Viviane Reding: România este un exemplu prost în domeniul telecomunicaţiilor

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 27 octombrie 2008

Operatorii de telefonie vor ezita să investească pe piaţa românească, dacă şeful autorităţii naţionale de reglementare poate fi concediat de două ori în trei ani, după care autoritatea este complet reorganizată prin ordonanţă de urgenţă, spune comisarul pentru telecomunicaţii Viviane Reding.

Într-un discurs rostit sâmbătă la Veneţia la summitul operatorilor europeni de telecomunicaţie, comisarul Reding a dat România drept exemplu negativ privind "legis­laţia slabă şi incosistentă" în acest domeniu.

"Este chiar şi mai clar că - doar pentru a menţiona un caz deosebit de drastic - operatorii vor ezita să investească în promiţătoarea piaţă românească dacă şeful autorităţii naţionale de reglementare a telecomunicaţiilor poate fi dat afară de două ori în trei ani, după care de fiecare dată autoritatea este complet reorganizată prin ordonanţă de urgenţă!" a spus comisarul, citat de NewsIn.

"Acesta este exact genul de situaţii problematice la care se referă profesorul Cave când vorbeşte de costurile legislaţiei slabe şi inconsistente", a adăugat Reding, făcând un apel pentru accelerarea pachetului privind telecomunicaţiile la nivel european, după votul din Parlamentul European pe 24 septembrie. Profesorul britanic Martin Cave, pe care l-a amintit comisarul în discurs, a calculat recent că lipsa unei pieţe unice în domeniul telecomunicaţiilor costă foarte mult economia Europei.

"Noul cadru legal va încuraja operatorii transnaţionali să devină cu adevărat pan-europeni. Va încuraja şi autorităţile naţionale de reglementare, prin noul oficiu pentru autorităţile europene de reglementare a teleconumicaţiilor, să adauge o perspectivă europeană imperios necesară şi să întărească independenţa lor la nivel naţional", a explicat Reding, adăugând că se întrevede un acord final şi că o piaţă unică de telecomunicaţii ar putea intra în vigoare în 2010.

În 17 octombrie comisarul Reding a trimis ministrului român al telecomunicaţiilor o a doua scrisoare, în care cere informaţii suplimentare şi clarificări privind restructurarea Autorităţii Române de Reglementare în Comunicaţii.

"Am citit cu atenţie informaţiile trimise. Mă bucur ca împărtăşim aceeaşi viziune (... )­,­ dar motivele de îngrijorare pe care le-am menţionat nu vor fi trecute cu vederea până când Comisia nu va examina în detaliu toate datele şi documentele prezentate, pentru a stabili dacă independenţa autorităţii române de reglementare este afectată sau nu de recentele măsuri luate pentru reorganizarea ei", a declarat Reding în scrisoare.

În acest sens, comisarul european a declarat că are nevoie de informaţii suplimentare şi clarificări pentru a putea evalua măsurile luate de Guvernul Româ­niei precum şi dacă acestea respectă cadrul de reglementare al UE pentru comunicaţiile electronice.

"Mă văd nevoită să insist să ne trimiteţi o copie a deciziei primului-ministru din data de 18 august 2008 de demitere a fostului preşedinte al autorităţii de reglementare şi o copie a raportului complet de audit (în română) care a determinat această decizie, precum şi o copie a Deciziei Curţii date în septembrie care suspendă decizia mai sus menţionată a premierului. În plus, reiau cerinţa mea iniţială pentru informaţii legate de această decizie a curţii şi efectele sale. Vă cer să ne informaţi mai ales dacă decizia Curţii a fost revizuită şi care este stadiul actual al procedurilor curţii cu privire la acest caz", a adăugat Reding, care aştepta răspunsul minis­trului român al comunicaţiilor, Karoly Borbely, până la 24 octombrie.

Într-o primă scrisoare adresată Bucureştiului la 19 septembrie, Reding ameninţa cu "măsuri legale", adică trimiterea cazului la Curtea Europeană de Justiţie, după ce Guvernul român a restructurat prin ordonanţă de urgenţă Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), astfel încât fostul ei preşedinte Dan Georgescu nu şi-a mai putut relua funcţia pe care a recâştigat-o în instanţă.

Potrivit textului Ordonanţei de Urgenţă, citat de NewsIn, Autoritatea a fost restructurată "având în vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea şi amplificarea blocajelor în activitatea economică ce se desfăşoară pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infracţionalităţii informatice şi proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor şi operatorilor economici din România şi din străinătate, precum şi la afectarea imaginii externe a României".

Dan Georgescu a declarat că este mirat de rapiditatea cu care Guvernul a hotărât desfiinţarea instituţiei. El a spus că nu înţelege cum actul normativ a obţinut toate avizele necesare.

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) a fost înfiinţată în decembrie 2006, prin reorganizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC), reglementatorul pieţelor de comunicaţii electronice şi servicii poştale, care şi-a extins astfel atribuţiile şi în domeniul tehnologiei informaţiei.

În luna aprilie 2007, ANRCTI a preluat şi atribuţiile Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) în ceea ce priveşte managementul spectrului de frecvenţe radio şi supravegherea pieţei echipamentelor radio şi a echipamentelor terminale de comunicaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb