În PNRR sunt bani pentru firme de stat, pentru firme private, pentru parteneriate public-privat. Romgaz a propus un proiect asumat de anul trecut (n.red.- privind centrala de la Halânga, judeţul Mehedinţi), privind producerea de hidrogen verde, într-un parteneriat public-privat cu o companie privată (n.red. - GSP Power SRL). Proiectul este inovator şi a fost bine primit inclusiv la nivelul Comisiei Europene. Este însă doar o propunere de proiect, pentru că în PNRR avem doar propuneri de proiecte. Dacă va fi finanţat, proiectul va respecta regulile ajutorului de stat", a precizat Virgil Popescu.

Acuzat de cei de la AUR că nu a finalizat încă strategia energetică a României, ministrul Energiei a precizat că proiectul de lege se află pe circuitul de avizare interministerială, urmând a fi aprobat de guvern şi a fi trimis Parlamentului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Investitorul iti multumeste. Sper sa ajungi in fata plutonului de executie mai devreme sau mai tarziu.

    Ia auziti care sunt investitorii astora "da dreapta"..."companii din spaţiul Federaţiei Ruse, precum şi companii din Republica Moldova, firme-paravan pentru gigantul Gazprom"...Astia erau aia "pro Vest", euro-atlantici:-)...Cum era lozinca ca vrea Ponta sa vinda la rusi "posta si sarea" sau sa faca reactoarele 3-4 cu, comunistii chinezi? Ei acum cedam sectorul energetic rusilor ca asta nu face parte din strategia de securitate nationala, la fel ca si petrolul, gazele naturale, terenurile agricole, padurile, rezerva de aur :-)

    1. Daca crezi ca o tara trebuie sa depinda numai de blocul european te inseli.Noi asteptam in pozitia caprei interventia vestului in toate domeniile.Cumparam ce au ei mai scump si nu todeauna bun,pentru ca ne stiu dependenti de ei,ei care ne obliga sa fim dependenti de ei.tari puternice,ale caror guverne se preocupa in primul rand de interesul national,cauta cele mai bune solutii pentru bunastarea natiei lor.ex.germania ,neascultatoare continua,cu toate presiunile SUA constructia gazoductului,Ungaria a construit o centrala nucleara cu ajutorul rusilor,mai multe tari UE importa gaz si materii prime de la rusi,utilaje de la chinezi etc.etc.etc.Vai de noi.ne-a adus iohanis si guvernarea de dreapta intr-o stare de dependenta comparabila cu cea de pe timpul lui GROZA dar si el a reust sa scape de trupele rusesti .

      Nici o data sa nu faci afaceri cu prietenul sau vecinul.Se strica si prietenia si afacerea.Un gospodar,si guvernul e gospodarul tarii ,trebiue in primul rand sa se gandeasca la binele propriuluyi popor sa apoi la binele altora,care de multe ori nu ne doresc binele.Puneti mana pe oarece almanahe si veti vedea ca si unii vestici se revolta inpotriva unor conditii inpuse statelor est europene imediat dupa caderea cortinei,a fost un fel de jaf

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb